Innenriks

Avviser kjæledyr daglig

DYR: Sommeren er høysesong for ­omplassering av kjæledyr, og daglig må FOD ­(Foreningen for omplassering av dyr) si nei til å ta imot flere.

I går skrev Dagsavisen om dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, som aldri før har anmeldt så mange dyremishandlingssaker til politiet. Heldigvis går de aller færreste til det skritt å mishandle dyr de ikke lenger ser seg i stand til å ta vare på.

Full gård

Foreningen for omplassering av dyr (FOD) har til enhver tid 30 katter og 30 hunder i sin varetekt. Flere har de ikke kapasitet til.

- Vi har en jevn pågang hele året, men vi har hatt veldig mye å gjøre i sommer. Det er vanskelig å si om det er tilfeldig eller ferietid, sier Sindre Engen i FOD til Dagsavisen.

- Vi har ventelister med folk som vil ha omplassert hunden eller katten sin, legger han til.

Ofte er det enklere å kvitte seg med dyret enn å ta det med på ferie eller få noen til å passe det.

- Det er tragisk å lese om hunder og katter eller andre dyr som er blitt mishandlet og dumpet for å dø. De som kommer til oss, har som oftest ikke mishandlet dyrene sine. Det er ulike årsaker til at de ikke vil ha dem mer. Det kan være rus, skilsmisse, ­økonomi, flytting eller andre personlige årsaker. Vi spør ikke så mye, sier Engen.

Bruk og kast

Ikke alle dyrene kommer logrende eller malende til FOD-gården i Enebakk.

- En del er på grensen til vanskjøtsel, i form av at de har stått mye i et trangt i bur, blitt etterlatt, stått ute eller andre ting, sier han.

Engen sier til Dagsavisen at det er blitt en slags «bruk og kast-mentalitet» når det gjelder dyr.

- Særlig blant dem som har liten eller lav omsetningsverdi, som blandingshunder, huskatt og skogkatt, sier han.

Selv om FOD er overbooket, prøver de alltid å hjelpe så godt de kan.

- Vi må vurdere hvor det haster mest. For kattenes del prioriterer vi å hjelpe dem som går ute og ikke har noen åpenbare eiere, sier han.

Ofte finner de ansatte hunder bundet i et tre utenfor når de kommer på jobb om morgenen, eller en kurv full av kattunger som noen har satt fra seg.

- I sommer har det vært lite av det, men i perioder har det skjedd ukentlig, sier Engen.

Trenger flere fosterhjem

Dyrebeskyttelsen skriver på sine hjemmesider at kapasiteten er sprengt i store deler av landet, og flere steder er det nå inntaksstopp og ventelister.

«Øverst på ønskelisten til Dyrebeskyttelsen står nå én ting: Flere fosterhjem. For å kunne hjelpe flere dyr er vi avhengige av fosterhjem som kan ta seg av dyrene inntil de får nye hjem. Har du plass og kjærlighet til et dyr i nød?», skriver de på sin hjemmeside, i håp om at flere vil ta seg av hunder og katter som ikke har et hjem.

- Folk må være mer bevisste når de tar til seg et kjæledyr. De må tenke at dette dyret skal de ha i mange år. Det må en holdningsendring til, og man må bli flinkere til å kastrere og ID-merke dyrene, sier Engen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen