Barn med diabetes slipper å stikke seg til blods

Sykehusene sier ja til å betale for ny elektronisk blodsukkermåler.

Av Aslak Bodahl, ANB

– Dette var på høy tid. Denne metoden vil utgjøre en stor forskjell for alle barn med diabetes type 1, sier stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Leve aktive liv

Snart kan alle barn opp til 18 år med diabetes ta i bruk det nye elektroniske blodsukkerapparatet. Det betyr at den daglige fingerstikkingen erstattes av en trådløs scanning.

For Kjerkol er denne nyheten en veldig viktig politisk sak. Aps helsepolitiske talsperson har nemlig gjentatte ganger henvendt seg med spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om temaet.

– Jeg vil at disse barna skal lære seg å leve aktive liv med en minst mulig sykdomshverdag. Det krever gode hjelpemidler. Spesielt for å hindre senskader, understreker partiets helsepolitiker.

– I Sverige har barn hatt tilgang på denne blodsukkermåleren lenge. Det er målt lavere gjennomsnittlig glukosenivå hos svenske barn med diabetes 1 enn hos norske, føyer hun til.

Les også: Frykter at færre postdager skal bli skjebnesvangert for nyfødte

Festes på armen

Avgjørelsen om den nye metoden, som først ble omtalt i Dagens Medisin, ble tatt i Beslutningsforum tidligere i mai. Beslutningsforum bestemmer hvilke medikamenter som skal brukes i Norge.

Det nye apparatet er en glukosemåler med en funksjon for scanning. En sensor som registrerer blodsukkernivået festes på armen. Scanneren som strykes over sensoren gir også beskjed om blodsukkernivået er på vei opp eller ned og om det faller eller stiger raskt.

Hvert år får over 300 barn diabetes i Norge, og flere enn 2.500 under 15 år har diabetes type 1.

– En slik måler vil bety enormt mye for unge mennesker med en kronisk sykdom, konkluderer Kjerkol.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

20.000 kroner i året

Det er beregnet at kostnaden ved bruk av den nye blodsukkermåleren beløper seg til rundt 20.000 kroner i året. Disse apparatene blir nå betalt av spesialisthelsetjenesten.

– Dette er et fantastisk godt hjelpemiddel som vil hjelpe mange barn. Metoden har vært etterspurt i lang tid, og nå er jeg glad for at den endelig er på plass, sier Frps Bård Hoksrud til ANB.

– Barna slipper daglige fingerstikk og påføres mindre smerte. Vi ser også at hjelpemiddelet har en positiv effekt ved at snittnivået for glukose går ned, påpeker han.

Les også: «Arman» (17) ser skolen fra verandaen. Han vil gjerne gå der, men får ikke lov. 

Leses av manuelt

Foruten Sverige bruker også Danmark, Finland og flere andre europeiske land, ved siden av USA og Japan, dette målerapparatet.

Men selv om den nye blodsukkermåleren kan benyttes i Norge, er ikke informasjonssikkerheten som produsenten FreeStyle Libre bruker for lagring av data god nok, mener regionhelseforetakene. Dataene anbefales derfor inntil videre å leses av manuelt. (ANB)