Innenriks

Ap klart fram på ny måling

Ap går fram 3,2 prosentpoeng i en ny måling. Opinions partibarometer for juni viser et solid rødgrønt flertall. Frp er den store taperen.

Ap, Sp og SV ville til sammen ha fått 90 mandater på Stortinget dersom målingen, som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), hadde vært valg. Det trengs 85 stortingsrepresentanter for å ha flertall i det norske parlamentet.

Kommentar: Sperregrensen er valgjokeren (Arne Strand)

Lav lojalitet

Arbeiderpartiet får 32,6 prosent oppslutning. Det er en framgang på 3,2 prosentpoeng siden forrige måling og den høyeste noteringen siden februar. Høyre kan notere 23,1 prosent, en oppslutning som er en framgang på 1,3 prosentpoeng siste måned.

Valgforsker og professor Bernt Aardal merker seg spesielt at Frp går tilbake 3,1 prosentpoeng, og dermed lander på 12 prosent i oppslutning.

– Fremskrittspartiets tilbakegang er klart utenfor feilmarginen, og partiets lojalitet er overraskende lav. Her kan det være tegn på et raknemønster, sier Aardal til ANB.

Bare 46 prosent av velgerne som stemte på Frp i 2013 holder nå fast på Siv Jensens parti, og 22 prosent av dem har satt seg på gjerdet, sier Aardal.

På den annen side er det Senterpartiet som kan skilte med en lojalitet på 84 prosent og en oppslutning på 12,8 prosent, som er fram 0,7 prosentpoeng.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sp holder koken

Sp øker for sjette måned på rad. Det hører med til historien at partiet fikk 5,5 prosent ved stortingsvalget i 2013.

– Senterpartiet holder koken. Sp plukker velgere fra alle andre partier, sier Aardal og legger til at Sp dermed også har lav andel usikre.

Også KrF har en relativt høy lojalitet og ser ut til å kunne holde seg over den magiske sperregrensen på fire prosent. KrF får 5,3 prosent i målingen, som er en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng.

Venstre sliter

Verre er det med Venstre, som har vært under sperregrensen på de fleste av Opinions målinger i år. En lojalitet på 40 prosent bør være et klart faresignal for partiet, som denne gangen får 3,5 prosent (+0,5) oppslutning.

Interessant å merke seg er at Erna Solberg, ut fra denne målingen, vil være langt unna flertall selv om Venstre skulle klare å kare over sperregrensen og dermed få 7-8 mandater.

SV ligger farlig nær sperregrensen med en oppslutning på 4,1 prosent (likt som ved forrige måling) og lav lojalitet. Miljøpartiet De Grønne ligger tett oppunder med 3,8 prosent (+0,7). Partiet Rødt faller med hele 2,2 prosentpoeng og lander på skarve 1,6 prosent.

– Frp straffes

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg naturlig nok over gode Sp-tall og merker seg spesielt Fremskrittspartiets tilbakegang. Sp er nå hårfint større enn Frp.

– Jeg tolker dette som tegn på at Frp blir straffet fordi partiet overkjører folket i spørsmålet om sammenslåing til større kommuner og større regioner. Vi i Sp er tydelige på at vi ønsker å legge lokale beslutninger til grunn, sier Vedum.

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik i Frp vil slett ikke være med på at Frp straffes for holdningen til kommunereformen, men sier følgende:

– Dette er ikke godt nok. Vi skal ha et betydelig bedre resultat ved valget. Målingene spriker veldig.

Nesvik trøster seg med at snittet på målingene for både mai og juni har vist oppgang. (ANB)

Mer fra Dagsavisen