Nyheter

Ap-politiker: – Jeg føler Ap har snudd seg vekk fra arbeiderbevegelsen

Ut med broilerne og inn med noen som snakker med folk og ikke til folk. Det er den klare marsjordren fra lokale Ap-folk fra Odda.

Bilde 1 av 3
Arbeiderpartiet. Serievignett.

ODDA/TYSSEDAL(Dagsavisen): Omkranset av unådige fjell, innerst i den smaragdgrønne Sørfjorden i Hardanger, ligger den lille industribyen der noe usedvanlig skjedde i høst.

Mens Arbeiderpartiet nasjonalt har vært i nærmest fritt fall siden 2017, har nemlig Ap i Odda mobilisert. Ser vi på valgkretsen i sentrum isolert, har partiet gått fram fra 46 prosent i 2015 til hele 60 prosent i år. Det førte til at Ap ble størst og fikk ordføreren i nye Ullensvang kommune, som fra nyttår slår sammen Odda med de omkringliggende jordbrukskommunene der Senterpartiet dominerer.

I denne lille byen med negativ befolkningsutvikling, hvor industridøden står manifestert i form av skjelettet til det gamle smelteverket som ligger midt i hjertet av sentrum, klarte altså Ap å vokse.

Et personvalg, sier de aller fleste velgerne, medlemmene og tillitsvalgte Dagsavisen har snakket med. Folk ville ha stabilitet og trygghet i en tid med kommunesammenslåing og trange kommunebudsjetter. Den stabiliteten sto ordfører Roald Aga Haug for.

Kan Jonas Gahr Støre & co lære noe av ham?

###

Odda er kjent som en industrikommune, med bedrifter som TiZir, Boliden (helt til høyre i bildet) og det nå nedlagte Odda Smelteverk, som gjennom nærmest 100 år var hele grunnlaget for industribyens fremvekst. Foto: Sofie Prestegård.

Dette er del to i Dagsavisens serie om Arbeiderpartiets bølgedal.

Les første del her: Ap mister grepet om industri-kjempen Verdal: – Vi blir ikke lyttet til (+)

Les del tre her: Nytt industriparti om klima: – Det er noen som har interesse av å hausse opp dette her(+)

Les del fire her:Ap etter metoo: – Splittelsen i partiet er ikke bra(+)

Bevæpnet med elsykkel og magre valgløfter kjørte han en beinhard valgkamp hvor han angrep Senterpartiets troverdighet fra alle kanter. Hele nye Ullensvang kommune syklet han rundt.

– Hadde det vært et maratonløp så hadde det ikke vært så morsomt, sier Haug og ler mens han viser frem det omfangsrike midtpartiet sitt. 

I motsetning til Sp, gikk Ap til valg på at sammenslåingen av kommunene var riktig. Spørsmålet mange velgere stilte seg var hvordan et parti som var mot sammenslåingen, skulle kunne styre og samle den nye kommunen.

– Det gikk litt på troverdighet. Sp måtte bevise hvordan de skulle lede denne nye kommunen, sier ordføreren.

Les også: LO-topp om Arbeiderpartiets nye politikk: – Vi skal ikke løpe etter Senterpartiet

– Det er bare broilere

En av dem Haug får med seg i kommunestyret er Kristin Elisabet Horne-Moe (27). Ved dette valget erstattet hun moren sin, Solfrid Elisabet Horne-Moe, som har sittet i kommunestyret i en årrekke. Denne perioden er hun vara.

Mor og datter har lagt søndagsturen til den gangstien langs elva Opo, som skjærer gjennom byen, slanger seg forbi sykehuset og den gamle smelteverkstomta, og monner ut i fjorden. Det er fem år siden elva rev med seg fem hus fra grunnen. 85 hus fikk store skader og 25 personer mistet bostedene sine. Kristin er en av dem som fikk hjemmet sitt fullt av vann.

Odda  20141030.
Hjøllo bru er ødelagt etter storflommen i Odda natt til onsdag.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Storflommen i Odda førte med seg store ødeleggelser i 2014. Her med det gamle nedlagte smelteverket i bakgrunnen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Nå har småbarnsmoren flyttet til et sted som ligger i trygg avstand til elva og vier en god del av tiden sin til politikk, hun er en av tre Ap-kvinner i kommunestyret.

