Hvor avansert hytta skal være, er opp til deg og tommeltottene dine. Her lagde vi et militærfort i to etasjer. Brun maling og kamuflasjenett setter tonen. FOTO: LEO SELLÉN

Barnas tilfluktssted

HYTTE: Trehytter er spennende og morsomme lekesteder. Og det finnes vel ingen barn som ikke ønsker seg sitt eget lille husvære?

En hytte i trærne er et ideelt sted for en liten utflukt i egen hage - for eksempel for å ha en piknik i skyggen av trekronene.

Fantasien får gjerne vinger når leken foregår i et byggverk oppe hos fuglene. I vårt tilfelle ville vi velge et tema for hytta, fordi det da blir lettere å planlegge form og utsmykning. Basert på oppdragsgivernes interesser, falt valget på en militær stil: Hytta ble først malt i en naturbrun nyanse, deretter kledd inn i et kamuflasjenett. Den kule rutsjebanen ble sprayet i mørkegrønt. Trehytta ble et sted der man kan gjemme seg for fienden, spionere og legge opp strategier, men også et sted for raske, rutsjende retretter om det skulle bli nødvendig.

 

Et eget Amazonas

Foretrekker barna et jungeltema, kan du male hytta løvegul med svarte leopardprikker. Sett opp hengebruer av rep - det er mulig å få kjøpt ferdige som du bare trenger å montere. Kle inn hytta med store palmeblader, og du har skapt et eget Amazonas til barna.

En annen idé er å bygge et slott for prinser og prinsesser. Mal hytta i lyse pasteller, og pynt den med små gullkroner. Inne i hytta kan du innrede med en trone eller to, der deres kongelige høyheter kan sitte og spise boller.

Pirater er et annet morsomt tema. Mal hytta svart og hvit, og heng opp sjørøverflagg på utsiden. Den hendige setter i tillegg opp en mast med seil og utkikk.

 

Nær naturen

Listen over mulige temaer er nesten uendelig. Gå ut ifra hva akkurat ditt barn synes er gøy, og gå «all in». En artig detalj, uansett tema, er å feste en bøtte i et tau, slik at matforsyningene kan fires opp.

Som bonus kan man plassere ut fuglehus og matestasjoner for fugler, sommerfugler og ekorn. Da blir det ekstra mye liv i trærne, og små naturforskere kan gjøre sine observasjoner.

 

Opp i lufta

For å kunne bygge en trehytte, må man naturligvis først finne et passende tre. Hytta bør plasseres så høyt at den skaper en følelse av å være hevet over hverdagen, men ikke så høyt at det blir skummelt.

De er morsomt hvis barna er med og bygger, men en voksen må ha ansvaret for at hytta blir stabil og sikker. (NTB tema)

Som eiendomsmeglerne sier: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. For oss betyr det å finne det mest velegnede treet. Det er mange måter å feste en trehytte på - å la den hvile mot tjukke greiner er en velprøvd metode. Sjekk at treet er friskt og at greinene ikke er morkne. Området under hytta må være fritt for skarpe ting og spisse greiner som barna kan skade seg på.

Du kan gjerne bygge hytta av planker du har til overs, men vil du at den skal holde lenge, er det impregnerte materialer som gjelder.

Det aller viktigste er å bygge en god base. Bruk materialer som er minst 22 mm tykke.

Du trenger ikke skade treet når basen skal festes.

Velg et tema - eventyrslott, jungel, piratskip - og la 
det gjennomsyre hele byggverket.

Har hytta tak, kan du gjøre det koselig inne med pledd og puter. Til møblering er barnemøbler i plast mest praktisk. Myke saccosekker i vanntett materiale kan være et bekvemt alternativ.


En kikkert kan være en fin innflytningsgave.

En trestige eller taustige trengs for å komme seg opp i hytta. Nedfarten blir ekstra morsom med en rutsjebane.

Ekstrautstyr er halve moroa. Matheis, klatretau, huske og utkikkstårn er noen eksempler.

Kilde: NTB tema