Innenriks

Barnas stemme blir borte i stormen

Skilsmisser er ved siden av mobbing det temaet barneombudet får flest henvendelser om. Årlig får barneombudet om lag 150 henvendelser om konfliktfylte samlivsbrudd.

Barn forteller om foreldre som krangler og som ikke evner å se hvordan barna egentlig har det, og som setter sine ønsker og behov foran barnas. Ofte ønsker foreldrene millimeterrettferdighet, men glemmer å spørre barna om hvordan de ønsker å ha det etter en skilsmisse.

- Barn som opplever samlivsbrudd med høyt konfliktnivå får ofte problemer senere, forteller barneombud Anne Lindboe.

Barna kan få depresjoner, lavere selvfølelse og sågar selvmordstanker i etterkant. Lindboe forteller at de nå får om lag 150 henvendelser i året om barn som har foreldre med høyt konfliktnivå. For tre år siden var det om lag 100 henvendelser i året. Henvendelsene kommer enten gjennom nett-tjenesten «Spør barneombudet» eller på telefoner og mail.

Barneombudet forteller at hun også får spørsmål når de kjører rundt til skolene med den såkalte «barneombussen».

 

Blir ikke hørt

- Mange er fortvilet og forteller at deres behov kommer i annen rekke. Barna sliter med å bli hørt. Foreldrene bestemmer om alt fra hvordan de skal bo etter en skilsmisse til hvor de skal være på julaften, men de glemmer å involvere barna. Foreldre er ofte mer opptatt av en matematisk rettferdig fordeling for dem selv enn av barnas behov. Og barna vet ikke at de har rett til å bli involvert. Ofte synes de det er vanskelig å ta opp egne behov, fordi de ikke vil såre noen.

Barneombudet er opptatt av at barnet må bli hørt under selve samlivsbruddet. Det er mange eksempler på at foreldrene mister barnet av syne.

Derfor har barneombudet fremmet forslag om at barn må få en egen time på familievernkontoret. Familiekomiteen på Stortinget har nå bedt regjeringen legge fram en egen sak om dette.

- I tillegg til den timen de voksne er pålagt før de får meklingsattest, bør barnet få en egen time, sier Lindboe.

Hun viser til en SINTEF-undersøkelse fra 2011 som viste at barna ble involvert i bare fire prosent av meklingssaker ved familievernkontorene.

 

Barnekonvensjonen

Lindboe mener dette er et brudd på FNs barnekonvensjon.

- I artikkel 12 heter det at alle barn har rett til å bli hørt i alle forhold som er viktig for eget liv. Samlivsbrudd og hvordan de skal bo angår barn i aller høyeste grad.

- I konfliktfylte samlivsbrudd blir barnas stemme ofte borte i stormen. Vi må bygge et system som sikrer at dette ikke skjer.

Lindboe sier at barna ikke skal bestemme, men bli hørt. Når foreldrene får høre fra familievernkontoret hvordan deres valg påvirker barna, er det oftere at de finner løsninger som er bra for barna.

Mange barn sliter lenge i forbindelse med et samlivsbrudd. Både på forhånd og lenge etter. Samlivsbruddet har oftere en klart definert begynnelse og slutt for foreldrene.

- Mange føler de lever i en krigslignende situasjon. Det er både vondt og vanskelig. Mange opplever at foreldrene snakker stygt om hverandre, og at de må være budbringere mellom foreldrene.

 

Må være gode foreldre

- Det er viktig å forsøke å få ned konfliktnivået mellom foreldrene. Slik at de kan fokusere på å være gode foreldre. Man kan velge bort hverandre, men man kan ikke velge bort det barnet man har sammen. Kravet om å være gode foreldre slutter ikke selv om ekteskapet opphører, sier Anne Lindboe.

Barneombudet mener samfunnet bør sette inn tiltak tidlig i prosessen, før et samlivsbrudd ender i retten. I tillegg til en egen time for barna, ønsker hun tre timer obligatorisk mekling i de sakene som står i fare for å havne i retten.

 

Sagt av fortvilte barn

«Når pappa vil ha meg, er jeg et trofé og ikke ungen hans.»

(Jente 15 år)

«Jeg måtte videreformidle det pappa sa til mamma, så kjeftet hun på meg for det han sa.»

(Jente 17 år)

«Kona til pappa er ikke snill med meg, og sier at hun ikke liker meg - og at jeg er ekkel. Jeg synes hun er slem og jeg liker henne ikke, men pappa vil ikke høre på meg.»

(Gutt 15 år)

«Jeg har veldig lyst til å flytte til pappa, men mamma nekter meg det. Alle vennene mine bor der pappa bor, mens jeg ikke har noen ting å gjøre om dagene når jeg er hos mamma.»

(Jente 15 år)

«Hvis du har fortalt at du er redd og så må du til samvær etterpå, det er fælt.»

(Gutt 17 år)

Mer fra Dagsavisen