– Jeg skjønner at mange kvinner ikke prioriterer å drive med politikk. Jeg vil at dette skal være en god plass å vokse opp og at det skal være et godt tilbud for barn og unge, det er litt derfor jeg driver med politikk, sier Kristin.

Vi har ikke gått mange meterne før Aps problemer skisseres opp. Det handler om manglende kontakt med fagbevegelsen, tror de to.

– Jeg føler de har snudd seg vekk fra arbeiderbevegelsen. Hvis det som er viktig for fagbevegelsen, ikke blir tatt hensyn til er det ikke bra, det er der velgerne til Ap er. Hvis du ikke får med fagbevegelsen på laget, hvem er det da som skal stemme på Ap? spør Solfrid retorisk. 

Hun har selv sittet i styret til LO-forbundet Industri Energi nasjonalt. Etter en periode i Oslo er hun nå kommet hjem igjen, til den tradisjonsrike småbyen der fargerike arbeiderboliger ligger nærmest stablet oppover fjellskrenten som legohus. Odda er kjent som en industrikommune, med bedrifter som TiZir, Boliden og det nå nedlagte Odda Smelteverk, som gjennom nærmest 100 år var hele grunnlaget for industribyens fremvekst.

– Du finner ikke noen industriarbeidere i ledelsen til Ap, sier Solfrid. 

###

Solfrid Elisabet Horne-Moe og datteren Kristin Elisabet Horne-Moe er begge aktive i Ap lokalt. Foto: Sofie Prestegård

Hun mener det er en hovedutfordring for partiet. Det er for få fra «gølvet».

– Det er nesten bare broilere. Nesten ingen av dem har lang erfaring fra arbeidslivet.

– Hvem mener du når du snakker om ledelsen? 

– Da snakker jeg hele veien oppover. Det skal ikke bare være folk som har vært født inn i politikken og kun har drevet med det.

– Hvis vi ser på sentralstyret, har du jo for eksempel LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som har vært prosessoperatør på cellulosefabrikk, og Raymond Johansen, som har en rørleggerbakgrunn som trekkes fram i ny og ne. 

– Det finnes, men det er for få av dem, konstaterer hun.

Det mest avgjørende er likevel å lytte mer til fagbevegelsen, tror de to.

– Vi har hatt flere saker som har vært viktige for fagbevegelsen som Ap ikke har fulgt LOs mening i, som for eksempel i Acer. Der har de ikke vært på lag med oss. Hvis ikke de endrer seg der, har jeg ikke stort håp om vekst, sier Solfrid.

Hun bor 6 kilometer fra Odda sentrum i knallrøde Tyssedal, og jobber på smelteverket TiZir, plassert rett under de mektige fjellene.

###

Hjørnesteinsbedriften TiZir i Tyssedal, 6 kilometer utenfor Odda sentrum. Foto: Sofie Prestegård.

Fabrikken ligger klint inntil fjorden. I fjæra ser du flere rør som løper ut i vannet. Rørene er tapetsert av sjøstjerner, og kråkebollene ligger tett. I lufta er det en svak eim av noe som minner om svovel.

Inne på smelteverket renner 1300 grader varmt, flytende jern ut fra ovnene. Her produseres det rent støpejern som blant annet går til å lage vindmøller. Men det er først og fremst Ilmenitt som bearbeides til titaniumdioksider på TiZir. Bak det vanskelige ordet skjuler det seg et produkt som du finner i alt fra tannkrem til fiskeboller, men som brukes mest i maling.

Nils Johan Ystanes er tidligere leder i LO i Odda og arbeiderpartimann. Han jobber også på den lokale hjørnesteinsbedriften TiZir. På et av fabrikkens pauserom tar han seg tid til å reflektere over hvilke grep Ap sentralt kan ta for å styrke seg fram mot stortingsvalget i 2021, og om det er noe å lære av oddingene.

I likhet med de fleste vi møter her, mener også Ystanes at Ap gjorde et godt valg lokalt på grunn av ordførerkandidaten deres.

Les også:Støre svarer kritiske partifeller: – Jeg håper at de som nå er kritiske, ønsker å bidra

– Ut med dem

Situasjonen for Ap sentralt ser han alvorlig på.

– Det er noe galt i partiet. Det må skje en fornyelse, hvis ikke har Ap en oppslutning på under 20 prosent, sier Ystanes.

Han er blant flere i byen som mener det er på tide å «se på ledelsen». 

