Innenriks

– Bare danske urokråker igjen

De andre sier ja til å jobbe mer for mindre. Sju av åtte fagforeninger har nå sagt ja til kuttplanene til SAS.

Nok en gang er det den danske kabinforeningen CAU som holder resten av SAS på pinebenken.

– De er alltid de vanskeligste, sier SAS-ekspert.

Et halvt døgn etter tidsfristen SAS hadde satt for å få i havn avtaler med fagforeningene i selskapet, har sju av åtte fagforeninger undertegnet. Kun den danske kabinforeningen (CAU) gjenstår.

– Svenskene mest medgjørlige

Tidlig mandag ettermiddag venter alle fortsatt på at CAU under ledelse av Helge Thuesen skal bli enige med SAS. Flere medier omtaler Thuesen som «bråkmakeren».

– Den danske kabinforeningen er alltid det vanskeligste hinderet. De er utrolig tøffe forhandlere, sier SAS-ekspert Rickard Björnelid til avisen Expressen.

Björnelid har tidligere skrevet bok om SAS, og han sier at det er forskjellig kultur i fagforeningene fra de forskjellige skandinaviske landene.

– De svenske fagforeningene har alltid vært mest medgjørlige. Nordmennene kan sette seg på bakbeina, mens danskene forhandler til siste ordet er sagt, sier han.

Kan bli «hatobjekt»

Spørsmålet nå er om de danske kabinansatte tør å spenne bein på SAS i sluttspurten av forhandlingene. Arbeidsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen ved Aalborg Universitet mener CAU nå er under tungt press.

– Alle de andre har klart det. Derfor vil offentligheten mene at de også skal gi sitt bidrag, ellers er de usolidariske fordi de risikerer å spenne bein på SAS og dra de andre med seg, sier han til Politiken.

Ibsen tror CAU vil bli et «hatobjekt» både i fagbevegelsen og i offentligheten dersom foreningen bidrar til å velte SAS.

Steile fronter

Det er ikke første gang danske CAU markerer seg.

I en tidligere runde med spareplaner i 2010 var det steile fronter mellom danske kabinansatte og deres norske og svenske kolleger. CAU krevde at kun dansk personell skulle få betjene flyginger til og fra Københavns flyplass Kastrup.

Dette fikk næringsminister Trond Giske (Ap) til å rykke ut og advare foreningen. Han mente at SAS ikke ville klare seg dersom danskene ikke gikk med på kutt. Danskene skrev under på avtalen i siste sekund.

I januar i år satte CAU i gang en kontroversiell kampanje med avisannonser og på Facebook, som ledelsen i SAS reagerte på. Blant annet kalte fagforeningen SAS for SOS i kampanjen.

I 2007 gikk CAU til en ulovlig streik som varte i tre dager og kostet SAS opp mot 90 millioner.

Mer fra Dagsavisen