Bøker

Aschehoug-sjef vedgår underslag

TAPPET FORLAGET: - Svært alvorlig, meget trist. Vi ønsker å bygge på tillit, sier konsernsjef Mads Nygaard om at forlagets økonomisjef har innrømmet million­underslag.

Aschehoug forlags konserndirektør for økonomi og finans har erkjent økonomisk mislighold og sagt opp sin stilling med øyeblikkelig virkning.

- Saken sender sjokkbølger gjennom hele systemet. Mannen satt i styrer som til sammen representerer alle ledd i Bok-Norge. Det blir interessant å se om politiet også kommer til å etterforske de andre selskapene mannen var involvert i, sier redaktør Dag H. Nestegard i bransjebladet Bok & samfunn.

- Det er snakk om flere millioner kroner over flere år. Vi oppdaget forholdene 20. desember og konfronterte vedkommende, som sa opp sin stilling på dagen, forteller konserndirektør i Aschehoug Mads Nygaard til Dagsavisen.

Gjennomgår rutiner

Utover det ønsker ikke Nygaard å utdype detaljene, verken hvilke summer det dreier seg om eller nøyaktig hvor lenge underslagene har pågått.

- Ingenting tyder på at vi har for dårlige rutiner. Når det er sagt, kommer vi selvsagt til å ta en grundig gjennomgang av systemene våre. Kanskje er det ting vi kan gjøre på andre måter. Men våre systemer bygger, og skal bygge, på tillit. Det ønsker vi ikke å endre på. Det er vanskelig å helgardere seg mot at ting som dette kan skje. Nettopp måten dette er gjort på, har gjort det vanskelig å oppdage, sier Nygaard til Dagsavisen.

Han ønsker imidlertid ikke å røpe hvilken måte dette er gjort på eller hvem som oppdaget det. Ei heller om mannen kan ha hatt samarbeidspartnere internt.

- Nær og betrodd

Den tidligere økonomidirektøren startet i sin stilling i Aschehoug i 2006. Mads Nygaard overtok direktørstolen fra sin far William Nygaard 1. april 2010. Han ønsker imidlertid ikke å røpe om den økonomiske utroskapen begynte før 2010.

- Vi skal nå fullføre gjennomgangen og granskingen vi har påbegynt internt og kommer meget snart til å politianmelde saken. Derfor ønsker vi ikke å frigi noen detaljer, sier han.

Hvorvidt saken skader Aschehougs omdømme, vil Mads Nygaard overlate til andre å bedømme.

- Aschehougs ansatte ble informert om saken mandag og ble selvsagt sjokkerte. Det er en svært alvorlig, meget trist sak, sier han om det han kaller en «nær og betrodd» kollega, nå eks-kollega.

Aschehoug sliter

Redaktør Dag H. Nestegard i bransjebladet Bok & samfunn, som følger forlagsbransjen utenfra, er imidlertid ikke redd for å si at dette skader Aschehoug:

- De får seg åpenbart en ripe i lakken. Aschehoug går allerede dårligst økonomisk av de tre store forlagene, mye fordi Norli-Libris-kjeden de eier, sliter. I fjor kvittet de seg med faktaavdelingen sin fordi de ikke lenger ville ta seg råd til å gi ut illustrerte praktbøker. Så det er allerede mye uro i Aschehoug. Folk frykter for jobbene sine, og flere av forfatterne er misfornøyde med det ensidige Jo Nesbø-fokuset. En utro tjener i egne rekker hjelper ikke, sier han.

Ifølge Nestegard er forlagene proffe på økonomistyring, men kanskje noe naive:

- Det er en veldig tøff bransje, hvor man snur og vender på alle kroner. At dette likevel kunne skje, er desto mer uforståelig. Det er nok en noe naiv, «snill» bransje, hvor tradisjonen er å tenke katedral mer enn børs. Man tror godt om folk.

- Vil gjøre opp for seg

Den tidligere økonomidirektøren svarte i går ettermiddag ikke på Dagsavisens henvendelser. Hans advokat, Anne Christine Stoltz i advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken og Veum, bekrefter at han har erkjent underslaget og at han er innstilt på å samarbeide med Achehoug for å «finne en endelig løsning».

- Han er villig til og har mulighet til å gjøre opp for seg økonomisk, sier Stoltz.

- Er det enighet om hvor mye penger det er snakk om?

- Det har jeg ingen kommentar til.

samfunn@dagsavisen.no

Aschehoug Forlag

Norges eldste forlag, grunnlagt i 1872.

Forlaget har vært dominert av Nygaard-familien med William M. Nygaard som direktør fram til 1940, etterfulgt av sønnene Mads Wiel Nygaard (1940-1952) og Andreas Wiel Nygaard (1952-1955) og senere sønnesønnen William Nygaard (1974-2010) og hans sønn Mads Nygaard (siden 2010).

Eier Universitetsforlaget (100 prosent), Forlaget Oktober (91 prosent), Norli Libris AS (51 prosent), Lydbokforlaget AS (33 prosent), De norske Bokklubbene AS (48,5 prosent), Forlagsentralen (50 prosent), Kunnskapsforlaget ANS (50 prosent), Spektrum forlag (60 prosent), Snøball AS (60 prosent) og Bestselgerforlaget AS (50 prosent).

Konsernomsetningen var i 2012 på 590 millioner kroner.

Den tidligere økonomidirektøren hadde ti styreverv i norsk forlagsbransje.

Kilde: Aschehoug, Store norske leksikon (NTB)

Mer fra Dagsavisen