Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide har gjort det krystallklart for statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) hvilken løsning de ønsker for asylbarna. Nå er en avklaring ventet innen kort tid, ifølge kilder i regjeringen. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Asylavklaring innen kort tid

KrF og Venstre er frustrerte over at en løsning med å revurdere sakene til de utsendte lengeværende asylbarna lar vente på seg.

 

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

Etter det Dagsavisen erfarer er det ventet at det kommer en avklaring for asylbarna innen kort tid. Det opplyser sentrale kilder i regjeringen.

Det har stormet rundt justisminister Anders Anundsen (Frp) på grunn av mange utsendelser av lengeværende asylbarn. Etter kontrollhøring på Stortinget vil de rødgrønne gå inn for mistillit mot justisministeren, men som Dagsavisen skrev i går vil både Venstre og KrF lande på «sterk kritikk» (et såkalt daddelvedtak) av justisministeren når de behandler saken på sine gruppemøter i Stortinget i dag.

 

Les også: Forhandler om asylbarna

 

Vil hente barna hjem

Samtidig som kontrollsaken mot Anundsen i Stortinget nærmer seg slutten har det pågått forhandlinger mellom statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande om å revurdere sakene til noen av de lengeværende asylbarna som er sendt ut.

Venstre og KrF har presset på for å revurdere sakene til de utsendte asylbarna, for å se om noen kan hentes tilbake med det nye lovverket hvor barns beste skal veie tyngre.

Les også: Hemmelig møte hos Solberg

Les også: Truer med å trekke asylavtalen

 

Ber Erna bestemme seg

Dagsavisen vet at Venstre og KrF har gjort det tydelig overfor regjeringen hvilken løsning de ønsker seg.

Ifølge Aftenposten skal Justisdepartementet ha skissert en praktisk løsning om hvordan dette kan gjennomføres, men justisminister Anundsen har frarådet at asylsakene skal behandles på nytt.

Nå ser det ut til at regjeringen likevel vurderer en rask avklaring for å komme KrF og Venstre i møte.

Kilder i Venstre og KrF forteller at de nå er svært frustrert over at statsministeren har latt saken trekke ut i tid. KrF og Venstre krever nå at Erna Solberg og Siv Jensen fatter en beslutning for å få slutt på den ødeleggende asylkonflikten.

Dagsavisen vet at regjeringen anser kravene om revurdering av asylsaker som «forvaltningsmessig problematisk, uvanlig og svært politisk krevende».

Les også: – Mulig å hente hjem asylbarn

 

«Frustrert Frp»

En sentral kilde i regjeringen forteller at det blant annet er vanskelig å vurdere hvilken dato man skal sette som grense for hvilke asylsaker som skal revurderes. I tillegg skal Frp være frustrert.

– Det vil være som å kjøre en kniv i ryggen på oss. Vi har en justisminister som har stått skolerett for kontrollkomiteen. Hvis de nå skal tvinge ham til å ta asylbarna tilbake, så er det ensbetydende med å korsfeste hans politiske ståsted, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) til BT.

Les også: Solhjell går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

Les også: Ber Anundsen reise og se selv