SVs Bård Vegar Solhjell ber om innsyn i Frps arkiver rundt valgkampen i 1973. FOTO: ARNE OVE BERGO

Ba Frp beklage

SØR-AFRIKA: Frp må beklage støtten til apartheid-regimet i Sør-Afrika, mener Bård Vegar Solhjell (SV). Kristian Norheim (Frp) anklager Solhjell for å «hitle» Frp fra Stortingets talerstol.

- Det ville være en passende anledning nå for Fremskrittspartiet til å innrømme at de tok feil, at det var dumt og uheldig.

Dét sier stortingsrepresentant og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Dagsavisen. Mens sørafrikanerne forbereder seg på å ta endelig farvel med frigjøringshelten Nelson Mandela, påpeker Solhjell at historien om apartheidregimet i Sør-Afrika slett ikke bare er historien om hvordan en samlet verden var enige om at noe måtte gjøres for å bli kvitt regimet.

- Det spesielle med Sør-Afrika var også hvorfor regimet kunne fortsette tiår etter tiår. Det var jo blant annet fordi viljen til å gjøre noe med det ikke var så stor i mange land, som Storbritannia og USA, og til dels Moderaterna i Sverige. I Norge hadde de sin klare talsperson i Frp, som gikk langt i å støtte regimet og hadde kontakt med dem, sier Solhjell.

 

Barket sammen

Under stortingsdebatten om utenriksbudsjettet i går formiddag barket SV og Frp sammen i et verbalt slagsmål om Frps forhold til apartheidregimet. Solhjell siterte flere Frp-representanter, deriblant Carl I. Hagen, og viste til at Anders Lange i 1963 skrev på førstesiden av «Hundeavisen» at «Alle som går inn for sort flertallsstyre i Sør-Afrika er forrædere av den hvite rase». Han viste også til Frps motstand mot boikott av Sør-Afrika, og til hvordan de i partiavisen spurte Høyre om de ville «kreve øyeblikkelig flertallsstyre med hottentotter og buskmenn i Sør-Afrika».

I debatten viste han også til en påstand om at valgkampen til Frps forgjenger Anders Langes Parti i 1973 var finansiert med penger fra Sør-Afrikas informasjonsdepartement. Dette hevdes i boken «the Real Information Scandal» av sørafrikanske Eschel Rhoodie, men avvises av Frp som udokumenterte påstander.

Solhjell fulgte opp med å be Frp beklage støtten til apartheidregimet, og samtidig åpne arkivene.

 

- Blir kvalm

Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim slo tilbake og anklaget Solhjell for «hitling» fra Stortingets talerstol når han blant annet hentet fram et sitat fra 1963. Begrepet «hitling» brukes om å trekke inn Hitler, nazisme eller rasisme i en diskusjon.

- Jeg synes det er ille at en representant skal hitle et parti for påstander og meninger enkeltpersoner hadde for 40 år siden, da partiet ble startet, og også fra tida før partiet ble startet, sa Norheim. Til Dagsavisen karakteriserer han det som «et nedrig innlegg» fra Solhjell.

- Når vi først skal hylle en frigjøringshelt som Nelson Mandela, er det første SV tenker på hvordan de kan angripe Frp, sier Norheim. Han sier samtidig at han tar avstand fra apartheidregimet og at han «blir kvalm ved tanken på at et slikt regime har eksistert». Norheim tar også avstand fra tidligere uttalelser fra ledende personer i Frp, som han karakteriserer som «tvilsomme og idiotiske uttalelser».

- Det er noen i partiet, også sentrale personer, som etter min mening har hatt tvilsomme og idiotiske uttalelser om apartheidregimet i Sør-Afrika, sier han til Dagsavisen og legger til at det er i strid med Frps liberalistiske ideologi å skulle forsvare et slikt regime.

Solhjell svarer at han synes det er modig og riktig av Norheim å ta avstand fra uttalelsene.

 

Vil vise arkivene

Norheim ber også Solhjell dokumentere påstanden om økonomisk støtte til valgkampen i 1973. Han påpeker at dette aldri har blitt dokumentert, annet enn at det er en fotnote i bok.

- Derfor ber jeg Solhjell om enten å dokumentere påstandene eller å holde kjeft, sier Norheim.

Han svarte på Solhjells krav om å åpne arkivene med å invitere Solhjell selv til å gå gjennom Frps arkiver.

- Du er hjertelig velkommen, det er bare å ta kontakt, så skal du få lese til øynene blir store og våte, sa Norheim.

Solhjell svarte med å vise til at journalister tidligere har blitt nektet innsyn, og varslet at det ville komme en forespørsel om å få se arkivene.

espen.lokeland.stai@dagsavisen.no