Innenriks

Barna Norge sviktet

Tidligere justisminister Anne Holt er bekymret for rettssikkerheten til barn etter Monika-saken i Bergen og 10-åringen som sultet i hjel i Oslo.

«Barn er ekstra sårbare. Dersom de skal ha de samme rettssikkerhetsgarantier som voksne, må de tas særlig vare på»

Det skriver tidligere justis­minister Anne Holt i en kronikk i Dagsavisen i dag (se side 6). Hun er bekymret for barns rettssikkerhet i Norge etter to forferdelige saker den siste tida:

• Politiet i Bergen henla drapet på Monika Sviglinskaja (8) som selvdrap, selv om det var spor etter innbrudd i leiligheten. Nå er en 32-åring siktet for drapet.

• En 10 år gammel gutt sultet til døde hjemme i Oslo. Barnevernet fulgte ikke opp saken, selv om de fikk bekymringsmelding fra legevakten fire måneder før gutten døde.

Anne Holt skriver at rettssikkerheten for barn forbedres:

«Det handler om å ta barn på alvor. Helst mens de ennå lever. Og i alle fall når de dør.»

Les hele kronikken her

Mer kompetanse

Flere er enige med Holt om at rettssikkerheten for barn er for dårlig. Barneombud Anne Lindboe krever nå at det tas grep for å hindre nye tragedier.

– Vi må ta grep for å bedre rettssikkerheten til barn. Den er altfor dårlig, sier hun til Dagsavisen.

Barneombudet mener samfunnet fortsatt fortrenger at barn utsettes for vold og overgrep som er vanskelig å ta inn over seg. Fortsatt ser mange en annen vei.
Lindboe peker på tre grep som kan tas:

1. Politiet må ha solide etterforskningsmiljøer med god kompetanse på vold og overgrep mot barn. Inntil det er på plass bør Kripos kunne konsulteres for å gi bistand til etterforskning.

2. Barnevernet må begrunne henleggelser av bekymringsmeldinger. Det vil bidra til bedre undersøkelser.

3. Barnevernstjenestene må prioriteres høyere i kommunene og få mer ressurser.

– Vold mot barn og omsorgssvikt er et enormt stort samfunnsproblem som vi fremdeles ikke har tatt fullt inn over oss. Arbeidet må prioriteres høyt, og det må settes inn ressurser, sier Anne Lindboe.

Havarikommisjon

Redd Barna mener manglende kompetanse, for lite ressurser og at overgrepssaker skjer innenfor husets fire vegger gjør at systemene ikke klarer å hjelpe alle barn før det er for sent.

Janne Raanes, som leder Redd Barnas Norges­program, krever at en uavhengig havarikommisjon skal settes ned hver gang et barn dør uventet, og det ikke er av sykdom.

– Det er ikke for å finne synde­bukker, men for å lære av hva som gikk galt, sier Raanes.

Hun påpeker at det er ti år siden Christoffer Kihle Gjerstad (8) ble drept av stefaren etter mishandling som ingen klarte å fange opp.

– Likevel skjer samme feil igjen. Det virker ikke som systemet lærer, sier hun.

– Lang vei å gå

Retts­medisiner Arne Stray Pedersen mener bedre strukturer hos politi og helsevesen kan bedre rettssikkerheten for barn.

– Det står bedre og bedre til med barns rettssikkerhet i Norge. Men fortsatt har vi en lang vei å gå, sier Arne Stray Pedersen til Dagsavisen.

Han er overlege i rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet i Oslo. Rettsmedisineren har akkurat fått ny CT-skanner som skal gjøre det lettere å oppdage skader på barn.

– Når barn dør må vi snu hver stein, sier han.

Han mener det bør bli obligatorisk at rettsmedisiner er sammen med politi på åsted ved barnedrap. Det må også bygges bedre samfunnsstrukturer, særlig innen politi og helse, for å sikre rettssikkerheten for barn.

– Barnedødsfall er i dag opp til det enkelte politidistrikt. Noen steder fungerer det bra, andre ikke. Det er bedre med større enheter. Dette er vanskelige saker med mange gråsoner mellom hva som er ulykke, ulykke på grunn av omsorgssvikt og hva som er drap eller mishandling, sier han.

Ekspertgruppe skal granske barnevold-saker

Regjeringen setter ned en ekspertgruppe som skal gjennomgå voldssaker mot barn.

Av Gunnhild H. Bjerve

Det opplyste statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime onsdag, der KrF tok opp Hordaland-politiets svikt i Monika-saken.

– Vi vil opprette en ekspertgruppe som skal se på hva som svikter i disse sakene. Der tror jeg Monika-saken blir viktig, sa Solberg.

Venter på å bli hørt

Hun sier et viktig hensyn i politi­reformen er å styrke kompetansen og fagmiljøer i politiet blant annet når det gjelder vold mot barn. Hun tror ikke at reformen vil føre til en motsetning mellom det å ha et nær­politi som kan forebygge, og det å ha større politidistrikter med sterkere fagmiljøer.

Solberg varslet at det vil komme et lovforslag om barnehusene, hvor det foretas såkalte dommeravhør av barn som er utsatt for vold og overgrep. Men hun svarte ikke på spørsmål om når lovens krav om at barn skal avhøres innen 14 dager, blir oppfylt.

– Ny forskrift

På spørsmål fra NTB om det samme, forklarer Solberg:

– Det er to viktige ting i dette. Det ene er at vi må bevilge mer penger til barnehusene. Det andre er diskusjonen om hvorvidt barnehusene eller politiet skal ha ansvar for dommeravhørene. Det skal regjeringen avklare i løpet av våren, med en ny forskrift og eventuelt lovendring. Det vil i så fall kutte tida.

Hun påpeker også en annen flaskehals for å få unna avhørene så raskt som mulig, og det er å få med dommerne. En tidsplan kan ventes før sommeren, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen