Innenriks

Arbeiderpartiet stuper i Trøndelag – Sp haler innpå

Arbeiderpartiet stuper på en fersk måling fra Trøndelag, mens Senterpartiet stjeler velgere fra både rød og blå side.

Senterpartiet kan bli den store valgvinneren i Trøndelag. Bare 5,3 prosentpoeng skiller dem fra Arbeiderpartiet i en måling for august utført av Respons Analyse for Adresseavisen og NRK.

Målingen er spesielt dårlig nytt for Ap. Ved forrige lokalvalg fikk partiet 40,2 prosent oppslutning. Nå er de nede i 27,2 prosent. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) kan dermed miste makten i fylket.

– Nå er det helt dødt løp mellom et arbeiderpartistyrt Trøndelag og et Trøndelag hvor Høyre og Frp får makta med Senterpartiet sin hjelp, sier Sandvik til NRK.

I dag samarbeider Senterpartiet og Arbeiderpartiet i fylket, et samarbeid Ap er innstilt på å fortsette. Ap er avhengige av Senterpartiet for å beholde ordførervervet, men Sp vil ikke si hvem de vil samarbeide med.

– De andre partiene må forholde seg til oss, og så går vi forhandlinger med den styrken velgerne har gitt oss, sier Sps Tomas Iver Hallem, som nå er fylkesvaraordfører i Trøndelag, til Adresseavisen.

Partienes oppslutning (endring siden forrige måling i mai i parentes): Rødt 4,5 (-0,3), SV 8,4 (-0,8), Ap 27,2 (-2,3), Sp 21,9 (+1,7), MDG 5,9 (+1,5), KrF 1,7 (-0,6), Venstre 2,7 (-0,6), Høyre 16,5 (+0,2), Frp 7,3 (+0,4), PP 3,3 (+2,6), andre 0,6 (-1,8).

600 personer er intervjuet, og målingen må tolkes innen feilmarginer som varierer fra 2 til 4 prosentpoeng.

Mer fra Dagsavisen