Oslo-byråd Geir Lippestad, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Ap-ordfører Jon Ivar Nygård i Fredrikstad mener Sylvi Listhaug har vært usynlig på integrering. Ap mener det er på tide at regjeringen dukker opp på sin egen asyldugnad. FOTO: ARNE OVE BERGO

Arbeiderpartiet vil gi flyktningene «tough love»

– Jeg har respekt for at regjeringen bruker tid på en integreringsmelding. Men at en derfor setter integreringen på vent, det kjøper jeg ikke, sier Ap-lederen. Her er forslagene.

– Det er farlig å si at integreringen, det får vi vente med. Nesten 30.000 sitter på asylmottak og venter på en avklaring. 12.000 venter på asylintervju. Uker og dager teller for disse menneskene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet mener Sylvi Listhaug (Frp) har vært usynlig i debatten om integrering.

Samme dag som Frp åpner sitt landsmøte, legger Støre, Oslos integreringsbyråd Geir Lippestad (Ap), og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård fram Arbeiderpartiets krav til regjeringen.

Ap vil ha mer integreringsarbeid i mottakene og enda mer ressurser til saksbehandling for å gi flere asylsøkere en avklaringen raskere.

Regjeringen har varslet at de kommer med en integreringsmelding i mai. Støre mener det ikke er et argument for å vente med nødvendige tiltak.

– Jeg har respekt for at regjeringen bruker tid på en integreringsmelding. Men at en derfor setter integreringen på vent, det kjøper jeg ikke, sier Støre.

Les også: Frp: – Har ikke Ap mer å fare med?

Ber regjeringen bla opp

– Det var jo mange som satt med livet på vent på mottak, da dere satt i regjering også. Nå setter regjeringen bosettingsrekord rett som det er.

– Det er kommunene som setter bosettingsrekord, ikke regjeringen, sier Nygård, som også leder Arbeiderpartiets ordførernettverk.

De har siden i vinter jobbet med sine forslag til god integrering som veier tungt når Ap skal følge opp arbeidet med integreringsmeldingen i Stortinget.

– «Tough love» – tøff kjærlighet, er gjennomgående for det vi foreslår her. Det betyr at begge parter må yte noe. Storsamfunnet stiller opp med noe, men den som skal bli integrert må også yte noe, sier Støre.

Ap foreslår blant annet:

Gratis barnehage til alle barn som bor på asylmottak, ikke bare fire- og femåringene.

Reversere regjeringens kutt i norskopplæringen.

At kommunene nå må kompenseres for utgiftene de fikk knyttet til flyktningsituasjonen, i tråd med asylforliket.

– Jeg har ikke møtt én eneste kommune som har sagt «jeg vil ha igjen hver eneste krone», men vi som samfunn er tjent med at disse utgiftene blir kompensert. Det er ikke bra om innbyggerne opplever at velferdstilbudet i kommunen blir kuttet for å ta imot flere flyktninger, sier Støre.

Han mener det er naturlig å se etter denne kompensasjonen når kommuneproposisjonen legges fram sammen med revidert nasjonalbudsjett neste måned.

Det håper Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård på.

– For vår del er dette snakk om 5 millioner kroner. Det er ikke en ubetydelig sum, sier Nygård og legger til:

– Når regjeringen inviterer til dugnad må de også stille opp selv.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– I Oslo får alle plass

Arbeiderpartiet kan ikke svare på hva tiltakene de foreslår vil koste. Men Geir Lippestad, som har ansvar for integrering i Oslo, er optimistisk.

– I Oslo så får alle barnehageplass. Vi får det til, sier Oslo-byråden.

Han mener det er en helt avgjørende investering.

– Barnehage er kanskje det viktigste vi kan gjøre for å få til integrering hos barn og god språkopplæring av barn, sier Lippestad.

Les også: Slik skal Høyre få til vellykket integrering

– C- og D-lag

Forrige helg ble forslaget om lavere lønn for flyktninger stemt ned på Venstres landsmøte, men Støre er fortsatt bekymret for at høyresiden er for lite opptatt av å hindre store lønnsforskjeller mellom de som kommer til Norge som flyktninger og vi som bor her fra før.

– Vi snakker ikke lenger bare om A- og B-lag, men også om framveksten av et C- og D-lag, sier Støre, som frykter et mer useriøst arbeidsliv om ikke regjeringen tar grep.

Arbeiderpartiet mener regjeringen bør øke bruken av lønnstilskudd også ved ansettelse av flyktninger som kan lære norsk ved hjelp av jobben. De mener også at det må bli enklere å kombinere jobb med introduksjonsprogrammet som alle som får opphold skal gjennom.

Les også: Integrering: – Arbeid er viktigere enn språk

Vil avvise forslag

Både integreringsmeldingen som legges fram i mai, og forslagene om å stramme inn asylpolitikken fra regjeringen skal behandles i Stortinget før sommerferien.

Flere av forslagene om å stramme inn asylpolitikken har møtt hard kritikk, blant annet har mange hevdet at flere av dem vil virke dårlig for integreringen. Oslo kommune er blant dem som har uttalt seg kritisk til innstramningsforslagene.

– Vi var bekymret for den nærmest umuliggjøringen av familiegjenforening, og en sånn evigvarende midlertidighet for de mindreårige, sier Lippestad.

– Ja, og det er nok ingen overraskelse at vi vil avvise forslaget om mer venting og midlertidighet i Stortinget. Vi mener ikke det vil virke spesielt innvandringsregulerende, men heller skader integreringen, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Neste uke er det åpen høring om forslagene om å stramme inn asylpolitikken i Stortinget.

Les også: – Mitt eneste selskap var skyggen