Nyheter

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått påvist smitte av koronaviruset

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått påvist koronasmitte. Samtidig er barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i karantene.

Av Kristian Skårdalsmo

– Jeg føler meg i god form og har svært milde symptomer. Jeg kommer til å jobbe mest mulig som normalt hjemmefra, men i hjemmeisolasjon, sier Isaksen til NTB.

– Jeg begynte å kjenne en lett forkjølelse forrige tirsdag, men hadde så vidt jeg visste ikke vært i kontakt med noen som var smittet, eller som hadde vært i utsatte områder i utlandet. Jeg har hele tiden forsøkt å overholde alle råd om god hygiene og holde avstand til folk, forklarer statsråden.

– At jeg føler meg i såpass god form, illustrerer godt hvorfor myndighetenes råd er at også de med milde luftveisinfeksjoner holder seg hjemme så lenge symptomene varer, sier han.

Les også: Hva kan du gjøre og ikke gjøre når du sitter i korona-karantene?

Isaksens høyre hånd smittet

Allerede tirsdag ble det klart at Isaksens statssekretær Vegard Einan (H) var smittet at koronaviruset.

– I går ble min statssekretær bekreftet smittet. Etter det ble jeg testet og dro så rett hjem, sier Isaksen.

Departementet kartlegger nå hvem som har vært i nærkontakt med Isaksen siden tirsdag 10. mars. I tillegg varsles eksterne deltakere som har vært på samme møter som statsråden i tiden etter forrige tirsdag.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er nå i hjemmekarantene fordi han har vært i møte med Isaksen.

– Jeg var i et møte med Torbjørn Røe Isaksen (H) fredag som gjør at jeg nå må i karantene en uke fremover, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

– Jeg føler meg frisk. Heldigvis har vi god mulighet for å jobbe hjemmefra, og jeg vil fortsette å lede departementet derfra, skriver han.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Solberg ikke i karantene

Tirsdag denne uka ble det også klart at statsminister Erna Solbergs (H) høyre hånd, statssekretær Rune Alstadsæter (H), var koronasmittet.

– Jeg fikk symptomer på viruset i helgen, men har det ikke lenger. Jeg er nå er i hjemme-isolasjon sammen med min familie, skrev Alstadsæter på Facebook tirsdag.

Men statsministeren er ikke i karantene i henhold til reglene og retningslinjene, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet til NTB onsdag.

Hvis statsministeren skulle bli syk og ikke kan gjøre jobben, blir næringsminister Iselin Nybø (V) fungerende statsminister.

Helsetopper i karantene

Fra før sitter flere helsetopper i hjemmekarantene. Det gjelder blant annet helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Det skyldes at assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen, som hadde deltatt på møter med helsetoppene, var blitt smittet av koronaviruset i Spania. Stene-Larsen hadde fått dispensasjon fra karantenereglene.

Guldvog er testet for koronavirus, og prøven var negativ, opplyser Helsedirektoratet. Verken han eller andre i ledelsen har vist sykdomstegn.

Stoltenberg er ikke blitt testet for viruset. Hun har ikke vist sykdomstegn.

Stortinget rammet

På Stortinget er Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen bekreftet smittet av koronaviruset.

Samtidig er finanskomiteens leder Mudassar Kapur i koronakarantene. Det er også komitémedlem Tore Storehaug (KrF).

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid er satt i karantene etter at han deltok på et møte med Helsedirektoratet.

Debatt: Høyres elitisme sendt i retur

Mer fra Dagsavisen