– Hva betyr det?

– Ut med dem.

Slik han ser det mangler både Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik folkelig appell og forståelse for hva som er viktig for folk flest.

– Det blir litt mye av den flinkis-tilnærmingen.

Men problemene stikker dypere enn som så, mener Ystanes, og nå er det på tide å si fra.

– Det blir litt som med keiserens nye klær. Jeg tror det er lite lurt at en nå skal låne klimatroverdighet av MDG ved å snakke om et samarbeid med dem. Vi må utvikle vår egen, troverdige klimapolitikk.

Han mener også at Ap sentralt har mistet kontakt med grasrota. 

– Og den kan de ikke gjenvinne ved å bruke LO sentralt som lyttepost, for de har også mistet kontakten med grasrota og folk flest. Andelen folk som organiserer seg i Norge går jo ned, LO-lederen setter ikke dagsorden og de står fast i gammeldagse løsninger, mener han.

Les LO-sjefens svar på kritikken HER 

###

Kaffebar på Tyssedals vis. Foto: Sofie Prestegård

Les også: Støre om å fronte valgnederlaget: – Jeg unner ingen å prøve det

– Venter på opprør

Tilbake i Odda sentrum på en kafé etablert på den gamle smelteverkstomta, kommer Ap-politiker Vidar Solvi inn døra. Han er nettopp ferdig med skiftet sitt som postmann.

– Vi er jo ikke flere folk enn vi må være, så jeg måtte ut og ta et ekstra tak.

Time inn og time ut med postkasselokk som vippes opp og ned. En kjapp prat med nabokjerringa har han helt sikkert tatt seg tid til. Solvis småkneggete latter sitter løst, og snakketøyet går i ett. Alle kjenner postmannen. Kanskje var det også derfor han røk rett inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet i 2015, uten politisk erfaring. Etter å ha blitt benket inn på nedre halvdel av lista, ble han løftet rakt opp på fjerdeplass ved hjelp av en flom med personstemmer. Historien gjentok seg i år.

Slik Solvi ser det vant Ap valget lokalt fordi ordfører Haug var ute blant folk – hele tiden.

– Han driver ikke bare valgkamp i valgkampen, og han snakker med folk og ikke til folk.

Her ligger noe av kjernen i problemet til Ap, mener Solvi. Han illustrerer poenget med å tegne opp hvordan det arter seg når den lille byen får besøk av rikspolitikere.

– Opplegget framstår som om vi har fått audiens. Vi skal liksom rope «hurra!» hver gang Jonas kommer til Odda, sier Solvi og vinker et kongelig vink.

Han beskriver besøkene nærmest som et tog som kommer susende inn på perrongen og tar et møte med ordføreren, og så et hos direktøren på smelteverket, før Støre suser videre uten at innbyggerne opplever å ha fått lettet hjertet om de politiske sakene som opptar dem.

###

 Ap-politiker Vidar Solvi, som jobber som både postmann og taxisjåfør, har klare meninger om hvordan Ap kan vokse. Foto: Sofie Prestegård.

Han trekker fram vei med gul stripe og rassikring, sykehus med akuttberedskap og kraftinntekter som noen av de viktigste sakene for lokalsamfunnet. I mange av disse sakene har det vært god drahjelp å få fra Ap sentralt, men ifølge Solvi kommer den sent og gjerne etter at det begynner å ulme til opprør.

– Det er akkurat som om ledelsen i Ap venter og ser om det blir opprør på grasrota før de reagerer. 

– Når det da kommer forslag om at kraftinntektene skal gå til staten, så må Ap være tydelig med én gang. Ikke vente til 50 ordførere sier ifra. Det er nesten så de skulle ha slått neven i bordet og sagt: «Dette er bare tull. Dette er distriktenes penger. Det har vært sånn i 100 år og det skal være sånn i 100 år til», sier Solvi og får det til å dirre i kafébordet.

###

Det har vært mye debatt lokalt om den gamle smelteverkstomta som dominerer sentrum av byen. Nå foreligger det planer om å modernisere området. Foto: Sofie Prestegård.

Les også: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran: – Jeg tror ikke lyset på norsk sokkel skal slukkes

– Tajik – en dalende stjerne

Ved siden av jobben som postbud og vervet som politiker er Solvi taxisjåfør i helgene. Blant de mange Solvi kommer i kontakt med er ledelsen i Ap et diskusjonstema.

