Ap om abort: – Tenk sjæl!

Stå for det dere sa, var Aps budskap til Høyre, Frp og Venstre før abortavstemningen.

Du må tenke sjæl, lød en innstendig bønn fra Ap-representant Stine Renate Håheim til Høyres, Frps og Venstres folk før abortavstemningen.

Fra Stortingets talerstol ble refrenget fra artist og lege Trond Viggo Torgersens kjente låt sitert i sin helhet.

– Ikke vri deg unna, ikke være likeglad. Ikke late som du ikke mente det du sa, fortsatte Håheim.

Hun hadde først minnet om hva representanter for regjeringspartiene sa i fjor høst, da dragkampen om Kristelig Folkepartis gunst sto på og spørsmålet om å endre abortloven ble trukket opp av hatten.

Ingen stengt dør

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen ble sitert på at det var etisk og moralsk forkastelig å bruke abortloven som en kasteball i regjeringsspillet, mens Venstres Abid Raja ble minnet på at han stengte døra.

– Det er mye som tyder på at Raja ikke er så god på å stenge dører og i kveld stemmer for å innskrenke abortloven, sa Håheim.

Hun pekte også på at Høyre gikk til valg på å bevare abortloven.

Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd. I regjeringsforhandlingene på Granavolden, fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for dette, men vant ikke fram med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

– Gjør inntrykk

Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham.

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Han viste imidlertid til at det medisinske fagmiljøet i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde kritiserte opposisjonspolitikere som trekker paralleller til situasjonen i Argentina og de svært strenge abortlovene som amerikanske delstater har innført.

– Det er ikke retten til selvbestemt abort som er truet her, understreket hun.

Taust fra Frp og Venstre

Etter mange timer med debatt torsdag kveld hadde kun én representant fra Venstre tatt ordet, og ingen fra Frp, skriver Dagbladet.

– Har de mistet stemmen eller satt kamelen fast i halsen? spurte Ap-nestleder Hadia Tajik fra talerstolen.

Men kort tid før klokken 22 inntok Per-Willy Amundsen (Frp) talerstolen og talte på vegne av sitt parti.

– Jeg registrerer demonstrasjonen som var utenfor Stortinget i dag og det engasjementet som er der ute. Og så ser jeg andre områder i samfunnet hvor vi ikke ser like mye engasjement fra den såkalte røde feministbevegelsen, sa Amundsen.

Han trakk deretter fram kvinner som blir utsatt for barneekteskap og kvinner som blir underlagt sosial og seksuell kontroll.

– Dette er reelle problemstillinger som burde vært naturlig å engasjere seg i, i likestillingens navn. Men det er altså dette som gjøres til den store kampsaken. Det er nesten uvirkelig å se på, sa Amundsen fra talerstolen.

(NTB)