Som første fylke har Østfold vedtatt at elever i den videregående skolen kan nektes å gå med nikab eller hodeplagg som helt eller delvis skjuler ansiktet. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Åpner for nikab-forbud i skolen

Som første fylke har Østfold vedtatt at elever i den videregående skolen kan nektes å gå med nikab eller hodeplagg som helt eller delvis skjuler ansiktet.

SARPSBORG: Vedtaket ble gjort i fylkeskommunens opplæringskomité tirsdag, mot Venstres og SVs stemmer. Nå er det opp til fylkesrådmann Atle Haga å utforme regelverket.

– Vi er opptatt av at lærerne skal kunne se elevens ansiktsuttrykk og reaksjoner. Og elevene må kunne identifiseres, sier Haga til Fredriksstad Blad og understreker at forbudet ikke er rettet mot en bestemt religiøs gruppe.

– Forbudet kan like gjerne gjelde skjerf, luer og caps som elevene trekker ned over øynene, forklarer han.

Hvis skolene er positive, kan forbudet mot å dekke til ansiktet være på plass fra skolestarten i høst.

Venstre sier de gikk imot forslaget fordi partiet frykter et forbud kan føre til at enkelte elever lar være å ta videregående opplæring.

– Et forbud gjør ikke at problemer forsvinner. Jeg liker ikke at noen kler døtrene sine i nikab, men jeg kjenner familier som gjør det og som vil holde døtrene sine hjemme om ikke deres datter får gå slikt kledd, sier gruppeleder Per Magnus Finnanger Sandsmark.