Innenriks

Asyladvarsel til KrF og Venstre

Sentrum må være «på ballen» når detaljene til ny asylforskrift skal spikres, mener NOAS.

Etter en lang og vond dragkamp ble regjeringen og KrF og Venstre til slutt enige om en ny asylavtale. Asylbarn som har vært lengre enn fire år i Norge, men som er uttransportert mellom juli 2014 og mars i år, skal få vurdert saken sin på ny. Ifølge Politiets utlendingsenhet gjelder det 60 barn.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er fornøyd med at sentrum vant fram, men advarer nå mot fallgruver i den nye avtalen.

Les også: Enighet om asylavtale

Presisering

Mange av barna det gjelder har vært nesten ett år utenfor Norge, og NOAS frykter at det kan brukes som argument mot retur til Norge. I avtalen heter det at hver sak skal vurderes individuelt og «ut fra situasjonen på tidspunktet denne loven/forskriften trer i kraft».

– Man burde her ha presisert at opphold i hjemlandet ikke skal telle negativt. Utsendelsen skyldes feil fra norske myndigheters side, og må ikke belastes familiene, sier Mari Seilskjær, rådgiver i NOAS.

De håper Venstre og KrF sørger for at den endelige loven eller forskriften blir bygget ut på en måte som klargjør at familiene ikke skal rammes av feil norske myndigheter har gjort.

– Partiene kan ikke overlate tolkningen til justisdepartementet og Utlendingsnemnda. Med Frp på toppen av departementet, må KrF og Venstre hele tida være på ballen.

Ifølge avtalen skal utsendte familier kunne søke om omgjøring av vedtaket fra utlandet, og den nye loven eller forskriften som åpner opp for dette skal være på plass innen sommeren.

Tilbakekalling

Sentrum måtte svelge noen innstramninger for å få kravet sitt innfridd. Nå skal utlendingsmyndigheten kunne tilbakekalle oppholdstillatelsen til flyktninger hvis beskyttelsesgrunnlaget bortfaller. Det uroer NOAS.

– Vi mener dette blir en tilleggsbelastning for personer i en vanskelig situasjon, skape stor uforutsigbarhet og være intergreringshemmende.

Seilskjær mener det sannsynligvis vil være få personer som i praksis kan miste oppholdstillatelsen, men omkostningene av forslaget vil bæres av mange.

Mer fra Dagsavisen