Anne-Grete Strøm Erichsen overrekker statsrådsnøkkelen som helse- og omsorgsminister til Jonas Gahr Støre i Helse- og omsorgsdepartementet fredag.

Avviser at helsevesenet er i krise

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre innrømmer at han står foran en vanskelig jobb, men avviser krisen.

– Det er ikke kaotiske tilstander i Helse-Norge. Det er en vanskelig jobb som skal gjøres, men jeg kommer ikke til en skandalesektor. Jeg har sterk tro på den politikken vi fører, sa Støre, som avviser at helsevesenet er i en krise.

Sorg og glede

Under overrekkelsen av den symbolske nøkkelen til sitt nye kontor, sa han noen dyptfølte ord til avtroppende helseminister Anne- Grethe Strøm-Erichsen

– Å få følge i dine fotspor er spesielt for meg. Jeg liker alle i regjeringen, men jeg liker deg spesielt godt, sa Støre, og fremhevet hennes empati og klokskap.

– Du har sett meg når det har stormet som verst, sa Støre.

Han hadde tydelig blandede følelser over å måtte forlate sitt kjære Utenriksdepartement.

– For meg er dette en dag preget av to typer følelser: Sorg over å forlate et departement som jeg har elsket hver dag og en utrolig glede og forventning over å få komme hit, sa Støre. 

– Et lysende Ahus

Han er forberedt på både gode og vanskelige dager i en sektor med bortimot 300.000 ansatte. Strøm-Erichsen forsikret ham om at han kommer til å få nok å gjøre.

– Du kommer til å lede en stor sektor, det er utrolig spennende, og det er aldri fred å få, sa hun.

Om Ahus-saken ville han ikke si mye, men påpekte det viktige i å få alle problemer på bordet.

– Anne-Grete har gjennomført en ganske omfattende åpenhetskultur som løfter fram i lyset det som går feil. Det er en risikofylt å bli syk i alle livets faser og det å komme på sykehus er ikke en garanti for at alt går bra, sa han.

Støre mener det viktigste i denne saken er å lytte til Fylkeslegen og til Helsetilsynet. Han kommer selv ikke til å konkludere før han har satt seg inn i rapportene som foreligger.

– Personlig er jeg sikker på at Ahus kommer til å bli et lysende sykehus, og er det allerede, sa han.