Innenriks

Arbeidsledigheten i været

Arbeidsledigheten i Norge er den høyeste på ti år. – Regjeringen har ikke forstått alvoret i situasjonen, sier Arbeiderpartiet.

Arbeidsledigheten i Norge ligger nå på 4,5 prosent, det høyeste siden 2005, ifølge Statistisk sentralbyrås nye Arbeidskraftundersøkelse. Til sammen utgjør dette rundt 124.000 personer, 8.000 av dem har kommet til de siste månedene.

– Dette er en høyere ledighet enn den vi selv hadde sett for oss, sier sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum til Dagsavisen.

Han er ikke alene om å ha sett for seg lavere ledighet enn den vi nå er vitne til. Da finansminister Siv Jensen la fram revidert nasjonalbudsjett i mai, spådde hun at ledighetsstoppen allerede da var nådd.

KOMMENTAR: Makan til maktarroganse!

Oljekrise

Økonomene ser den økende arbeidsledigheten i sammenheng med synkende oljepris og de store kuttene som har vært i oljebransjen den siste tida. Tidligere i sommer anslo Nav at 36.000 mennesker mistet jobben i oljebransjen mellom juni 2014 og juni 2015, ifølge NTB. Spørsmålet er hvor stor andel av de 36.000 resten av arbeidslivet klarer å plukke opp.

– Arbeidsledigheten går opp fordi sysselsettingen faller i oljevirksomheten og tilhørende næringer, sier Dørum.

Han får støtte fra sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, som legger til et annet element:

– De siste månedene har også flere nye arbeidstakere meldt seg arbeidsledige. Det kan være unge mennesker som ikke får jobb, og som dermed melder seg ledige, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Milliarder mot økende ledighet

Omstilling

– Kan man trekke paralleller tilbake til finanskrisen, siden ledigheten her da nesten ikke steg?

– Ulike typer økonomiske sjokk, krever også ulike typer virkemidler. Noe av det viktigste vi nå gjør er å sørge for nok skole- og utdanningsplasser, sier Dørum.

DNB-økonomen mener det er vanskelig å spå framtida, men mener dette er begynnelsen på en omstilling.

– En del av det vi er vitne til er at norsk økonomi skal omstille seg fra olje, og over til andre ting. Det er ikke åpenbart at næringens omstilling blir lettere ved at man får større fart i norsk økonomi, ved å sprøyte inn penger i offentlig sektor, sier han, men åpner for muligheten om situasjonen forverrer seg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Bakpå

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, mener regjeringen er bakpå.

– Dagens tall bekrefter en alvorlig trend vi har sett lenge: At ledigheten stiger mye raskere enn regjeringen har forutsatt. Regjeringen har ligget i bakkant her, og ikke helt forstått alvorligheten i utviklingen, sier hun.

Arbeiderpartiet la i forrige uke fram en tiltakspakke mot økt ledighet.

– Det vi nå etterspør handler ikke om å øke pengebruken, men om konkrete tiltak inn mot de næringene som sliter aller mest.

LES OGSÅ: – Ledighet kunne vært unngått

– Ikke helsvart

Men Robert Eriksson (Frp) mener dagens situasjon er alvorlig.

– Det er ingen overraskelse at ledigheten øker. Situasjonen er ikke helsvart. Det er skapt 11.000 nye jobber, ifølge tallene fra i dag. For dem som rammes av arbeidsledighet, eller som frykter for jobbene sine, så er det alvorlig, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Han sier regjeringen nå jobber med tiltak.

– Norsk økonomi er i en omstilling og regjeringen diskuterer fortløpende hvilke tiltak som er nødvendige for å bremse utviklingen i ledigheten.

Mer fra Dagsavisen