Innenriks

Asyltrøbbel kan felle Erna

ASYLBARNA: KrF er provosert over at regjeringen trenerer løsningen for asylbarna. Det setter hele samarbeids­avtalen i fare.

­- Regjeringen har kun konsentrert seg om de delene av avtalen som har vært viktig for Fremskrittspartiet, mens det som er viktig for Venstre og KrF ikke blir prioritert, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen og legger til:

- Det har skapt betydelig frustrasjon.

I går skrev Dagsavisen at KrF og Venstre truer med å trekke hele asylavtalen med regjeringen etter at Frp og Høyre ikke lar seg føye i forhandlingene om nytt regelverk for asylbarna.

Risikerer samarbeidet

Nå påpeker stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) overfor Dagsavisen at dersom ikke regjeringen leverer en ønsket løsning for asylbarna, kan det også sette hele samarbeidsavtalen i fare.

- Jeg kan bare snakke på vegne av meg selv, men det er klart at hvis ikke regjeringen leverer på dette, så kommer det til å gjøre det ganske slitsomt for min del å forholde meg til resten av samarbeidsavtalen. Så viktig er denne saken for enkelte av oss, at her må de levere, sier Bekkevold til Dagsavisen.

Samarbeidsavtalen er grunnlaget for regjeringens parlamentariske grunnlag. Ryker avtalen blir det også regjeringskrise og mindretallsregjeringen kan bli felt av KrF eller Venstre.

Trenering

Dagsavisen vet at det har spisset seg såpass til at regjeringen i et møte denne uka fikk et ultimatum fra småpartiene: Enten leverer dere et godt forslag for asylbarna ellers trekker Venstre og KrF seg fra hele asylavtalen. Dagsavisen erfarer at regjeringen la fram et forslag som var likelydende det de la fram i høringsrunden. KrF og Venstre er provosert over at regjeringen ikke har tatt innover seg innspill gitt i høringsrunden.

Bekkevold var selv med å forhandle fram asylavtalen partiene nå krangler om. Han er krystallklar på hva som var intensjonen i avtalen, nemlig at det barnefaglige skulle styrkes og barnas beste skulle legges mer vekt på i asylsøknader.

- Jeg opplever dette som ren trenering. Etter så mange runder vi har hatt på dette burde justisministeren og departementet vite hva vi er ute etter. Når de da kommer med et forslag som er «wishy-washy» (svakt, uklart, red.anm.), så må de skjønne at det provoserer oss veldig, sier KrF-representanten.

Rekordmange sendes ut

Samtidig som forhandlingene pågår om forskriften sendes rekordmange barnefamilier ut av Norge.

- Det er helt tragisk! Vi må bare få denne forskriften på plass med de endringene vi har vært ute etter. Regjeringen har ikke mye å gå på nå! sier Bekkevold og påpeker at KrF og Venstre ikke har mer tålmodighet.

- Det er mulig regjeringen er mer opptatt av sitt bakland enn å forvalte denne avtalen på en god måte. Det synes jeg er trist, sier Bekkevold, med henvisning til Fremskrittspartiet som styrer asylpolitikken.

Han advarer regjeringen med å gå til Arbeiderpartiet for å gjøre opp asylsaken.

- Hvis de tenker sånn, påtar de seg et meget stort ansvar. Da forvalter de ikke flertallet de har på en god måte.

Ny runde

For Venstre er det stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad som forhandler asylbarnsaken med regjeringen.

- Vi har sagt at regjeringen må komme tilbake med noe annet. Folk er kjent med vår grunnholdning: Vi vil at denne regelendringen skulle gjøre det enklere for lengeværende barn å få opphold. Nå har vi bedt regjeringen gjøre en ompuss fordi det de kom med først ikke var bra nok, sier Venstre-politikeren.

Han vil ikke gå inn på sentrumspartienes ultimatum om å rekke seg fra asylavtalen dersom de ikke får gjennomslag.

- Min holdning er at når vi sitter i forhandlinger, så er det mest ryddig å vente til vi er ferdig før jeg karakteriserer dette, sier Skjelstad.

Jobber på spreng

Etter det Dagsavisen erfarer er det hektisk aktivitet i Justisdepartementet for å få på plass et nytt tilbud til Venstre og KrF. Torsdag kveld var det kontakt mellom partene, men det ble vurdert dit hen at et nytt tilbudt først måtte kvalitetssikres grundig i departementet før det ble lagt fram for sentrum.

Nå er det ventet et nytt tilbud etter helgen.

marie.melgard@dagsavisen.no

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen