Leder i kontrollkomiteen, Dag Terje Andersen, varsler at Ap kommer til å stille finansminister Siv Jensen (Frp) spørsmål om håndteringen av SSB-saken.

Ap: Ikke unaturlig at kontrollkomiten stiller spørsmål om SSB-saken

Presset øker mot finansminister Siv Jensen (Frp). Leder i kontrollkomiteen, Dag Terje Andersen (Ap), varsler at Ap, som SV, vil kreve svar fra Frp-statsråden.

 

Dag Terje Andersen bekrefter overfor Dagsavisen at Arbeiderpartiet gjennom Kontrollkomiteen kommer til å stille finansministeren spørsmål om opplysningene som kom fram i VG søndag.

Avgått SSB-sjef Christine Meyer hevder at en ansatt i embetsverket ringte henne med beskjed om at «alt ville «gå fint» hvis Meyer bare ga den omstridte forskeren Erling Holmøy tilbake jobben sin i SSBs forskningsavdeling.»

Les også: Meyer: – Ble bedt om å gi Holmøy jobben tilbake

Veldig spesielt

Det er en sak det ikke er unaturlig at Kontrollkomiteen stiller spørsmål om, selv om den faglige oppfølgingen ligger i finanskomiteen, sier Andersen til Dagsavisen.

Hvis det er sånn at departementet har sagt til Meyer at en bestemt disponering av enkelte ansatt vil kunne «roe ned saken», så er det veldig spesielt - for å si det forsiktig, sier Andersen.

Arbeiderpartiet er dermed på linje med SV i saken, som også har en flere spørsmål de mener kontrollkomiteen bør kreve at Jensen svarer på.

Det bekrefter SV-medlem i Kontroll-. og konstitusjonskomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, overfor Dagsavisen.

Alvoret i saken krever at kontrollkomiteen stiller spørsmål. Vi må få klarhet i hvilken kontakt det har vært mellom finansdepartementet og SSB-direktøren, og om finansminister Siv Jensen har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk. Politisk manipulering av SSB er alvorlig og åpenbart i strid med regelverket, sier Fylkesnes. 

Den omstridte omorgansieringen i Statistisk sentralbyrå (SSB) kulminerte fredag i et offentlig oppgjør mellom SSB-direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen tillit

Den nå avgåtte SSB-sjefen hevdet at hun er utsatt for politisk press fra det Frp-styrte departementet som truer byråets uavhengiget. Hun mener finansministeren ikke har grunn til å sparke henne.

Jensen har på sin side slått fast at hun ikke har tillit til Meyer.

Frp-statsråden hevder at departementet gjentatte ganger har advart Meyer om at omorganiseringen i SSB ikke må innebære store endringer før en kjenner konklusjonene til Statstistikklovutvalget, som har jobbet parallelt med å utrede hvordan SSB kan rigge seg for framtiden.

Les også: Slik ville Meyer rydde opp i SSB-bråket