Arbeiderpartiet vil teste ut sekstimersdagen

Arbeiderpartiet går inn for å gi statlig tilskudd til bedrifter som vil teste ut sekstimersdagen eller kortere arbeidstid for sine ansatte.

 

– Vi har lett med lys og lykte etter tiltak som kan bidra til at flere slipper inn i arbeidslivet, sier Arild Grande, leder av Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg.

Utvalget har nå konkludert og går inn for at det skal etableres nasjonale tilskuddsordninger «for forsøk med kortere arbeidstid/sekstimersdag». Særlig belastende yrker skal prioriteres, og partiet mener det bør gis midler til følgeforskning «slik at man kan måle hvilke effekter forsøkene har».

– I en del belastende yrker, for eksempel innenfor pleie og omsorg, er det vanskelig å stå et helt arbeidsliv fordi folk blir utslitt. Vi ønsker derfor å se på om kortere arbeidstid kan få flere til å stå lenger i jobb, sier Grande.

Les også: Sekstimersdagen – den neste store velferdsreformen

Reduksjon i sykefraværet

Arbeiderpartiet har høstet erfaringer hos Tine Heimdal. Osteprodusenten har hatt sekstimersdag for sine ansatte i mer enn ti år.

– Tidligere slet Tine med høyt sykefravær. Sekstimersdag førte til kraftig reduksjon i sykefraværet og stor vekst i produksjonen. Vi er svært nysgjerrige på om flere bedrifter kan oppnå samme resultater, sier Grande.

Han gjør det imidlertid klart at Arbeiderpartiet ikke kommer til å gå inn for sekstimersdag som en nasjonal norm.

– Vi tror det er ulike modeller som kan passe for ulike bedrifter. Ambisjonen er at folk skal bli friske av å jobbe, ikke sjuke. For å få i gang flere forsøk må staten bidra med støtte.

– Du har tidligere uttalt at partiet er svært delt i synet på sekstimersdag. Er det fortsatt tilfellet?

– Det er delte holdninger både i de politiske partiene og i fagbevegelsen. Debatten har vært preget av ytterpunktene: Enten vil man ikke ta i sekstimersdagen med ildtang eller så ønsker man sekstimersdag som nasjonal norm. Vi vil ha en debatt basert på fakta.

Saken fortsetter under bildet.

Sekstimersdag: Arild Grande og Arbeiderpartiet vil at flere bedrifter tester ut sekstimersdagen. FOTO: MIMSY MØLLER

Arild Grande og Arbeiderpartiet vil at flere bedrifter tester ut sekstimersdagen. Foto: Mimsy Møller

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Motstand fra Høyre

Rødt, MDG og SV har gått inn for sekstimersdagen. Men Høyre reagerte kraftig da Grande i sommer sa at Arbeiderpartiet ønsket å se på sekstimersdagen.

– Nok en gang ser det nye Arbeiderpartiet til ytre venstres kampsaker for å finne løsninger. Sekstimersdag løser lite når vi vet at flere trenger å jobbe mer og stå lengre i arbeid for å opprettholde velferdsstatens bærekraft i framtida. Arbeidsgiverorganisasjonene og næringslivet må nå våkne, for dette føyer seg inn i rekken av Ap-forslag det siste halve året som undergraver norske arbeidsplasser i privat næringsliv, uttalte Heidi Nordby Lunde (H) til Avisenes Nyhetsbyrå.

– Hva sier du til påstanden om at dere undergraver norske arbeidsplasser i privat næringsliv?

– Sludder og vås! Det viktige er å jobbe for at flere kan slippe inn i arbeidslivet og at flere kan stå lenger i jobb. Hvis kortere arbeidstid kan bidra til det, er det positivt både for den enkelte og for samfunnet, sier Grande.

Les også: 60-åringer drikker oftere enn 20-åringer

Støtte fra Fagforbundet

På LO-kongressen i fjor ble det vedtatt at det skal utarbeides en plan for hvordan man kan gå videre med arbeidstidsreduksjoner.

Mette Nord og Fagforbundet har lenge ivret for sekstimersdagen. Tidligere i år uttalte Nord til Dagsavisen at kortere arbeidsdager kan være svaret på mange av de utfordringene som er knyttet til arbeidslivet i dag.

– Det er 700.000 personer som står utenfor arbeidslivet i Norge. Økende levealder gjør at det forventes at man skal stå lenger i arbeid. Samtidig kan teknologiutviklingen føre til at en del jobber forsvinner. Alt dette krever at arbeidet må deles på flere, og da kan kortere arbeidstid være løsningen, sa Nord.

Les også: Det hvite hus: – Kanye West skal til Det hvite hus for en lunsj med president Trump