Innenriks

Ap-regjering i mindretall

KOMMENTAR: Muligheten øker for regjeringsskifte etter valget.

Tre meningsmålinger på en uke (Vårt Land, TV 2, NRK) ga rødgrønt flertall på Stortinget. En måling i Aftenposten i går viste derimot fortsatt borgerlig flertall. Det forteller oss at stortingsvalget neste år blir uhyre spennende og jevnt.

Det blir et statsministervalg og ikke et valg mellom klare regjeringsalternativer. Velgerne skal velge mellom statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Valgresultatet vil avgjøre hvilke partier som blir med i regjeringen.

Det er litt over ett år til valget, og fortsatt svever regjeringsalternativene i det blå. Erna Solbergs samarbeidsprosjekt er i oppløsning. Hennes mål var en firepartiregjering med Høyre, Frp, KrF og Venstre. Det har hun gitt opp å få til i inneværende stortingsperiode. Jeg tror hun også må gi opp å få KrFs og Venstres støtte til en fortsatt mindretallsregjering av Høyre og Frp. Samarbeidsavtalen vil ikke bli repetert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

På venstresiden er den rødgrønne koalisjonen oppløst. SVs Audun Lysbakken tok initiativet til å oppløse forholdet. Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var enig. Det rødgrønne samarbeidet mellom Ap, SV og Sp var en suksess fra 2005 til 2009. Den siste stortingsperioden med den rødgrønne regjeringen ble en nedtur. Suksessoppskriften fra 2005 kan ikke brukes neste år. Det er en tid for alt. Ikke minst for politiske koalisjoner.

Hvis det borgerlige flertallet går tapt, bør Jonas Gahr Støre danne en mindretallsregjering av Ap. Siden 1961, da partiet tape stortingsflertallet, har det vært tradisjon for at Ap danner regjering alene. De rødgrønne årene er unntaksår. Både Gerhardsen, Bratteli, Nordli, Gro, Jagland og Stoltenberg ledet mindretallsregjeringer. Det var ikke enkelt. Gerhardsen ble felt og Jagland ga opp. (36,9). For de andre gikk det bedre. Særlig for Gro som med en oppslutning i overkant av 35 prosent tråklet seg gjennom flertallet i Stortinget med god hjelp fra Sp og KrF. Det var aldri snakk om å ta dem med i regjeringen.

Nå blir det imidlertid spekulert i muligheten av en regjering av Ap, Sp og KrF etter valget. Det bør bli med spekulasjonene. En slik regjering vil bryte med Aps solide tradisjon som et parti på venstresiden med solid støtte i fagbevegelsen. Hvis Støre åpner regjeringsdøra for Knut Arild Hareide (KrF) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), tar han Ap mot høyre, eller mot sentrum om man vil. Det vil uansett bli oppfattet som at Ap har forlatt sin historiske posisjon som arbeiderbevegelsens viktigste parti. Det hadde vært en gavepakke til SV. Partiet hadde sett sin sjanse til å bli venstresidens mest interessante parti og ikke et haleheng til storebror Ap,

Støre bør gjøre som sin første læremester Gro: Stå på egne bein å søke støtte fra sak til sak blant venner i Stortinget.

Les også: KrF og Venstre får ikke betalt for å støtte regjeringen

Det spekuleres også i en «regnbuekoalisjon» av SV, Miljøpartiet De Grønne. Sp, Ap og KrF. Det er ikke noen regjering. Det er et «mini-Storting». Støre har fabelaktig evner til å forlike partier. Og partilederne liker ham. Støre kan nok få samlet en slik gjeng foran Slottet til fotografering etter valget. Men som regnbuen vil regjeringen gå i oppløsning når uvær setter inn. Uvær vil det bli mye av i en slik regjering. En så omfattende koalisjon har ingen plass i det norske politiske systemet. Glem det.

En mindretallsregjering av Ap er bare mulig hvis den borgerlige siden taper valget eller at KrF på vippen sier at det ikke vil støtte Høyre/Frp-regjeringen. Utviklingen på meningsmålingene og samarbeidsforholdene i Stortinget tilsier at dette er mulig. Høyre og Frp har noe svakere oppslutning på meningsmålingene enn valgresultatet, Ap Ap ligger høyere på målingene enn valgresultatet. På en god valgdag kan Ap få 35 prosent som det nok må ha for å ta regjeringsmakten alene.

I stortingsperioden har samarbeidet mellom regjeringen og KrF og Venstre gått fra vondt til verre. Det er særlig Frps opptreden som har ødelagt forholdet. KrF og Venstre ønsker Frp dit pepper’n gror.

Jeg tror KrF vil foretrekke en mindretallsregjering med Jonas ved roret, framfor en regjering som Frp herjer med. KrF kan bli jokeren i spillet om regjeringsmakten.

Mer fra Dagsavisen