Innenriks

Ap gir stryk til skolestatsråden

MÅ SVARE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møter en storm av spørsmål når han i dag kommer til Stortingets spørretime.

Tida er ute. Lederen for Stortingets utdanningskomité, Trond Giske, og resten av Aps stortingsgruppe, er ikke villig til å gi kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mer betenkningstid i skole- og barnehagepolitikken. De krever handling og svar på åtte sentrale spørsmål i dagens spørretime. Samtidig hagler beskyldningene.

- Kunnskapsministeren mangler evne til å gjøre ord til handling. Samtidig som enigheten rundt utdanningspolitikken er større enn på lenge, er evnen til å få noe gjort, rekordliten, sier Trond Giske.

Partifelle Martin Henriksen, som også sitter i utdanningskomiteen, følger opp:

- Problemet til Røe Isaksen er at han er mer kommentator enn politiker. Han reiser rundt og snakker mye og ofte om skole og barnehage, men får utrettet lite, hevder Henriksen.

Dette møter ministeren

Her er smørbrødlisten Ap krever svar på i dagens spørretime:

* Hvor og hvordan vil kunnskapsministeren prioritere et lærerløft i barnehagen?

* Er det å redusere bevilgningene med 700 millioner kroner en oppfølging av egne ambisjoner om økt pedagogtetthet og krav om grunnbemanning i norske barnehager?

* Hvilke forbedringer har statsråden gjort i barnehagelærerutdanningen?

Aps gruppe vil også ha svar på en rekke spørsmål knyttet til skole:

* Hvilke konkrete tiltak for å heve statusen for læreryrket er kommet ut av dialogen med kommunenes interesseorganisasjon KS?

* Hvordan vil statsråden sikre et reelt løft for skolehelsetjenesten i årene framover?

* Hva er statsrådens tidsfrist for overgang til en femårig grunnskolelærerutdanning?

* Hvilke konkrete tiltak har statsråden iverksatt for å øke innslaget av andre yrkesgrupper i skolen slik Høyre tidligere selv har bedt om?

* Er maritim næring et satsingsområde for statsråden, og i så fall når kan vi forvente at det kommer konkrete tiltak?

Bred enighet

Ifølge Ap-representantene er spørsmålene et uttrykk for at Høyre ikke har maktet å følge opp sitt viktigste valgtema: utdanning.

- Skole og utdanning er det feltet der Høyre selv har skapt aller størst forventninger. Nå må noe skje, fastslår Martin Henriksen.

Ifølge Christian Tynning Bjørnø har representantene i utdanningskomiteen nærmest sittet og tvinnet tommeltotter de siste månedene.

- De store og viktige sakene har definitivt latt vente på seg, sier han.

Ifølge komitéleder Trond Giske er det oppsiktsvekkende at ikke kunnskapsministeren velger å sende saker det er bred politisk enighet om i Stortinget.

- Tiltak som styrker statusen til læreryrket, ønsket om å få andre yrkesgrupper inn i skolen, behovet for en bedre skolehelsetjeneste og økt grunnbemanning i barnehagen, er alle satsingsområder det er bred enighet om på Stortinget. Desto mer uforståelig er det at lite eller ingenting skjer, sier Aps Trond Giske.

karin.fladberg@dagsavisen.no

- Vi er i gang

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Ap-politikerne kan karakterisere han som de vil, og er mer interessert i å trekke fram hva han har gjort.

- Vi har satt i gang tidenes største etterutdanningsløft for lærere, vi har fått mye kjeft fra Ap for at vi nå tar første skritt mot ny privatskolelov. I tillegg har vi fjernet påbud om leksehjelp, styrket forskningsinnsatsen og satt i gang en svær strukturendring i høyere utdanning. Så vi kommer til å levere.

Han synes det er veldig rart hvis Arbeiderpartiets medlemmer i kunnskapskomiteen mener de har tvinnet tomler de siste månedene.

- De har hatt et stort budsjett å behandle og de har behandlet norsk deltakelse i horisont 2020 og Erasmus+. Så skal jeg innrømme at vi bruker tid på å forberede mange av de store reformene vi har varslet. Kvalitet i høyere utdanning tar jo litt tid å få gjort noe med.

Han lover også at de skal legge fram konkretiseringer av plattformen allerede i høst.

Mer fra Dagsavisen