Nyheter

- Ap må tenke nytt om allianse

SAMARBEID: En fersk måling viser at SV fortsatt ligger med brukket rygg. Nå må Arbeiderpartiet for alvor tenke nytt om samarbeidspartnere, mener valgforskere.

Selv om oktobermålingen til Vårt Land viser at den blåblå regjeringens flertall henger i en tynn tråd, får heller ikke de rødgrønne flertall. Det selv om Arbeiderpartiet får rekordoppslutning på 36,3 prosent på denne målingen Norstat har gjort for avisen. SV ligger nemlig fortsatt under sperregrensen.

Derimot får Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti flertall med 86 mandater. Tar du med MDG får de 87. Du må ha 85 for å få flertall.

Er det på tide for Ap å tenke nytt om samarbeidspartnere, om målet er å overta regjeringsmakten i 2017?

- Ja, og dette sporet har åpenbart Ap vært på lenge. Spesielt fordi SV har vært svekket over lengre tid, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagsavisen.

- KrF i første rekke

Dermed er det duket for helt nye konstellasjoner, og med det nye konflikter og politiske prosjekter. Her er sentrumspartiene mest aktuelle som erstattere.

- Dette gjelder i første rekke KrF, som nå ligger nærmere Ap enn Venstre. Venstre har i flere saker beveget seg mer til høyre på den politiske skalaen, sier Aardal.

Men han påpeker at et samarbeid med KrF ikke vil være uproblematisk for Ap-leder Jonas Gahr Støre å dra i land.

- Det så man jo da Støre skulle tenke høyt om kontantstøtten. Da fikk han høre det - også fra sitt eget parti. Dette kan altså bli utfordrende, sier Aardal.

En ting er han sikker på: Den tida Arbeiderpartiet kunne få flertall alene er forbi.

- Selv om jeg kan tenke meg at flere i partiet leker med den tanken når de får målinger opp mot 40 prosent. Det som gjør dette vanskelig er ikke minst den nye valgordningen, sier Aardal.

Sentrum styrket

Med den nye valgordningen mistet Nord-Trøndelag, Hedmark, Nordland, Sogn og Fjordane og Troms et mandat hver. Oslo fikk to representanter, mens Akershus, Rogaland og Hordaland, alle fikk én mer.

- I utgangspunktet kan en si at dette systemet er til fordel for de partiene som står sterkt i befolkningsrike områder, sier valgforsker Johannes Bergh.

Det er per i dag Høyre. Mens Ap har noen av sine mest solide bastioner i Nord-Norge og i Trøndelag.

- Den effekten blir likevel dempet gjennom utjevningsmandater, forklarer Bergh.

Og det er generelt småpartier som får glede av de 19 utjevningsmandatene. Småpartiene drar også mest nytte av at valgkretsene som Oslo, Akershus og Hordaland vokser. Dette så vi i Oslo som fikk to mandater til, og Miljøpartiet De Grønne (MDG) tok ett av disse.

- Det er vanskeligere å få flertall alene, og en trenger flere partier med seg. I slike situasjoner kan partiene i sentrum ha en strategisk fordel. De kan gå begge veier, sier Bergh.

Han mener det er tenkelig at Ap ved neste valg vil satse på en allianse med MDG, KrF og Sp.

- Ap må uansett tenke nytt når det går så dårlig med SV som det gjør. Da er det naturlig å tenke på KrF og MDG som erstattere.

Ap-strateg Snorre Wikstrøm understreker at partiet ikke har bestemt seg for hvem de vil samarbeide med etter valget i 2017, og at det er et spørsmål for landsmøtet, samt noe partiledelsen skal uttale seg om. Han sier likevel at MDG er et spennende parti, og at Ap har mye til felles med KrF.

- Vi og KrF har samme verdigrunnlag i bunn, og så er vi uenige i enkeltsaker, sier Wikstrøm.

Uklare MDG

På oktobermålingen til Vårt Land er MDG større enn SV, selv om MDG går noe tilbake og SV noe fram. I Sverige har Aps søsterparti Socialdemokraterne nylig dannet regjering med det svenske miljøpartiet.

- Vi ser dette i Sverige. Samtidig er det noe uklart hvor MDG plasserer seg i det politiske landskapet her hjemme. De sier de er blokkuavhengig. Samtidig viser undersøkelser at de tar velgerne sine fra venstresiden, selv om flere av de tillitsvalgte i MDG, nok vil ha problemer med å identifisere seg med den, sier Aardal.

MDG har politikere som tidligere har vært aktive i alt fra SV til KrF og Høyre.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen