Sport

Ballspill fra hesteryggen

HEST MED BALL: Polo forener hestesportens kraft og eleganse med ballspillets nerve. Verdens eldste lagidrett engasjerer fortsatt.

Lyden av galopperende hover blander seg med entusiastiske utrop i den varme sommerkvelden.

- Jens, it‘s yours! Beautiful!

Et kølleslag fra hesteryggen, og den hvite ballen fyker bortover gressletta. Blir det mål mellom øvingskjeglene i enden av polobanen? Ai, ai. Dessverre for rødt lag stopper ballen like foran den usynlige målstreken. Men det skal bli flere sjanser.

Poloklubb

Vi er i Fredrikstad hos Thea Musæus og Nick May. For halvannet år siden startet paret - som fant hverandre gjennom sporten - landets første poloklubb, The Norwegian Polo Club. Hvorfor? Kort sagt fordi de gjerne ville spille polo, men manglet et polomiljø i Norge. Resultatet var at de ofte dro til England for å spille.

- Men så leste vi om to andre norske polospillere i England. Vi tok kontakt og lurte på om de ville være med hvis vi startet en klubb i Norge. Og det ville de, sier Musæus, som er daglig leder og har klubben og hestene som heltidsjobb.

I alt er nå 20-30 personer aktive i klubben, som holder til ved Stall Kubberød i Moss. Noen av klubbmedlemmene møtes for å spille omtrent hver helg, og av og til har de oppvisningskamper med internasjonale pologjester. Andre folk er bare innom fordi de vil prøve en time.

Prinsesport?

Polo spilles vanligvis med fire personer på hvert lag. Spiller man på en mindre bane, for eksempel inne, er det færre spillere på banen. Hver spiller er utstyrt med hjelm, knebeskyttere, kraftige støvler og kølle. Og selvfølgelig en hest. Målet er å få ballen flest ganger i mål.

«Er ikke polo bare sånn som prins William driver med?» Det var det Thea Musæus tenkte da hun ble introdusert for studentpolo mens hun bodde i England. Men hun fant fort ut at blått blod ikke var noe kriterium for å spille. Hun fant også mannen sin Nick, som var poloinstruktør.

Men polo forbindes ofte med overklassen. Er det en snobbesport?

- Det er kanskje litt som med seiling. Du finner snobbene, men det er også veldig mange andre som driver med det. Jeg tror faktisk at de som ser på polo, ofte er mye mer snobbete enn de som spiller, smiler Musæus.

Polo kalles verdens eldste lagsport. Trolig oppsto den som et resultat av krigstrening i Persia for rundt 2.500 år siden. Sporten spredte seg til flere land, for eksempel India. Britene tok med seg sporten fra India på 1800-tallet. I dag spilles polo i rundt 80 land, og aller størst er sporten i Argentina.

Bratt læringskurve

Det er høyt tempo på polobanen. Polo er en fysisk sport med mye kontakt mellom hester og ryttere. Noen blåmerker må påregnes, men spillereglene skal forhindre farlig spill. Det er ikke flere skader i polo enn i annen hestesport, forteller Musæus.

- Det er så gøy! Alt går så fort, og jeg får skikkelig kick, sier Jens Biermann Knudsen.

Han har besøkt poloklubben seks-sju ganger og er fremdeles en fersking med hest og bambuskølle. Før han kastet seg ut i dagens økt, hadde han knapt vært på en hest i galopp, forteller han.

Man skulle tro at man bør være en habil rytter før man gir seg i kast med ballspill fra hesteryggen. Poenget er tross alt å treffe ballen mens man rir, og gjerne i høy fart. Men hesteerfaring er ingen forutsetning for å begynne med polo, forteller Musæus. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen