Innenriks

Åpner for å slippe Israel inn i NATO

BOMBING i GAZA: Sp-topp Ola Borten Moe kommer med en brannfakkel i debatten om Midtøsten-konflikten: Han lufter ideen om å invitere Israel inn i NATO.

«Det er ikke vanskeligere å se for seg Israel som en del av NATO enn Ukraina», skriver nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet på baksiden av denne ukeutgaven av Morgenbladet.

Til Dagsavisen utdyper han:

- For å være en troverdig partner, og ha det ambisjonsnivået Norge har i Midtøsten, så må en ha en agenda som er mer enn et sjekkhefte. Det handler om handel og kultur, sier Borten Moe.

Han mener Norge bør ha mer med Israel å gjøre, ikke mindre.

- Det er blitt reflektert for lite rundt norsk Midtøsten-politikk. Jeg mener det må være rom for å stille spørsmålet, sier han og understreker samtidig at teksten i Morgenbladet ikke er konkluderende.

Les også: Økt press for våpenhvile

- Klokt med tettere bånd

Der skriver han at norsk samhandling med Israel i dag er forsvinnende og unaturlig lav, etter hans oppfatning.

Sp-politikeren mener det derfor vil være klokt av Norge å fremme en tettere tilknytning mellom Israel og de sikkerhetsmessige og økonomiske fellesskapene i Europa.

- NATO har også mange partnerskap med land utenfor NATO. Det er også mange av de landene som har sikkerhetsutfordringer.

Borten Moe viser til skribenter i den Israelske avisen Haaretz og britiske The Economist, når han lufter ideen om at det nettopp er dette som må til for å få til en tostatsløsning.

Han viser videre til hvordan man tenker rundt dette i resten av Europa.

- Nå var nettopp EU nede i Israel. José Manuel Barroso (president for EU-kommisjonen, journ.anm.) var der også og ga EU-midler. Det er tydelig at i resten av Europa så er ikke denne tanken helt fremmed, sier Borten Moe.

I juni gikk Israel offisielt inn i Horisont 2020. Det er et program som skal finansiere forskning og innovasjon i Europa. Forskningsfondet er nå på hele 546 milliarder kroner, ifølge The Irish Times. I den omstridte avtalen med Israel står det spesifisert at midlene ikke kan brukes til aktivitet i de okkuperte områdene.

- Boikott er dobbeltmoralsk

Nylig gikk leder av utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) ut i Klassekampen og mente at Norge burde innføre en handelsboikott av israelske varer. Klassekampen viser til at Ap får støtte av SV, Sp, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Rødt i at Norge ikke bør kjøpe varer fra okkuperte områdene.

Og på den måten følge de 17 EU-landene som har tatt dette standpunktet. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier i samme artikkel at partiet ikke vil støtte en generell boikott.

Borten Moe går enda lenger. Etter hans skjønn vil en boikott være både «meningsløs og et uttrykk for norsk dobbeltmoral».

Dobbeltmoralsk fordi vi overfor andre land vi ikke er enige med, strekker oss langt for å samhandle og bygge relasjoner.

At Israel har funnet mer olje og gass, er en utmerket anledning til et dypere strategisk samarbeid, mener den tidligere olje- og energiministeren.

- Naive Norge

Norge har deltatt i fredsstyrken i Israel og Palestina siden 1956. Vi har også forsøkt å spille en rolle som megler og tilrettelegger for en fredsløsning. Borten Moe mener at det nå, 20 år etter Oslo-avtalen, er på tide å putte finger‘n i jorda. Han undrer om en egentlig kommer nærmere en løsning ved å betale den ene siden og fordømme den andre. Han tror vi fort kan oppfattes som «naive og lett fiendtlige».

- Jeg mener det nå er viktig å tenke igjennom om det vi gjør er fornuftig. Det andre er at vi bidrar til å bygge infrastruktur som Israel bomber i stykker gjentatte ganger. Det går an å argumentere med at Israel burde tatt den kostnaden.

Norge er i dag leder av giverlandsgruppen til Palestina, men sliter med å få flere rike land til å bidra.

Utenriksminister Børge Brende (H) meldte til NTB i går at det kan bli aktuelt med en ny giverkonferanse for de palestinske områdene, som finner sted i Oslo. Italia har formannskapet i EU, og Mogherini er en av de vestlige lederne som i det siste har jobbet for en våpenhvile.

Brende har også snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas om en mulig giverkonferanse.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen