Innenriks

Bare 13 solkremer får grønt lys

SOLHELSE: Bare 13 av 47 solkremer er fri for stoffer som har eller kan ha helserisiko. Tryggest er 
det å handle på apoteket, ifølge Forbrukerrådet.

Torsdag la Forbrukerrådet fram sin årlige undersøkelse av solkremer. Siden i fjor er undersøkelsen utvidet til å omfatte flere solkremer, og de må i år også oppfylle kriterier om å ikke ha allergiframkallende stoffer og stoffer som finnes i mikrostørrelse, såkalt nanoform.

Unødvendige kjemikaler

Tre av solkremene i testen inneholder skadelige stoffer fra alle de ulike stoffkategoriene: Stoffer som kan forstyrre hormoner, som kan framkalle allergi eller nanomaterialer som man vet for lite om farene ved.

Bare 13 solkremer scorer «grønt» på alle kriteriene i testen. Testens snilleste solkremer er blant annet Cliniderm Sun Lotion, Vita Harmoni, Cosmica Extra Light Sun Lotion og Dermica Kids Solspray.

Forbrukerdirektør Randi Flesland er ikke fornøyd.

- Innenfor hormonforstyrrende stoffer ser vi at apotekene har redusert omfanget av disse, mens bestselgerne i dagligvaremarkedet fortsatt har like mye, også i barneproduktene. Det synes vi er skuffende, sier hun.

- Samtidig ser vi at de samme firmaene har produkter med og uten risikostoffene. Det betyr at de faktisk har teknologi og kunnskap til at vi kan slippe disse stoffene.

- Lytt til forskerne

Hormonforstyrrende stoffer mistenkes å skade helsen, og kan ifølge forskere øke risiko for ulike kreftformer, fedme, diabetes 2 og nedsatt fruktbarhet. Materialer i nanostørrelse brukes i kosmetikk og en rekke andre produkter uten at en kjenner tilstrekkelig til mulige skadelige helseeffekter, ifølge Forbrukerrådet.

Flesland mener regelverket om kjemikaliebruk i kosmetikk og andre produkter er for svakt og at endringene i EU går for sakte. Hun ønsker at Norge skal gå foran, i likhet med Sverige og Danmark, og stramme inn reglene selv.

- Stadig flere forskere advarer om at vi ikke kjenner langtidseffekten av disse stoffene. Ifølge ny forskning er trolig langtidsskaden større jo yngre du er når du utsettes for stoffene. Dette gjelder til og med barn i mors liv. Det er ingen grunn til å vente på flere bevis. I grunnen kan man jo bare stoppe bruken av stoffene siden de ikke er nødvendige, sier direktøren av Forbrukerrådet.

Kjøpsargument

Forbrukerrådets råd er å bruke solkremene som er svanemerket. Denne anbefalingen stiller Kreftforeningen seg bak.

- Vi synes det er veldig positivt at Forbrukerrådet gjør en slik årlig undersøkelse av solkremer. Bruk solkremene med smilefjes, med minst faktor 15. Smør deg nok og ofte, og ta pauser fra solen når den er på sitt sterkeste, sier pressesjef Erik Vigander.

Han synes det er et tankekors at de samme produsentene høster både smilefjes og sure fjes i undersøkelsen.

- Det synes jeg er veldig rart. Det kan tydeligvis lages kremer uten disse stoffene, og det oppfordrer vi bransjen til å gjøre. Folk er opptatt av dette og ønsker trygge kremer, noe som vil være et godt salgsargument for produsentene også. Produsentene burde legge seg i selen for å få smilefjes over hele linjen, mener Vigander. (NTB)

Mer fra Dagsavisen