Over 50 nordmenn ansatt ved USAs ambassade i Drammensveien i Oslo har ikke betalt skatt av lønningene sine. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

Avdekket skattesnusk

RISIKERER FENGSEL: Vel 50 nordmenn som jobber ved USAs ambassade er mistenkt for å jobbe svart. To av tre ambassader oppgir ikke ansattes lønn til norske skattemyndigheter.

Det var TV 2 som rullet opp historien om det omfattende skattesnusket ved den amerikanske ambassaden. Og historien er som tatt ut av en billigroman: Det var en forsmådd eks-samboer som skal ha tipset skattemyndighetene om det svarte arbeidet. Via lønnskontoen til hennes eks-samboer kunne skattemyndighetene spore opp hvor pengene var betalt fra - og hvilke andre som fikk lønn fra samme konto.

 

Rådgivere og sikkerhet

Rundt 90 nordmenn jobber ved den amerikanske ambassaden i Oslo - som sekretærer, rådgivere og sikkerhetsvakter. Skattemyndighetene mener at vel 50 av dem har unndratt lønnsinntekter beskatning. 15-20 av sakene er så grove at skattemyndighetene har anmeldt personene til politiet. De risikerer 10-12 måneders fengsel og opptil en halv million kroner i bot. De resterende skattesnyterne kan bli ilagt straffeskatt.

 

Neppe de eneste

Men amerikanernes lokalt ansatte i Norge er neppe de eneste som jobber svart. Det viser seg at 46 av 66 ambassader i Norge ikke oppgir lønn for sine ansatte. Dette kan ambassadene gjøre, fordi de regnes som utenlandsk territorium. Skattemyndighetene har derfor ingen sanksjonsmuligheter overfor ambassadene.

- Vi har sett at det er flere ambassader som ikke sender inn lønns- og trekkoppgaver som har en del norske ansatte, sier divisjonsdirektør Atle Myklebust ved Oslo kemnerkontor til TV 2.

Leder av Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF) påpeker at mange som jobber for utenlandske ambassader kan få store problemer.

- Det er ganske mange som da står uten sosiale rettigheter og risikerer et ganske ublidt møte med norske myndigheter, sier Syversen.

Nå vil Syversen be utenriksminister Børge Brende (H) sørge for at ambassadene følger norsk lov.

 

Diplomatisk immunitet

Utenriksdepartementet opplyser til TV 2 at utenlandske ambassader har fått beskjed om å følge loven.

- Norske myndigheter legger til grunn at utenlandske ambassader i Norge følger norsk lov, også i spørsmål knyttet til lokalansattes skatteplikt og med hensyn til innbetaling av arbeidsgiveravgift. Utenriksdepartementet har videreformidlet skattemyndighetenes presisering av dette overfor ambassadene i Oslo.

- Samtidig følger det av reglene for diplomatisk immunitet at norske myndigheter ikke har mulighet til å gå inn og kontrollere at ambassadene overholder disse forpliktelsene. Uavhengig av dette plikter hver enkelt lokalansatt å betale skatt, skriver kommunikasjonsrådgiver Svein A. Michelsen i UD i en e-post.

 

Hemmelige agenter

Dette er ikke første gang TV 2 avslører snusk blant lokalt ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo. I november 2010 avslørte TV 2 at tidligere politiansatte jobbet som hemmelige agenter for den amerikanske ambassaden. De drev systematisk overvåkning av nordmenn på oppdrag fra amerikanerne. De elleve tjente til sammen 10,2 millioner kroner svart - men fikk kun 30 prosent tilleggsskatt.

De hemmelige agentene ble aldri etterforsket av sine tidligere kolleger i politiet. Skatt øst anmeldte dem for grovt skattesvik, men Østfold politidistrikt henla saken som «intet straffbart forhold» - til tross for at de elleve innrømmet å ha jobbet svart i en årrekke.

samfunn@dagsavisen.no