Innenriks

AUF-lederen klar for valgår

Etter et år preget av rettssak og kritikk etter 22. juli, gleder Eskil Pedersen seg til å bare snakke politikk igjen.

2011 handlet om 22. juli. 2012 handlet om etterspillet. Som leder for AUF måtte Eskil Pedersen bringe ungdomsorganisasjonen levende gjennom en opprivende rettssak.

- Rettssaken var tøff, både for meg og for AUF. Den tok mer tid enn vi trodde, og mye mer krefter, sier Pedersen.

- Det var dager da jeg var helt utslitt da jeg var ferdig. Det var sterke inntrykk og mennesker som var berørt av noe grusomt. Og når jeg ikke var der, var det en massiv dekning. Det var jo det eneste som var i perioder.

Lettelsen etterpå

Den dagen rettssaken startet, var budskapet fra Pedersen og AUF sentralt at medlemmene måtte være på skolen. Selv var han i rettssalen ti ganger i løpet av hele rettssaken.

- Jeg var til stede når det var viktig som AUF-leder, og føler det var nok. Saken fikk et riktig utfall. Det var godt å være ferdig, sier Pedersen.

Noe av det han husker best, er rettssakens siste dag.

- En av de siste vitnene var Lara, søsteren til Bano som ble skutt på Utøya. Hun hadde et innlegg der hun forklarte hvor tøft hun hadde hatt det, men der hun også ga uttrykk for håp for framtida. Det var fint, sier Pedersen.

Etter at Lara var ferdig, gikk Eskil Pedersen ut. Han hadde ikke behov for å høre gjerningsmannens siste forklaring.

- Det var sol ute og en fin dag, og det var som om en tung byrde forsvant. Jeg kjente en enorm lettelse og merket hvor tøft det hadde vært. Det føltes riktig å gå da, sier han.

Har tvilt

Med rettssaken tok også fredningstida slutt - både for AUF og for Eskil Pedersen.

- Vi har nytt respekt for hvordan vi håndterte 22. juli. Men debatten etterpå var tøff, sier han.

Ungdomspartiet var kjapt ute med å annonsere at det ville ta Utøya tilbake. Så kom det fram at ikke alle syntes det var en god idé. AUF ble beskyldt for å «trampe på de dødes grav».

- Da vi var så raske med å si at vi ville tilbake - jeg har tenkt på hvordan det må ha hørtes ut. Men vi har en historie der som er sterk, sier Pedersen og holder fast ved at det er riktig og viktig å ta Utøya i bruk igjen.

Selv om også han har vært i tvil.

- Jeg lever med spørsmål jeg også - om vi kommer til å klare det og om jeg vil at vi skal tilbake selv. Men jeg har vært tilbake flere ganger, og jeg føler at vi kan klare det, sier han.

- Ingen skal føle skyld

Om Utøya-debatten er vanskelig, har noe av den tøffeste kritikken vært rettet mot Pederson som leder. Han har måttet tåle skarp kritikk for at han flyktet fra Utøya med «MS Torbjørn» 22. juli.

Selv føler han at han har sagt det han vil si i den sammenhengen, men er opptatt av at kritikken mot ham selv også rammer andre.

- Vi har vært opptatt av at man ikke må føle skyld. Da må det samme gjelde i denne sammenhengen også. Flere har følt seg truffet av kritikken mot meg, sier Pedersen.

Han understreker at han har mottatt mye støtte. Likevel har det vært vanskelig til tider.

- Det er klart at det ikke har vært lett. Jeg har mine opplevelser og min sorg. Men man må akseptere at det alltid kommer til å være ulike meninger om offentlige personer, oppsummerer Pedersen.

- Det er en klisjé, men jeg tror det har gjort meg sterkere. Jeg har gjort de vanskeligste tingene jeg kan tenke meg. Men jeg har svart på alt, og ingenting blir lagt skjul på. Alt er fortalt. Det har blitt grundig debattert. Vi gjorde så godt vi kunne, sier Pedersen.

Les også: «Han leder et ungdomsparti, ikke en hær»

Klar for valgkamp

I oktober ble han gjenvalgt som AUF-leder for to nye år. I det første av dem rettes all energi mot at Arbeiderpartiet skal gjøre et godt valg.

- Ved valget nå kan vi få en av de blåeste regjeringene noensinne. Det er dramatisk og krever en skikkelig jobb, sier han.

Han setter sin lit til at velgerne som kikker mot Høyre, vil vende tilbake til Arbeiderpartiet dersom de politiske skillelinjene kommer tydelig fram.

- Vi må få de neste ni månedene til å handle om politikk: om skattepolitikk og fordelingspolitikk, privatisering av skolen. Jeg tror ikke velgernes verdier har endret seg så mye siden forrige valg, sier han.

- Vi må ha selvtillit - og AUF kan bidra. Vi er energien i Arbeiderpartiets valgkamp. Vi står opp tidlig og deler ut roser, og er senest i seng. Da Ap hadde 125-årsjubileum, fikk de gavekort på valgseier av AUF. Så vi får prøve å innfri, smiler Pedersen.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen