Innenriks

Arbeidsministeren stoppet streik

Vekterstreiken er slutt etter at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) grep inn.

– Tvungen lønnsnemnd er alltid veldig alvorlig. dette har vært en lovlig streik, og jeg har avventet lenge og ikke ønsket å gripe inn. Det som er grunnlaget for å gripe inn nå er totalsituasjonen. 14 flyplasser er berørt, og Flesland og Værnes ville blitt stengt i morgen. Situasjonen er så uoversiktlig at vi mener det er uansvarlig å la streiken fortsette, sier Hanne Bjurstrøm.

Hun understreker at det ikke var umiddelbar fare for liv og helse som førte til at hun grep inn, men at en slik fare raskt kunne oppstå i den uoversiktlige situasjonen streiken skapte.

Tilnærmet normalt fra lørdag

Vekterne vil dermed vende tilbake til jobb så raskt som mulig, og Avinor kunne fredag kveld opplyse at flytrafikken vil gå tilnærmet normalt gjennom helgen.

– Vi er glad for at streiken er over og vil takke passasjerene som har utvist stor grad av tålmodighet gjennom en vanskelig uke, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Også Terje Nygaard, som er direktør for arbeidsliv i NHO Service, er lettet over at streiken nå blir avsluttet. Han vil likevel ikke si at saken nå har fått en lykkelig slutt.

– Det er aldri lykkelig å være i konflikt. Men selv om partene har prøvd hardt, lyktes vi ikke med å finne en løsning, sier Nygaard.

– Veldig beklagelig

Heller ikke motparten, Norsk Arbeidsmandsforbund, er lykkelige over måten streiken avsluttes på.

– Vi synes det er veldig beklagelig at regjeringen har gått til dette skrittet og mener det ikke er grunnlag for tvungen lønnsnemnd, sier forbundsleder leder Erna Hagensen. Hun sier de streikende hele tiden har tatt hensyn til liv og helse og gitt dispensasjoner der det har vært nødvendig.

Selv om det er opp til lønnsnemnda å avgjøre hva sluttresultatet blir, mener hun streiken har gitt resultater.

– Vekterne har fått vist at de er lei av å være lavtlønte, og jeg er sikker på at de føler et sterkere samhold og er enda mer tent på å kjempe for sin sak.

3.500 har streiket

På spørsmål om når hun tror hennes medlemmer vil være tilbake i jobb, svarer Hagensen at hun regner med at det vil skje fra tidlig lørdag morgen.

Dermed vil det fra lørdag igjen være tilnærmet full kapasitet i sikkerhetskontrollene ved samtlige 14 flyplasser som har vært rammet av streiken. Dersom det ikke hadde blitt en løsning nå, ville sikkerhetskontrollene ved Bergen lufthavn Flesland og Trondheim lufthavn Værnes blitt helt stengt i helgen.

Vekterstreiken startet 1. juni etter at det ble brudd i meklingen mellom partene. Etter opptrapping av streiken har nesten 3.500 vektere vært i streik.

Partene i konflikten, NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund, har hatt samtaler gjennom hele streiken og hadde sonderinger senest fredag, men klarte ikke å finne grunnlag for å gjenoppta meklingen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen