Innenriks

Ap-kvinner med eget metoo-arrangement: – Vi ville slippe til stemmer som ble overhørt

Mens Trond Giske snakket om hvordan han opplevde metoo-mediestormen på Svarte Natta-konferansen i Tromsø, fortalte Sunniva Andreassen om hvordan hun opplevde å være Giske-varsler på en bar hundre meter unna.

Bilde 1 av 2

TROMSØ (Dagsavisen): – Når jeg begynner å reflektere over hvordan det er å være varsler, er det første svaret at det føles håpløst, sier Sunniva Andreassen.

Hun er en av Giske-varslerne som har stått fram med sin historie og som i ettertid har vært kritisk til den tidligere Ap-nestlederens rolle i offentligheten, blant annet da han var aktuell som ny nestleder i Trøndelag Ap.

Fredag ettermiddag var Andreassen invitert til en samtale om metoo på rockebulen Bastard bar i Tromsø sentrum i regi av kvinnenettverket i Troms Arbeiderparti og Forum arbeiderlag.

Fra scenen fortalte Andreassen åpenhjertig hvordan hun opplevde tiden før og etter at hun stod fram med sin historie.

– Det er to år siden jeg sendte varselet, og hele livet mitt har vært preget av den avgjørelsen, sa Andreassen og forklarte at hun hittil har unngått å snakke om personlige følelser.

– Det betyr ikke at jeg ikke har hatt store og sterke følelser. Jeg har kjent på ensomhet, fordi den som varsler ofte står alene. Jeg har kjent på fortvilelse, fordi den som varsler ofte blir møtt med enorm motstand. Jeg har kjent på frykt, fordi den som varsler risikerer hevn fra makta. Jeg har kjent på sinne, fordi den som varsler ofte blir mistrodd. Jeg har kjent på følelsen av fornedrelse, fordi den som varsler ofte blir mistrodd, sa Andreassen i sin innledning til samtalen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Giske-varsler Sunniva Andreassen deltok på et alternativt arrangement i Tromsø samtidig som Svarte Natta-debatten med Trond Giske fant sted i samme by. Foto: Marie De Rosa 

Reagerte på «ensidig» panel

Samtidig, 100 meter bortenfor på det hypermoderne hotellet Clarion The Edge, snakket Trond Giske om samme emneknagg på mediekonferansen Svarte Natta. Mens Giske ble invitert til å fortelle om hvordan det var å stå i mediestormen da varslene mot ham kom, ble Andreassen bedt om å dele av sine erfaringer som varsler.

Metoo-samtalen på Bastard, som foregikk på nøyaktig samme klokkeslett som debatten på The Edge, kom som en direkte reaksjon på at Giske ble invitert til Svarte Natta-konferansen, forteller Tonje Randisdatter Tunstad i Tromsø Ap.

Sammen med partikollega Ragni Løkholm Ramberg, er Tunstad en av initiativtakerne til samtalen på Bastard. Hun forklarer behovet for et alternativt arrangement slik:

– Vi så at det kom en del reaksjoner blant folk og gikk noen runder med oss selv for å finne ut hva vi skulle gjøre for å vise at vi reagerte på det vi anså som et ensidig panel og omtale av debatten. Vi fant ut at det beste var å lage et alternativt arrangement hvor vi kunne belyse at saken har flere sider og slippe til stemmene som ble overhørt i det andre arrangementet.

Også Andreassen reagerer på invitasjonen til Giske, som hun omtaler som en «omkamp».

– Det viser bare hvor ufattelig stor maktubalansen er, sa Andreassen fra scenen.

Styreleder Amund Trellevik i Svarte Natta har tidligere nektet å være med på kritikken mediekonferansen har fått for å legge opp til en paneldebatt der det er Trond Giske som settes i rollen som «offer».

– Det er ikke slik at vi gir Trond Giske en scene der han skal sitte og renvaske seg, sa Trellevik til NTB før konferansen.

– Må være der for varslerne 

Svarte Natta-debatten er første gang Giske offentlig debatterer metoo siden han gikk av som nestleder i januar i fjor som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Arbeiderpartiet konkluderte med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske har beklaget upassende og ubehagelige hendelser, men også bestridt innholdet i flere av varslene.

Saken fortsetter under bildet. 

Tromsø 20191108. 
Trond Giske  på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø. Han er der for å snakke om medias håndtering av MeToo. Debatten blir ledet av Anki Gerhardsen. Her i debatt med Elin Sørsdahl, Trygve Aas Olsen, Erik Stephansen og Kjetil Bragli Alstadheim.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Trond Giske debatterte metoo for første gang siden han gikk av som Ap-nestleder under Svarte Natta-konferansen i Tromsø fredag. Foto: NTB Scanpix

På spørsmål om hun mener Giske har utspilt sin rolle i offentligheten, svarer Tunstad i Tromsø Ap at det er viktig å vise støtte til dem som har varslet. Samtidig understreker hun at metoo handler om mer enn Giske.

– Vi har ikke en offisiell mening om hva som er for mye, men jeg har tidligere uttalt at ett år etter varslene var for tidlig. Det handler om sår som skal leges. Vi må være tydelige på hvilken side vi står. Så lenge det er vondt og vanskelig for menneskene som er de faktiske ofrene og som har betalt store kostnader ved å stå fram, så må vi primært være der for dem. Men at han vil tilbake til politikken, er forståelig, sier Tunstad.

– Vær sterkere enn du er 

Andreassen ønsket ikke å svare på direkte spørsmål på hvordan det har vært å stå i den nyeste stormen rundt Giske og hans opptreden på Svarte Natta, men fortalte fra scenen på Bastard at prosessen fram til i dag har vært «knalltøff». Samtidig fortalte hun at hun mener det har en verdi å stå opp for seg selv.

– For min del har jeg tatt kontroll over det som skjedde med meg. Det resulterte i at jeg forlot organisasjonen, som har vært tradisjonen for å håndtere denne typen ekle ting. Å fjerne seg. Som om det var meg det var noe galt med og ikke den utøvende makt, sa Andreassen.

Hun fortalte videre at metoo-bevegelsen ga henne en sjanse til å ta et oppgjør med det som hadde skjedd.

– Jeg varslet og det var ubehagelig, sa Andreassen, som samtidig rettet kritikk med det hun mente var «ufravikelige krav» om dokumentasjon på episodene hun varslet om både i Ap og i pressen. Til slutt følte hun seg presset til å stå fram med navn, fortalte Andreassen.

– Jeg ble omtalt i media som en anonym varsler som det var umulig å forsvare seg mot, selv om alle involverte visste identiteten min, sa hun.

Ifølge Andreassen har hun blitt kontaktet av mange som forteller henne at de har opplevd kjipe ting og som trenger trøst og støtte. Hun fortalte også at hun har opplevd å tape relasjoner til venner, slekt og kollegaer som følge av at hun stod fram med sine varsler.

– Følelser er viktig og nødvendig for engasjement, men jeg har ikke turt å dele så mange av dem fordi sjansen for enda mer stigmatisering og latterliggjøring er for stor, sa Andreassen og avsluttet med følgende beskjed:

– Mitt viktigste råd til andre er: Vær sterkere enn du er, sa Andreassen.

Mer fra Dagsavisen