Innenriks

Arbeiderpartiet går inn for e-helsesøstre i nytt programforslag

Vi må nå ungdommene der de er, og gjøre terskelen lavere for gutter å ta kontakt med helsesøster, mener Jonas Gahr Støre.

Å innføre e-helsesøstre – altså gjøre det mulig for skoleelever å chatte med sykesøster – blir et av Aps programforslag, som skal opp til behandling på landsmøtet til våren.

I Norge er det mangel på helsesøstre i skolen. Regjeringen har foreslått en styrking i 2017-budsjett, men det er for lite ifølge Ap. De mener noe av problemet er at halvpartene av pengene til kommunene har gått til andre ting enn skoletjenesten. De vil derfor øremerke midler for å bedre skolehelsetjenesten, og at noe av pengene skal gå til å frigjøre tid til helsesøstrene slik at de kan jobbe digitalt.

– Over 40 prosent av tiendeklassinger svarer at de er et tilbud de kan tenke seg. Gutter er mye mer tilbakeholdne, og vil ikke like lett gå inn døra hos helsesøster. De vil gjerne være mer bekvem med å ta kontakt på nett, forteller Ap-leder Jonas Gahr Støre.

AUF-innspill

At satsingen blir en del av Aps programforslag blir lansert i Støres tale til AUFs landsmøte i dag.

– Dette er et innspill som kom fra AUF, som er politisk engasjerte ungdommer som ser dette behovet i sin skolehverdag. Jeg vil gi honnør til dem for at de bidrar med den kunnskapen, sier Støre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Lavere terskel

En av AUF-erne som har engasjert seg i saken er Solveig Grepperud, nestleder i Hordaland AUF og sykepleierstudent. Hun mener det viktigste med en e-helsesøster er å senke terskelen for å ta kontakt.

– Spesielt for dem som synes det er mindre naturlig å ta kontakt, da spesielt gutter. Det viktigste er at helsesøster er tilgjengelig der ungdommen er.

– Hva er det som gjør det lettere å ta kontakt på nett?

– Det er noe med den anonymiteten, at en kan gjemme seg litt bak tastaturet og ikke møte fysisk opp på et kontor, sier Grepperud.

Les også: Helsesøster kan få en bror

Mer fra Dagsavisen