Ap vil ha vaksinepåbud

Oslo Ap vant frem.

Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl gikk på talerstolen og fikk med seg Ap-landsmøtet på å gå for et forsøk med obligatorisk vaksine mot meslinger i Oslo.

– Oslo har prøvd det meste, men likevel har vaksineringen gått ned, sa Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl før saken ble tatt opp til votering.

Votering

Redaksjonskomiteen på landsmøtet ønsket ikke gå inn for saken, men Oslo Ap ga seg ikke og da saken gikk til votering sikret de et flertall på 157 mot 123 stemmer. Mindretallet ønsket i utgangspunktet at saken heller skulle oversendes stortingsgruppen for behandling.

Arbeiderpartiet vedtok også at foreldre til barn som mangler vaksiner, skal få brev fra kommunene, som også oppfordres til å arrangere åpne vaksinasjonsdager der barn og unge kan komme og få de vaksinene de mangler.
Også fastleger og barnehager bør aktivt oppfordre til vaksinasjon, heter det i dokumentet.

At tidligere statsminister og WHO-sjef Gro Harlem Brundtland på forhånd uttrykte forståelse for ønsket om et forsøksprosjekt med obligatorisk vaksinering, kan ha virket avgjørende inn.

Ville bruke andre virkemidler

Helsepolitisk talsmann i Ap, Torgeir Michalsen, var i utgangspunktet i mot forslaget:

- Jeg argumenterte for at vi må prøve andre virkemidler før vi tar i bruk tvang. Jeg tror vedtaket viser hvor at folk er utålmodige og opprørt over at foreldre med viten og vilje ikke vaksinerer barna mot alvorlige sykdommer, og sier Michalsen.

- Vi må nå finne ut av hvordan vi kan kna dette inn i forslagsform, sier Michalsen.

Personlig mener Michalsen det er andre tiltak man heller må prøve ut, før man begynner med obligatorisk vaksinering, slik som bedre system for innkalling til vaksinering og tettere oppfølging fra helsepersonell.

- Dersom Aps forslag skulle gå igjennom, hva skal man gjøre med foreldre som nekter?

- Dette er spørsmål vi må komme tilbake til.

Høyre er kritisk

Høyre mener Aps forslag vil virke mot sin hensikt:

- Denne politikken er ikke egnet til å skape tillit til vaksineprogrammene. Tvert om, den bører mer preg av formynder. Man risikerer mer motstand, sier Sveinung Stensland til NTB.