Mens SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er skjønt enige om at Norge må ut av EØS-avtalen, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre mot å si den opp. Et nytt, rødgrønt prosjekt er likevel mulig, tror Lysbakken.

Avviser at EØS står i veien for rødgrønn revansj

Tross Jonas Gahr Støres advarsler til Fagforbundet om å skrote EØS-avtalen, er ikke SV-leder Audun Lysbakken bekymret for at den betente saken skal velte et nytt rødgrønt prosjekt.

 

– Vi regner ikke med å få et umiddelbart flertall for å erstatte EØS med noe annet, men vi vil ha rom for å diskutere alternativer og en åpenhet for endringene som nå skjer i Europa, sier Lysbakken til Dagsavisen.

I går startet Fagforbundet debatten om programmet for kommende fireårsperiode, som skal vedtas fredag. Der har ledelsen foreslått å fjerne formuleringen om at EØS-avtalen må ut av norsk arbeidsliv, skriver ABC Nyheter. I stedet foreslår landsstyret å ta inn en setning om at norske myndigheter må sørge for en «grundig gjennomgang» av avtalen. Samtidig advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre mot å skrote EØS-avtalen da han talte til Fagforbundet tirsdag.

Lysbakken lar seg imidlertid ikke avskrekke.

– I valgkampen sa Støre at han er villig til å sette i gang en utredning av alternativer, og det er et godt utgangspunkt. Det jeg er opptatt av, er at det ikke må være tabu å diskutere EØS-avtalen, sier SV-lederen.

Kommentar: "Arbeidslivet er på vei inn i en revolusjon vi bare aner konturen av" (Hege Ulstein)

Klar for rusletur

Han er glad for at Mette Nord har tatt initiativ til en ny, rødgrønn offensiv. I sin åpningstale til landsmøtet, inviterte Nord de tre partiene til en felles rusletur langs Akerselva. Mens Støre foreløpig er avventende positiv, har Lysbakken allerede takket ja. Men han tar likevel noen forbehold.

– Graden av politisk gjennomslag for våre krav vil avgjøre om vi velger å gå inn i regjering eller ikke, men det viktigste er at de som sitter i salen på landsmøtet vet at det finnes et klart alternativ til dagens regjering, sier han.

SV-lederen ønsker også å la Fagforbundet ta ledelsen i en samling av de gamle regjeringskameratene.

– Vi vil gjerne diskutere politikk vi er både enige og uenige i, og vi vil gjerne diskutere det med Fagforbundet som tilrettelegger, sier Lysbakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ingen oppmykning

Det er imidlertid ikke bare i EØS-spørsmålet at den rødgrønne trioen skiller lag. Mens SV og Sp vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja, har Ap vedtatt å åpne Nordland 6 for oljeboring. Fagforbundet har lenge vært i front for nedtrapping av norsk oljeutvinning, men ifølge Klassekampen har det kommet forslag om å fjerne kravet om varig vern av nordområdene til landsmøtet.

Mette Nord er likevel fast i troen på at de rødgrønne vil overkomme også andre hindre.

– Det ligger mye god politikk som SV, Sp og Ap er enige om i Fagforbundets handlingsprogram, og det er det som må bli starten på et samarbeid, sier hun.

Hun avviser samtidig at Fagforbundet går inn for en oppmykning av tidligere EØS-vedtak og dermed tar et skritt i retning Ap og bort fra SV.

– Snarere tvert imot. Vi har sagt at vi vil ha en gjennomgang av EØS-avtalen for å se om det er noen områder i avtalen som svekker norske lønns- og arbeidsvilkår, og så er det opp til norske politikere å sørge for at det ikke skjer.