Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter, bekrefter fylkeslege

Ettåringen fra Askøy som døde forrige uke, var smittet av Campylobacter. Det bekrefter fylkeslegen i Vestland overfor Bergens Tidende.

Det er fortsatt ikke kjent hva som var årsaken til at den ett år gamle gutten døde i forrige uke, ifølge Bergens Tidende.

Fylkeslegen åpnet tilsyn som følge av dødsfallet. Det jobbes nå med å hente inn opplysninger i saken, blant annet om ettåringens helsetilstand før han ble syk.

Politiet opplyste torsdag at en foreløpig obduksjonsrapport for ettåringen var klar, men de vil ikke kommentere rapporten før de hadde gått gjennom den med barnets foreldre. Ettåringen ble begravet fredag.

Må fortsatt koke vannet i over en måned

Kommunen har undersøkt kriteriene for å friskmelde vannet, men det er ennå lenge igjen til innbyggerne slipper koking.

– Realistisk sett snakker vi om fem-seks uker før vi kan friskmelde vannet, sier varaordfører Bård Espelid til Bergens Tidende.

Han sa fredag til Bergensavisen at høydebassenget på Øvre Kleppe nå er stengt for godt.

Det ble fredag undersøkt om det kan ha kommet flaggermus inn i fjellbassenget, i tillegg til undersøkelser om det kan ha vært lekkasje av avføring fra dyr inn i bassenget.

– Kommunen fant ingen dyreaktivitet under inspeksjon i høydebassenget i dag. Man så heller ingen kadaver, sier Espelid til BT.

Onsdag ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av det omstridte høydebassenget.

Kvinne døde

Om lag 2.000 innbyggere i Askøy er blitt syke etter at det ble funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i kommunen.

Til sammen er rundt 49 voksne og 15 barn blitt lagt inn på sykehus.

Torsdag ble det kjent at en 72 år gammel kvinne fra Askøy er død. Kvinnen ble lagt inn med mage- og tarmsymptomer i helgen, og har fått påvist smitte av Campylobacter-bakterien.

Kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Også i dette tilfellet har fylkeslegen åpnet tilsyn.

Listhaug-besøk

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) skal mandag besøke Askøy for å få en redegjørelse av kommunen om smitteutbruddet.

Hun skal blant annet møte ordfører Terje Mathiassen (Ap) og representanter fra kommunen på Askøy rådhus, i tillegg til folk som er rammet av utbruddet.

Torsdag sa Listhaug at hun vil iverksette en landsomfattende kartlegging av drikkevannet i alle landets kommuner.

Fakta om Campylobacter

* Campylobacter er en gruppe bakterier som finnes hos dyr og mennesker. Regnes som en av de vanligste årsakene til diaré forårsaket av bakterier i Norge og Europa.

* Symptomer er diaré, magekramper, magesmerter og feber innen to til fem dager etter smitte. Diareen kan være blodig og fulgt av kvalme og oppkast.

* De fleste er syke i rundt en uke og blir friske uten spesiell behandling. I langvarige og vanskelige tilfeller brukes antibiotika.

* Hos mennesker som har nedsatt immunsystem, kan bakterien spre seg til blodomløpet og forårsake livstruende infeksjon. Noen får derimot ingen symptomer.

* Bakterien dør ved oppvarming til 70 grader celsius.

* Spres vanligvis ikke fra person til person, men det kan skje. Sykdommen opptrer vanligvis i enkelte sporadiske tilfeller, og dyr kan også smittes.

Kilde: Forskning.no, Folkehelseinstituttet.