Innenriks

Barnehager bruker NASA-teknologi mot smitte

Bekketunet barnehage i Stavanger har fått installert ti bokser som er utviklet for å rense luften i romferjer. Håpet er at det skal redusere omgangssyke.

– Alt som kan være med på å redusere smitte, noe som igjen kan bidra til mer nærvær blant unger og voksne, ønsker vi selvfølgelig velkommen, sier virksomhetsleder Torhild Enoksen i Bekketunet barnehage i Stavanger.

I likhet med barnehager flest tar de sine forholdsregler for å unngå smittefare. De er nøye på renhold og gir foreldre streng beskjed om å holde barnet hjemme i 48 timer etter smittsom sykdom. Men som i alle barnehager er ikke sykdom til å unngå. De fem siste månedene har barnehagen forsøkt et supplerende tiltak: På samtlige stellerom har de fått installert en boks som er utviklet ved hjelp av NASA-teknologi.

Kort fortalt  skal  boksen nøytralisere uønskede mikroorganismer og rense inneluften.

– Vi er skråsikre på at vi klarer å skape et sunnere inneklima som gir mindre sykdom blant barn og vokse. Boksen reduserer også vond lukt, så dette handler også om velvære, sier salgssjef Egil Hansen i Sandnes-firmaet Ventitech som står bak boksen. Ifølge firmaet skjer prosessen ved hjelp av en spesiell UV-pære og en såkalt «fotokatalytisk renseprosess».

Her er VentiboxMini installert på et av stellerommene i Bekketunet barnehage i Stavanger.

NASA-utviklet

I to tiår har han sammen med daglig leder Ralf Iwersen jobbet med inneklimaløsninger for blant annet hoteller og treningssentre gjennom deres selskap. Nå vil de inn i barnehagesektoren, og har siden i vår installert VentiboxMini i ti barnehager i hele landet, de fleste av dem i Rogaland.

RCI-teknologi (Radiant Catalytic Ionization) er teknologien som ligger i bunn for boksen. Dette er en teknologi er utviklet NASA av for å rense luften i romferjer, og for å kunne dyrke grønnsaker i dem når de gang skal begi seg ut til den to år lange turen til planeten Mars, ifølge Iwersen.

– Vi utnytter naturens eget system for å drepe sykdomsframkallende bakterier. Når E. coli-bakterien kommer i kontakt med uteluft, drepes den. De «snille» bakteriene beholdes, sier han.

Gjennom ATP-målinger som viser hvor mange mikroorganismer det er på overflaten til for eksempel stellebord og håndvask, hevder de å ha fått påvist gode resultater.

– Anbefalte verdi for å unngå at bakteriene får utvikle seg, er på 1000. Vi har sett skyhøye verdier som har blitt redusert med over 90 prosent som følge av boksen, hevder Egil Hansen.

Overbevist

I Bekketunet barnehage viser virksomhetslederen et av stellerommene hvor boksen er installert like over stellebordet.

– Har dere dokumentasjon på at boksen gir færre syke barn og voksne?

– Nei, årsakene til sykefravær er vanskelig å måle. Det er ikke alltid vi vet hvorfor barn er borte fra barnehagen. De voksnes sykdom kan jo også skyldes for eksempel ryggslitasje, sier Enoksen. Heller ikke firmaet Ventitech kan vise til dokumentasjon fra de øvrige barnehagene. Enoksen er ikke mindre overbevist av den grunn, og viser til ATP-målingene.

– Har du en tro på at noe er veldig bra, så er bare troen med på at det virker, sier hun.

Etterlyser dokumentasjon

Seniorforsker i SINTEF Byggforsk, Sverre B. Holøs, er på sin side skeptisk.

– Jeg mener at det bør kunne dokumenteres grundig at dette ikke har noen negativ effekt, sier Holøs til RA. Han har tatt en kikk på hvordan Sandnes-firmaet Ventitech markedsfører produktet VentiboxMini på nettsiden sin, og er ikke overbevist om produktets påståtte fortreffelighet.

– Det kan godt hende at produktet har en effekt på steder hvor det er utfordringer med dårlig luft, men jeg mener det er grunn til å stille noen spørsmål om man har kontroll på eventuelle skadelige effekter og hva som kreves ettersyn for å påse at boksene ikke avgir skadelige forbindelser, sier han..

Brukt på gatekjøkken

Det bakteriedrepende ultrafiolette lyset UVX som brukes i boksen er ikke ny, framholder han.

– Det brukes blant annet for å fjerne luftproblemer på gatekjøkkener, sier Holøs, som forklarer at UV-lys i seg selv er desinfiserende. Luft som går gjennom en sterk UV-lampe vil derfor ta knekken på mikroorganismer som flyr gjennom det. Da dannes en del oksidanter, blant annet ozon, som igjen kan bryte ned organiske gasser.

– Dessverre er ikke denne prosessen hundre prosent effektiv, og du får oksiderte mellomprodukter avhengig av hva du putter inn i prosessen. Her er det en risiko i hva som kommer ut. Luftrensere som produserer ozon kan være skadelige, sier han, som ikke vil uttale seg om dette gjelder VentiboxMini da han ikke kjenner produktet godt nok.

– Men jeg håper at firmaet har kontroll over eventuelle skadelige effekter, sier han.

Montert inntil vegg

Salgssjef i Ventitech, Ralf Iwersen, skriver i en e-post til RA, at de har kontroll.

– Vitenskapelig forskning på effekten, har i tillegg av NASA sin egen dokumentasjon, vist dens fortreffelighet. På lik linje med naturen, etterlater oksideringen seg ingen farlige biprodukter av noen art.

Salgssjef Egil Hansen sier at den største utfordringen ved bruk av UVX-lys at man ikke skal se direkte på det.

– Denne problematikken unngår vi fordi vi har montert boksen inntil vegg, og dermed tatt vekk denne muligheten, sier han.

Mer fra Dagsavisen