– Jeg har ikke noe imot Jonas Gahr Støre som leder, men mange sier til meg at de ikke får til å stemme på Ap så lenge han er leder. Det er folk som kanskje ikke er så interesserte i politikk i utgangspunktet. Da må du ha noen som har en bedre evne til å komme i kontakt med mennesker enn det han har, sier Solvi.

Solvi mener partiet har tatt et skritt i riktig retning ved å få inn Bjørnar Skjæran fra Nordland som andre nestleder. Han har like fullt opplevelsen av at skal du inn i ledelsen i Ap, så må du oppholde deg rimelig ofte innenfor Ring 3.

– Jeg kjenner veldig på det at det er en indre maktsirkel som det rekrutteres fra. Du må først komme inn i den sirkelen. Så kan du bli rekruttert.

###

Det er som om ledelsen i Ap venter og ser om det blir opprør på grasrota før de reagerer, mener Solvi. Foto:Sofie Prestegård.

Partisekretær Kjersti Stenseng er opprinnelig fra Kvam i Oppland. Støre er som kjent født og oppvokst i Oslo. Fra Vestlandet sitter Hadia Tajik. Førstenestlederen er fra den lille bygda Bjørheimsbygd i oljefylket Rogaland.

– Opplever du at Hadia Tajik representerer dere?

– Hadia hadde en større stjerne tidligere. Men den saken med Giske har ødelagt mye av gleden med Hadia. Dette samrøret med disse journalistene… Du kan si mye rart om han trønderen, men han sto for en politikk som mange likte, sier Solvi.

Solvi har selv hatt veldig sansen for politikken Tajik har stått for.

– Hun har veldig tydelige sosialdemokratiske verdier. Men jeg tror folk har vanskeligheter med henne akkurat nå. Det er synd å si det. Hun er nok et større problem per i dag enn Jonas, slik jeg oppfatter det, sier Solvi som understreker at det ikke er person, men politikk som er hovedutfordringen til Ap.

Som mange før ham etterlyser han tydelighet - og en tidlig tydelighet fra Ap sentralt.

– Vi har for eksempel kjempet i aldri så mange år for dette sykehuset vårt. Ap kommer på banen og hjelper oss med det, og det er flott, men det skjer alltid i siste liten, mener Solvi.

Dagsavisen har vært i kontakt med Hadia Tajik, som ikke ønsker å kommentere denne saken. 

Les også: Ap sikrer flertall for akuttilbud i Odda

Sykehuskampen

I april 2017 bestemte helseminister Bent Høie (H) seg for å legge ned akuttkirurgien ved Odda sykehus. Kort tid før vedtaket ble fattet var Jonas Gahr Støre ute i Hardanger Folkeblad og ba om at sykehusmodellen ble stående som den var. Og på arbeidernes dag 1.mai ble det helt klart at Ap ville sikre flertall for å overkjøre Høie og beholde akuttilbudet i Odda.

Odda sykehus er Norges minste sykehus, sett bort fra Longyearbyen. Denne ettermiddagen er det så stille i resepsjonen at du hører brusmaskinene dure. Det ligger gamle brosjyrer der som en suvenir fra en svunnen tid: «Fagpolitisk regnskap 2009: Fra Stoltenberg II-regjeringen – Innsats for arbeidslivet».

Inn døra kommer det en pappa med fatning, og en liten gutt som har sklidd og slått seg i folkebadet. Han har skadet tennene sine. Kari Marie Tjelmeland, seksjonsleder ved Odda sykehus, møter dem rolig og smilende, og fører dem inn til et venteværelse. Hun skal gi en kjapp omvisning før hun skal stenge den ene etasjen for helgen. Tjelmeland husker at det var stor uro og engasjement blant de ansatte våren 2017. Sykehuset er bokstavelig talt livsviktig for lokalsamfunnet her, forklarer hun.

###

Kari Marie Tjelmeland, seksjonsleder ved Odda sykehus. Foto: Sofie Prestegård.

– Vi har to hjørnesteinsbedrifter her med en del risikofylt arbeid, mye tungtrafikk og dårlige veier. I tillegg er det mye turisme og hyttefolk som også benytter seg av sykehuset sine tjenester. Vi er avhengig av å ha et lokalsykehus her som kan ta unna det som er av akutt helsehjelp, og eventuelt sende videre pasienten til et større sykehus ved behov, sier Tjelmeland, som heller ikke legger skjul på at dette er viktige lokale arbeidsplasser.

