Innenriks

- Barna rammes

Foreldre vil varsle om kritikkverdige forhold ved sykehusene, men tør ikke av frykt for at det skal gå ut over barnas behandling, hevder Natasha Pedersen.

I går gikk den nå pensjonerte overlegen Rolf Lindemann ut med kraftig kritikk av omstillingsprosessen ved Oslo universitetssykehus - som han mener går ut over de minste barna.

Natasha Pedersen leder organisasjonen «Ja til lindrende enhet og omsorg for barn», en organisasjon stiftet for å fremme barns rettigheter i helsevesenet. Hun har i arbeidet mye kontakt med foreldre som har barn på sykehus, og gir Lindemann uforbeholden støtte:

- Barna er den mest usynlige gruppen i sykehussammenslåingen. Generelt har barn lav status, og syke barn kommer aller mest på sidelinjen. Vi får henvendelser fra både helsepersonell og familier om at effektivitet går foran pasientene. Det er ekstremt alvorlig når barna lider under en sammenslåing som denne - for barn er det ekstra viktig at sykehuset er trygt, stabilt og at man har riktige ressurser og tilgjengelighet, fastslår Pedersen.

- Mister viktig kompetanse

Rolf Lindemann sier i intervjuet med Dagsavisen blant annet at han frykter barn kan dø fordi de ikke får rask nok hjelp.

- Det er helt uakseptabelt. Lindemann sitter med tung medisinsk kompetanse. Når han sier dette er det alvorlig og alarmerende. Jeg syns det er fantastisk bra at han går ut - all ære til ham for å si dette - men at han må gå av med pensjon før han kan si det sier noe om systemet, sier Pedersen.

Hun viser til påstandene, blant annet fra Lindemann, om at leger ilegges en slags «munnkurv» i forbindelse med fusjonen. Klinikkleder Terje Rootwelt ved kvinne- og barnklinikken ved OUS avviste i går at helsepersonell blir bedt om å være lojale og ikke uttale seg om prosessen ved sykehuset.

- Når leger varsler om disse kritikkverdige forholdene, er det all grunn til å lytte til dem. På mine 20 år med befatning med helsevesenet på barnesiden har jeg aldri opplevd at leger sier ifra så tydelig som nå, sier Pedersen.

Vegrer for å si fra

I mars skrev hun kronikken «Blålysene på», der hun skrev at organisasjonen den siste tida har fått en rekke bekymringsmeldinger fra foreldre om en tilværelse på sykehuset preget av kaos.

- Plassmangel, mangel på riktig kompetanse og rutiner, mangel på kommunikasjon og ressurser går igjen i meldingene. Mange av fagpersonene med særskilt kompetanse på barn har forsvunnet i sammenslåingen. Kompetansen sitter i sykepleierne, ikke i systemet, konstaterer hun.

- Du skriver også i kronikken at foreldre opplever å bli straffet om de snakker åpent ut om forhold ved sykehusene?

- At folk er redde for det, er klart. Foreldrene blir vaktbikkjer i dette - de vil si noe, men tør ikke i frykt for at barna skal få et dårligere tilbud. Når leger blir bedt om å holde munn, kan man se for seg hvordan det er for foreldrene, sier Pedersen.

Mer fra Dagsavisen