Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Arne Ove Bergo

Avlyser NRK-salg

Frp vil privatisere NRK. Men Høyre og Venstre garanterer at det ikke kommer til å skje.

Frp går til valg på å selge deler av NRK til private og åpner for å børsnotere selskapet.

I går avslørte Frp-nestleder Per Sandberg i Dagsavisen at partiet ønsker å privatisere statskanalen i sitt nye partiprogram for 2013-2017. Staten skal riktig nok være majoritetseier, men partiet vil åpne for reklame, mer markedsstyring av programmene og mindre nynorsk og samisk på NRK.

Nå tar både Høyre og Venstre sterkt avstand fra Frp-utspillet. De avviser at en borgerlig regjering vil tukle med statskanalen.

 

Dropper salg

- Dette blir det ikke noe av, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun understreker at mange ser på NRK som en kvalitetsleverandør og en viktig kulturbærer. Skei Grande vil kjempe for samisk, nynorsk og tegnspråk på TV.

- Frp er et populistisk parti og skjønner ikke at medienes økonomiske grunnlag ikke kan gis av politikere over statsbudsjettet, kontrer Grande på Frps forslag om å avskaffe lisensen.

Hun synes det er tøvete av Per Sandberg, når han sier at det bare er «fire personer som ser på noen programmer». Venstre forsvarer NRKs rolle som allmennkringkaster og produsent av smale programmer.

 

Avviser Frp

Høyres kulturpolitiske talsmann, Olaf Michael Thommessen, avviser at de vil gå med på å privatisere NRK.

- Her vil Frp møte skikkelig motbør fra vår side i eventuelle regjeringsforhandlinger, sier han.

Høyre-politikeren påpeker at dersom NRK delvis skal reklamefinansieres, slik Frp ønsker, vil det undergrave reklamemarkedet TV 2 lever av. Tanken bak opprettelsen av TV 2 var nettopp å få større mediemangfold. Et reklamefinansiert NRK vil gjøre mangfoldet mindre, mener Thommesen.

Frp varsler at de vil droppe detaljstyringen av NRK med krav til nynorsk undertekst og programmer på samisk. Høyre er uenige, og vil opprettholde allmennkringkastingsplakaten.

- Vi har behov for en bred programprofil og sikre et bredt kulturelt tilbud på samisk og nynorsk, sier Thommessen.

 

Vil Sikrer mangfold

Hos NRK tar de utspillet til Sandberg med en klype salt når han angriper de smale programmene. Fungerende kringkastingssjef Annika Biørnstad i NRK påpeker at de minst sette programmene har rundt 30.000 seere.

- Det tilsvarer godt og vel et fullsatt Ullevaal stadion, noe vi synes er betydelig, sier hun.

Biørnstad understreker at det viktigste for mediebedriften er å sikre en uavhengig finansieringsmodell. Det mener hun Frp ikke legger opp til.

- NRK sikrer bredde, mangfold og kvalitet. Vi er alltid opptatt av at innholdet vårt treffer publikum. 87 prosent av befolkningen er innom ett av NRKs tilbud en gang i løpet av dagen. Det mener vi viser at vi er relevante for folk, sier Biørnstad.