Les også intervju med Martin Kolberg: – Jo før vi erkjenner at miljøbevegelsen er en folkebevegelse, jo bedre

Arbeidere og akademikere

Et par minutter fra sykehuset ligger Oddas funksjonalistiske rådhus, bygget under storhetstiden på slutten av 50-tallet. Bygget huser i dag både kinoen og biblioteket hvor noen av Norges fremste forfattere har frekventert.
Her møter vi igjen ordfører Roald Aga Haug.

Den optimistiske oddingen ivrer egentlig mest etter å vise framtidsplanene for den lille byen, og smelteverkstomta som skal totalfornyes ved hjelp av ideer fra en japansk arkitekt. Når han blir bedt om å gi sin forklaring på hvorfor Støre blir beskrevet som lite folkelig og tydelig, retter han fingeren mot de blå.

Haug tror det er høyresidens spinn om Støre som vinglete og tåkefyrste som har sådd rot – og tydeligvis også i deler av Aps egne rekker.

– Når denne saken med Jonas var oppe med de 50 millionene, så var det en del borte på smelteverket Boliden som sa til meg at «han er ikke en av oss». Men vi har hatt tusenvis av akademikere i Ap, sier Haug, som selv er utdannet sosionom og har jobbet som familieterapeut.

###

Roald Aga Haug (Ap), som blir ordfører i nye Ullensvang kommune. Foto: Sofie Prestegård.

– Verken Gro Harlem Brundtland eller Jens Stoltenberg var fattige industriarbeidere, jeg er ikke det. Da foreldrene og besteforeldrene våre jobbet på smelteverket, hadde de en drøm om at barna kunne velge om de ville bli snekkere eller professorer.  Dette er en kamp vi vunnet, sier ordføreren.

Odda-ordføreren mener Ap av alle må greie å være partiet ikke bare for både by og land, men også for både akademikere og arbeidere.

– Vi har velgere blant næringslivsfolk, i offentlig sektor og på smelteverket. Nederst ved bordet i dag sitter kanskje rengjørere, taxisjåfører og servicemedarbeidere. Det er ikke disse Ap og LO er mest til stede for. Muligens klarer vi ikke på nasjonalt nivå å være tydelige nok og ekte nok på at vi er til for arbeidstakerne i Norge. Vi må klare den balansen.

---

Arbeiderpartiets bølgedal

  • Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 24,8 prosent i høstens valg. Det er historisk lavt.
  • I partiets egen valgevaluering trekker det fram at de på veien videre må vie en del oppmerksomhet til gjenoppbygging i regioner som utgjør partiets bastioner. Trøndelag og Oslo Øst og Sør er blant dem som trekkes frem.
  • Ap faller betydelig i størrelse hele landet, men mest i volum i de store byene
  • Arbeiderpartiet endte med en oppslutning i LO på 33 prosent.
  • Vurderingen av Arbeiderpartiets sakstillit på temaene bompenger, distrikt og klima er lav, heter det i evalueringen.

---

---

Odda

  • Odda ved Sørfjorden er administrasjonssenter i Odda kommune, Hordaland.
  • Ved årsskifte slår Odda seg sammen med Jondal kommune og Ullensvang herad og blir nye Ullensvang kommune.
  • Odda er det største tettstedet i Hardanger med 6.706 innbyggere.
  • Stedet har lange tradisjoner både som turist- og industristed.
  • Odda har fra 2004 bystatus etter kommunalt egenvedtak.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

---

---

Acer

  • ACER er et EU-byrå for samarbeid mellom energireguleringsmyndighetene i Den europeiske union (EU).
  • I Norge er det Norges vassdrags- og energidirektorat som har denne reguleringsmyndigheten.
  • Stortinget vedtok norsk tilslutning til ACER i mars 2018.
  • Norge har kun mulighet for observatørstatus i ACERs styre, og ingen stemmerett, fordi landet ikke er EU-medlem.
  • En av hovedoppgavene til Acer er å tilrettelegge for utbygging av nytt strøm- og gassnett, inkludert mellomlandsforbindelser (utenlandskabler)
  • Kilde: Store Norske Leksikon

---

Mer fra Dagsavisen