Innenriks

- Aps plan var 
å krympe SV

Hvordan svekke konkurrenten? Ved å invitere dem med inn i regjering, så klart!

Dét skal ha vært Aps slagplan for å holde SV stramt i tøylene og svekke partiets oppslutning.

Det var av strategiske årsaker, og uten spor av entusiasme og omsorg, at Ap ivret for å få med SV i regjering i 2005. Det skriver Gerd-Liv Valla, tidligere LO-leder, i sine memoarer «Gi meg de brennende hjerter». Ved å få med SV i en rødgrønn sammenslutning, kunne Ap tøyle de venstrevriddes uforpliktende velgerfrierier og framstille dem som en blass Ap-kopi uten gjennomslagskraft. Mannen bak det hele? Det var Martin Kolberg (Ap), daværende partisekretær, ifølge Valla.

Ville svekke SV

SV var i ferd med å vokse seg stort på den tida. En meningsmåling fra 2002 plaget Ap. Her fikk Ap 14 prosent oppslutning, mens SV fikk 18 prosent. For å vinne tilbake regjeringsmakta, måtte Ap samarbeide med konkurrenten og overtale fagbevegelsen om at dette var lurt. En av taktikkene var å ansvarliggjøre SV, skriver Valla i sin nye bok. Dette ville ikke skje gjennom en samarbeidsavtale mellom partiene, men kun ved en flertallsregjering. Her kunne Ap ha stålkontroll med lillebror SV og sette en stopper for eventuelle krumspring.

«Noen måneder senere, 25. juni 2004, utdypet Martin Kolberg dette for meg i et møte på mitt kontor. Et stort og populistisk SV til venstre for Arbeiderpartiet i Stortinget kunne bli et enda større SV. Gjennom å gjøre partiet til en regjeringspartner ble det ansvarliggjort, mente han. Da ble handlingsrommet for lettvinte utspill vanskeligere, og SV ville få svekket oppslutning. Et regjeringssamarbeid var den beste måten å tøyle SV på», skriver Valla, og konkluderer: «Partisekretæren var på dette tidspunktet - i 2004 - en sterk pådriver for en flertallsregjering. Ingen tvil om det.»

og slik ble det

Overfor den avgåtte LO-lederen skal Kolberg ha karakterisert SV, LO i Oslo og deler av Fagforbundet som en ødeleggende «venstrekonservatisme» som var i overkant opptatt av tradisjonelle sosialdemokratiske virkemidler. Kolberg mente de var på høy tid at denne fløyen moderniserte seg.

I dag er Martin Kolbergs scenario om et svekket SV en realitet. Åra i regjering har muligens gitt makt, men samtidig en velgerflukt over til Ap og andre partier. Det siste året har SV vaket rundt sperregrensa. I oktober lå partiet på 4,2 prosent, ifølge valgforsker Bernt Aardals beregninger, men skal vi tro Aftenpostens meningsmåling for november har partiet løftet seg til 5,2 prosent.

Kristin Halvorsen var som SV-leder godt kjent med argumentasjonen for regjeringssamarbeid, men er ikke i tvil om at partiet gjorde det rette:

- Det ville gi SV langt større innflytelse på alle saker, enn ved en avtale i Stortinget der Ap kunne kjøre slalåm mellom Høyre og KrF, sier hun.

- Men lyktes Kolberg i sitt prosjekt?

- Nei, dilemmaet hadde vi hatt uansett. Alternativet var å sitte i opposisjon og se på at en høyredominert regjering styrte. I regjering har vi hatt gjennomslag i politikken, og det var noe mange i Ap ville unngå. Vi har hatt varierende meningsmålinger og stor innflytelse. Utfordringen er å vise velgerne mellom Ap og SV hvorfor vi må ha styrke.

Martin Kolberg ønsket ikke overfor Dagsavisen å kommentere Vallas bok i går fordi han ikke hadde hatt tid til å lese boka.

Mer fra Dagsavisen