Innenriks

Avlyser skattefest til de rikeste

Nå er det slutt på skatteletter til de rikeste, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som skroter regjeringens kutt i formuesskatten.

Når KrF i dag legger fram sitt alternative budsjett, står jevnere fordeling, grønne prioriteringer og distriktene øverst på prioriteringslista.

Nederst står Norges rikeste.

– De som har størst grunn til å være skuffa i dag, er de som sitter med milliardformuer, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Sivs oljesmurte skatteplan

Kutter formueskatt

– KrF har allerede vært med på å gi 13 milliarder kroner i skatteletter over to år. Det er 13 milliarder mer enn det vi lovet våre velgere. Vi har rett og slett overoppfylt våre løfter. I dagens situasjon er vi nødt til å ta noen grep for å skape et handlingsrom. Å bruke 1,5 milliarder på en gruppe med million- og milliardformuer, er ikke riktig prioritering. Alle må bidra, men de som har mest, må bidra mest, sier Hareide.

Regjeringens forslag om å senke inntekt- og selskapsskatten fra 27 til 25 prosent, lar imidlertid KrF stå urørt.

– Alle skal får skattelettelser, men vi vil ha en mer omfordelende profil enn regjeringen legger opp til.

LES OGSÅ: Skattesmell for Siv Jensen

Ikke bistand til Norge

KrF finner ikke inndekning til alle utfordringene ved de ekstraordinære utgiftene til et stort antall asylsøkere og flyktninger til landet, men heller sørger for et «handlingsrom» i sitt budsjett påvente av regjeringens tilleggsinnstilling, som kommer i morgen.

Lekkasjer tilsier at regjeringen legger opp til å øke oljepengebruken noe, men at de største utgiftene tas igjennom bistandsmidler som blir omdisponert til asyltiltak i Norge. Hareide vil ikke lette på sløret hvordan KrFs bistandsbudsjett ser ut, men er krystallklar på én ting:

– Den største bistandsmottakerlandet i bistandsbudsjettet skal ikke være Norge, sier Hareide.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oljepenger

I forslag til statsbudsjett la regjeringen opp til å bruke 194 milliarder kroner fra oljefondet. Det setter KrF foten ned for. KrF foreslår å bruke åtte milliarder færre oljekroner. Hareide utelukker imidlertid ikke at de samme pengene må brukes for å dekke inn utgiftene til den økte asylstrømmen.

– Vi bruker åtte milliarder mindre i vårt alternative budsjett, men vi vet det vil være behov for en del av disse milliardene til øke kostnader som kan komme utover høsten, sier han.

ARNE STRAND: Olje-Norge skjelver

Grønn og distriktsvennlig

KrF vil i sitt alternative budsjett gjøre det dyrere å forurense, men billigere å være miljøvennlig. Overfor NRK har Hareide avslørt at KrF øker elavgiften med 2 øre per kilowattime. Hvilke andre skatter og avgifter KrF vil grønnvaske budsjettet med, vil Hareide først røpe i ettermiddag.

– Vi har fått mange gode innspill fra miljøorganisasjonene som vi lytter til, sier Hareide.

KrF vil også bruke budsjettet til å løfte distriktene ved blant annet å sette av mer penger til politireform og bredbånd.

– Vi er ikke fornøyd med at virkemidlene til regjeringen har hatt en sentraliserende effekt. Budsjettet er et virkemiddel for å sikre en annen kurs, sier han.

LES OGSÅ: – Bare hundrelapper til de ledige

Utsetter Frp-satsning

Regjeringen har foreslått å bruke 2,7 milliarder kroner på å endre avkortingen i grunnpensjonen til pensjonistpar. Dette er nedfelt i samarbeidsavtalen med sentrum, men KrF legger også dette forslaget i skuffen. KrF foreslår heller å ta avkortingen over to år, og heller prioritere å gi 4000 kr til enslige minstepensjonister.

– Skal KrF være med på et løft på pensjon, må vi sikre de pensjonistene som har minst fra før, sier Hareide.

LES OGSÅ: Milliardærer 
i skattestrid

Tøffe tak

KrFs budsjettfremleggelse skjer dagen før regjeringen legger fram tilleggsinnstillingen om flyktningsituasjonen. Det er utfordrende, erkjenner Hareide. – Regjeringen har lagt fram sitt budsjett del én og kommer med del to i morgen. Selv om KrF legger fram vårt budsjett uten å vite hva som kommer i del to, har vi forsøker å lage litt armslag i budsjettet slik at vårt budsjett står seg selv etter at vi har sett del to av regjeringens budsjett.

Neste uke begynner budsjettforhandlingene mellom regjeringen og sentrum. I fjor skapte det mye rabalder. Ingen parter ikke ønsker reprise av det.

– Vi får først se hvor vanskelig dette blir, etter at regjeringen legger fram sin tilleggsinnstilling. Å finne beløpene vi trenger, er vanskelig for alle parti. Jeg håper regjeringen leverer noe som kan virke samlende, og ikke splittende, sier Hareide.

IRENE HALVORSEN: Tar fra de fattige

Mer fra Dagsavisen