Innenriks

Arnstad taus om togstans

Fire dager etter åpningen av 
«nyoppussede» Oslo S ble togtrafikken lammet 
igjen i går.

I går gikk det galt igjen for Jernbaneverket og NSB: En jordfeil fikk hele signalanlegget til å gå i svart, og Oslo Sentralstasjon måtte stenges - bare fire dager etter at hovedstadens trafikknutepunkt hadde åpnet igjen etter seks ukers sommerstengning for oppgraderinger og reparasjoner.

Midt i morgenrushet i Oslo-området gjenopplevde altså 40-50.000 togreisende et kjent, men langt fra kjært, scenario: Buss og taxi erstatter tog som atter ikke går.

Statsråd på reisefot

Dagsavisen gjorde i går flere forsøk på å komme i kontakt med samferdselsminister Marit Arnstad (Sp), som har det overordnede politiske ansvaret for at togene går. Hos departementet var det imidlertid lite å hente: «Feilen er som kjent rettet, og politisk ledelse viser til Jernbaneverket, som driver og vedlikeholder jernbanenettet, for kommentar», skriver kommunikasjonsrådgiver Edvard Andersen i en sms til Dagsavisen.

- Tragisk

På gjentatte spørsmål om kontakt med Arnstad var svaret fra departementet i går ettermiddag at hun var veldig opptatt i møter, og nå på reisefot.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) sitter i Stortingets transportkomité. Han er oppgitt over situasjonen for de togreisende.

- Det som er så tragisk og trist med dette er at folk mister tilliten til jernbanen. Vi er på ville veier når folk slutter å bruke tog, og derfor er det så viktig at dette blir ryddet opp i, sier Hoksrud, som også er sterkt kritisk til at Arnstad gjør seg utilgjengelig for kommentar.

Kø og kaos

- Jeg er overrasket over at samferdselsministeren velger å holde seg unna. Jeg trodde faktisk hun ville være mer synlig som minister, men så langt har hun skuffet. Og at hun holder seg unna i dag er provoserende, sier han.

- Det nytter ikke for en statsråd å skyve andre foran seg på denne måten. Det er Arnstad som har det politiske ansvaret for jernbanen, og da nytter det ikke å henvise til Jernbaneverket, fastslår Frp-politikeren.

Pendler Pål Nome fra Vestfold, som er en av talsmennene for gruppen Vestfoldpendlerne, er ikke overrasket over nytt togtrøbbel.

- Det man har gjort i sommer er å flytte noen få steiner fra et berg av problemer. Jeg er i det hele tatt overrasket over at dette ikke har kommet før i dag, sier Nome.

En av dem som sto midt oppi det var den tidligere nestlederen i Spikkestadbanens pendlerforening, Eva Høili. Det som provoserte henne mest var mangelen på informasjon når de pendlende kom fram til Asker.

- Ikke oppmuntrende

- I utgangspunktet fikk vi beskjed om at alle tog videre var innstilt, men til slutt fikk jeg kommet med på et tog til Skøyen. Der gikk det heller ikke tog videre, og ikke var det satt opp noen busser. Resultatet ble at alle som var på samme tog som meg måtte stå i kø for å komme på rutebuss, forteller Høili.

Høili mener det er lite tillitvekkende at NSBs informasjonssjef i går gikk ut og sa at selskapet var «lei seg» for at det hadde blitt problemer på banen igjen, så kort tid etter at sentralstasjonen igjen ble åpnet for normal drift etter en seks ukers oppgradering av blant annet det samme signalanlegget som i går slo feil.

- Det er selvfølgelig ikke oppmuntrende at NSBs informasjonssjef virker like fortvilet som pendlerne, sier hun.

Lang vei igjen

Nome er klar på at det fortsatt er mye igjen før pendlerne kan si seg fornøyd med det togtilbudet de får. Samtidig mener han problemene stikker langt dypere enn bare enkelttilfeller.

- Dette er problemer som stikker langt dypere enn bare at man for eksempel kjøper feil type sviller. Det viktige nå blir at man på departementsnivå slutter å slå seg på brystet og skryte av hvor mye man har oppnådd, men heller ser framover for å løse de problemene som faktisk er der, sier Vestfoldpendleren.

Mer fra Dagsavisen