Innenriks

Åpner for å støtte lex Listhaug

PR OG POLITIKK: De rødgrønne foreslår at alle som blir statssekretærer og statsråder må opplyse om tidligere oppdragsgivere. KrF og Venstre er åpne for å støtte forslaget.

Hensikten med forslaget Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmet i Stortinget i går er å tette et lovhull. De vil at det skal bli en plikt for statsråder og statssekretærer å registrere sine tidligere oppdragsgivere, i en toårsperiode fra før de tiltrådte.

Bakgrunnen for forslaget er Sylvi Listhaugs (Frp) overgang fra PR-bransjen til regjeringen etter årets stortingsvalg, som skapte mye debatt. Dette var første gang en statsråd kom direkte fra et PR-byrå. Likevel ble det holdt hemmelig for offentligheten og Stortingets kontrollorgan hvem Landbruks- og matministeren hadde hatt oppdrag for tidligere.

- Dette er en uakseptabel situasjon, men jeg vil understreke at dette er noe nytt. Alle partiene i Stortinget er i større eller mindre grad berørt av denne problematikken, sier Martin Kolberg (Ap) leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han opplyser om at Miljøpartiet De Grønne støtter forslaget.

- Og jeg har et stort håp om at vi vil få flertall for dette lovforslaget når det behandles til høsten, sier Kolberg.

Les også:

- Enig

- Vi har sett på forslaget, og er enig i intensjonene om åpenhet som de rødgrønne partiene går inn for. Vi mener det er viktig for å skape tillit til politikerne i befolkningen, sier Hans Fredrik Grøvan, i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Kristelig Folkeparti.

For KrF er det kun et spørsmål om hvordan den registreringen skal foregå.

- Vi vil være avventende til den endelig utformingen av regelverket og regner med at blir høring om dette. Der vi vil vi kunne få viktige innspill. Men vi er absolutt åpen for å støtte forslaget, sier Grøvan.

- Er det noe konkret du er skeptisk til slik forslaget er formulert?

- Nei, det er ikke noe konkret. Men vi ønsker alltid at når en sak som denne fremmes, ta hensyn til de innspill som kan komme fram gjennom en høring, sier Grøvan.

Som Dagsavisen tidligere har skrevet, har både KrF og Venstre fremmet forslag om å innføre lobbyregister på Stortinget, men har ikke fått flertall for disse.

Venstre vil heller ikke lukke døren for å kunne støtte forslaget til de rødgrønne.

- Ingen skal betvile Venstres engasjement for åpenhet, og hvem vet hva som kan skje med et forslag i Stortinget. Vi lukker ikke døren for å støtte det forslaget, sier Venstres Iselin Nybø.

Det var likevel en klar skepsis i Venstres stortingsgruppe da de så forslaget.

- Dette er et forslag som vil ramme enkeltpolitikere og bransjer spesielt, mens et lobbregister som vi har foreslått vil gi en generell åpenhet som vil gjelde alle, sier Nybø.

Hun peker spesielt på at forslaget kun skjermer de med lovpålagt taushetsplikt som advokater. Mens de med avtalt taushetsplikt som i kommersiell konsulentvirksomhet, ikke er skjermet.

Representantforslaget fra de rødgrønne er ment som et tillegg til gjeldende regler for habilitet.

Ifølge de rødgrønne er dagens regelverk ikke egnet til å gi allmennheten kunnskap om bindinger som foreligger og interessekonflikter som kan oppstå.

På sikt kan det bli aktuelt å utvide opplysningsplikten til også å omfatte stortingsrepresentanter, ifølge forslaget.

Les også: Aksjonerte for lobbyregister

Les også:

Ikke spill

De tre partiene understreker at grunnen til at de strekker ut en hånd til samarbeidspartiene, ikke er for å drive med partipolitisk spill.

- Jeg vil komme med en særlig henstilling til Venstre om å støtte dette forslaget. Dette er i tråd med Venstres tradisjon hvor de har jobbet for mer åpenhet, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

De rødgrønne partiene understreker at dette vil være et regelverk som gjelde alle framtidige regjeringer, og at forslaget ikke er ment for å angripe den blåblå regjeringen.

- Det er en økende kommersialisering i norsk politikk, og det avgjørende at vi gjør grep for å sikre integriteten, tilliten og åpenheten til norsk politikk, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen