Janne M. Bergstå er sterkt engasjert i foreldreopprøret. I går tok hun med datteren til demonstrasjonen utenfor Stortinget. – Det er rystende at politikerne ikke hører, sier Bergstå.

Barnehageopprøret: Kommer aldri til å gi seg

Initiativtakerne bak det største og mest høylytte barnehageopprøret i Norge noensinne kommer ikke til å gi seg før de blir hørt av politikerne.

 

Av Jens Marius Sæther og Bjørn S. Kristiansen

Fredag var Eidsvolls plass fylt med barn som kravlet rundt, tegnet, bygde lego og bar plakater foran Stortinget. Barna var der sammen med sine foreldre, som hadde møtt opp for å vise at de ikke gir seg i kampen for å få bedre bemanning i barnehagene.

Facebook-gruppa «Foreldreopprøret 2018» sto bak arrangementet, der en rekke appellanter kritiserte den vedtatte bemanningsnormen (se faktaboks) i barnehagene. Mari Sletten i foreldreopprøret kunne fortelle at Facebook-gruppa har fått 1.500 nye medlemmer etter at Stortinget vedtok normen på torsdag.

Den viktigste saken for de barnehageansatte og foreldrene har vært at kravene til minimumsbemanning må gjelde hele dagen. De ble ikke hørt, men har ikke tenkt å gi seg.

– Dette er bare starten. Vi har nå planer om å etablere egne lokallag i hele Norge. Det finnes ildsjeler overalt som har fått øynene opp og som vil være med å bidra, sier Sletten.

Les også: Vil vekke foreldre gjennom stor Facebook-aksjon

– Komisk av regjeringen

Royne Berget er daglig leder i en barnehage i Rygge kommune. Han har vært med å fronte frustrasjonen til de barnehageansatte gjennom «Barnehageopprøret 2018», og fredag holdt han appell. Berget synes det nesten er komisk at regjeringen framhever den nye bemanningsnormen som et stort løft.

– Å fremstille det som fantastisk at man viderefører en norm som vi har hatt siden 1975, det mener jeg er arrogant og på grensen til komisk. De aller fleste barnehagene i Norge har en bemanning tilsvarende det som nå er vedtatt. De som allerede oppfyller normen, vet at kvaliteten ikke er bra og at vi er for få ansatte, sier Berget.

Under arrangementet holdt Rødt-leder Bjørnar Moxnes appell. Han gikk hardt ut mot regjeringen.

– Dere har skapt en bevegelse som ikke lar seg stanse. De som tror at kampen er over, tar sørgelig feil, sa Moxnes fra talerstolen.

Han lovet at partiet ikke skal slippe taket i saken, og at det neste skrittet må være å få bemanningsnormen til å gjelde hele dagen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nye toner fra KrF

Da bemanningsnormen ble behandlet i Stortinget torsdag, fremmet Rødt forslag om at regjeringen må legge fram en finansieringsplan for hvordan bemanningsnormen kan utvides til å gjelde i hele åpningstiden. Bare MDG stemte med Rødt.

KrF sikret regjeringen flertall for bemanningsnormen. Partiets utdanningspolitiske talsperson, Hans Fredrik Grøvan, har tidligere uttalt til Dagsavisen at «at normen må gjelde hele dagen», og understreket samtidig at det er en viktig sak for KrF.

Nå er tonen en annen. KrF sier seg fornøyd med bemanningsnormen, og at neste skritt er å øke pedagogtettheten. Å sikre flere voksne i hele åpningstiden, er nå blitt et mål på sikt.

– Vi må ta et skritt av gangen. Vedtaket vi gjorde torsdag, var et viktig skritt. Og så er det viktig at vi tar flere skritt etter hvert, både når det gjelder pedagogtetthet og voksentetthet. Og jeg vil prioritere pedagogtetthet først.

– Men for flertallet av barnehagene, som allerede i dag opererer med den bemanningen som den nye normen legger opp til, så spiller vel ikke bemanningsnormen noen rolle?

– Det kan du for så vidt si. Men samtidig er den verdt noe for dem som i dag ikke har den bemanningen, og det er det hullet vi først og fremst tetter, sier Grøvan.

Les også:– Mange foreldre krysser fingrene og håper det går bra

– Vil ikke lytte

Barnehageleder Royne Berget og flere av appellantene viste til at åpningstidene er blitt lengre, og at det fører til at det bare er snakk om et par timer i løpet av en dag at barna faktisk har det antallet ansatte rundt seg som er kravet i den nye normen. Berget har forsøkt å få politikerne til å forstå hvorfor de barnehageansatte er så opprørte. For noen uker siden inviterte han 11 stortingsrepresentanter fra samtlige partier til sin barnehage for å fortelle om hvordan de ansatte opplever hverdagen. Bare én møtte opp.

– Det virker nesten som de ikke vil vite, at de bevisst vil gå med skylapper.

Berget var likevel ingen slagen mann og oppfordret de frammøtte til å fortsette kampen.

– Dette er bare starten. Noe av det viktigste som har skjedd, er at ansatte har turt å ytre seg om hvordan hverdagen er. Å jobbe videre med å få hull på taushetskulturen, blir veldig viktig i tida framover. Det må bli slutt på at barnehageeiere tvinger ansatte til å holde kjeft.

Les også:Psykolog Raundalen: «Fy faen så fattige vi blir!»

 

Bemanningsnorm i barnehagene

* Regjeringen har fått med seg KrF på en bemanningsnorm i barnehagene, som fastsetter et minimumskrav på maks tre barn under tre år per voksen, og maks seks barn over tre år per voksen. 

* Den lovpålagte normen trer i kraft 1. august i år. 

* Over 70 prosent av norske barnehager har allerede en bemanning som tilsvarer de nye minimumskravene. 

*Normen er sterkt kritisert. Barnehageansatte og foreldre har gjort opprør mot at normen ikke gjelder for hele åpningstiden. 

* Regjeringen kritiseres også for manglende finansiering. KrF sikret 100 millioner til kommunene i revidert budsjett, men KS mener at bemanningsnormen fram mot 2021 vil være underfinansiert med 1 milliard kroner.