Nyheter

Ap etter metoo: – Splittelsen i partiet er ikke bra

Arbeiderpartiet håndterte metoo på en skandaløs måte, mener Mari Morken i Alna Ap. Hun etterlyser en tøffere tone i verdispørsmål og åpner for en mulig lederdebatt.

Arbeiderpartiet. Serievignett.

GRORUDDALEN (Dagsavisen): Linje 2 til Ellingsrudåsen raser gjennom dalføret som i høst opplevde et politisk jordskjelv. Groruddalen har lenge vært et av Arbeiderpartiets sterkeste fort, men bastionen står for fall.

Forbi vinduene suser rekke på rekke med eneboliger, snøkledde hager og praktiske rekkehus.T-banevognen snirkler seg gjennom drabantbybebyggelsen på Tveita og Haugerud og passerer den karakteristiske blå og gule Ikea-klossen langs E6.

Neste stopp Furuset.

Furuset ligger i Alna, én av bydelene i Groruddalen hvor Arbeiderpartiet falt opp mot 20 prosentpoeng i høstens kommunevalg.

Mens Ap i Oslo sentrum tapte kampen om de grønne hipstervelgerne til Miljøpartiet De Grønne, tapte de i Groruddalen velgere til bompengepartiet. Trolig er det også en del som valgte å la være å stemme. Arbeiderpartiet står i en spagat så heftig at selv ikke Espen Jansen hadde holdt ut særlig lenge.

Saken fortsetter under bildet. 

AP-prosjekt. Grorud. FOTO: Sofie Prestegård

Groruddalen har lenge vært en av Arbeiderpartiets sterkeste bastioner i Oslo. Nå slår grunnmuren sprekker. Foto: Sofie Prestegård 

Å styre byen sammen med SV og MDG har kostet.

Nå er spørsmålet: Hvordan kan Aps bastion i Oslo øst gjenvinnes?

Vi jakter etter svaret i de fire bydelene som til sammen utgjør Groruddalen, og begynner i den delen som ligger nærmest sentrum.

Furuset T-banestasjon ligger direkte tilknyttet et lite sentrumsområde dominert av et lavt, lysegult murbygg. Hettegenserkledd ungdom og pensjonister med trillebag passerer hverandre i den brede døra som leder inn til Furuset senter.

Her møter vi Mari Morken, bydelsutvalgsleder for Arbeiderpartiet i Alna, og hennes ni måneder gamle sønn. Etter nok en våkenatt er koffeinbehovet stort, så vi triller bort til et av kjøpesenterets bakerier. Morken kjøper seg en kaffe latte som hun drikker i store slurker mens hun manøvrerer vogna i retning utgangsdøra.

Fikk du med deg første del av denne serien? Den finner du her: Ap-politiker: – Vedum er mer spiselig for den menige nordmann, Støre blir for distansert (+)

Her finner du del to: Ap-politiker: – Jeg føler Ap har snudd seg vekk fra arbeiderbevegelsen (+)

Og her er del tre: Nytt industriparti om klima: – Det er noen som har interesse av å hausse opp dette her (+)

Valgsjokket: «Her er det en teknisk feil»

Samtalen penser fort over fra mangel på nattesøvn til Arbeiderpartiets kraftige nedtur. I Alna har Ap gått fra en oppslutning på 50,9 prosent i 2015 til 30,6 i år.

Det fallet var heftigere enn forventet, forteller Morken.

Hun er født og oppvokst på Furuset og bor i dag i et rekkehus på Ellingsrud. I høst var hun Aps toppkandidat i bydelen, og ble valgt til leder av bydelsutvalget. På tross av maktvervet forteller Morken at hun ble lettere rystet over valgresultatet i høst.

– Jeg var ikke på valgvaken fordi jeg etter en slitsom valgkamp ville være hjemme med sønnen min.

Da hun dagen etter sjekket valgresultatet, var hennes første tanke: «Her er det en teknisk feil».

– Det var klart at vi ville lekke til andre samarbeidspartier, det var ikke uventet, men at vi lakk så mye, det kom som et sjokk på meg, forteller hun.

Mange måneder etter valget er Morken fortsatt rask i steget og høylytt i stemmen når hun snakker om Aps feilvurderinger opp mot valget.

Hun geleider oss med vante skritt ut av kjøpesenteret, forbi rekken av røde busser og videre nordøstover i retning Høybråten. Vi triller gjennom Verdensparken, som i den hustrige vinterlufta er helt folketom. Parken er oppkalt etter Furuset-fødte Trygve Lie, som kanskje best huskes som FNs første generalsekretær.

Les også: Her kan Raymond Johansens klimadrøm strande 

Vil ha debatt om Ap-ledelsen

Morken mener Aps problem i dag er at de er «for diplomatiske».

– Hva får du med Ap, liksom? Det er et uklart spørsmål for mange. Jeg mener vi har vært tydelige i Oslo, men at usikkerheten i stor grad handler om politikken vår nasjonalt.

Hun vil ha et skarpere opposisjonsparti som oftere er på krigsstien.

Morken mener Nav-skandalen som sprakk i slutten av oktober er et eksempel på at Ap fortsatt er et for passivt opposisjonsparti, seks år inn i Erna Solberg-regjeringens periode.

Slik Morken ser det er det på tide å være ærlig på at Ap må endre strategi og tørre mer. Debatten om hvordan Ap skal gjøre det handler både om politikk og personer, slik hun ser det.

Saken fortsetter under bildet. 

AP-prosjekt. Grorud.

Valgresultatet til Arbeiderpartiet kom som et sjokk på Mari Morken, som på valgkvelden var hjemme med sin ni måneder gamle sønn. Foto: Sofie Prestegård 

Morken understreker at Jonas Gahr Støre er en dyktig politiker.

Samtidig mener hun det er naturlig med en debatt om fornyelse i Ap-ledelsen etter to katastrofevalg.

– Dagens ledelse er valgt av landsmøtet og jeg mener de har tillit. Jeg tror mye handler om organisasjon, men jeg skjønner samtidig at en del nå mener vi bør ha en diskusjon om personer i partiet, sier Morken.

Hun legger ikke skjul på at hun mener Oslos Raymond Johansen er en god lederkandidat.

– Skulle man åpnet for endringer, er Raymond blant de beste man har, sier Morken.

Morken er ikke den eneste som etterlyser en tydeligere lederdiskusjon i partiet. Dagsavisen har vært i kontakt med en rekke tillitsvalgte i Oslo Arbeiderparti om situasjonen i partiet både lokalt og nasjonalt.

Blant disse stilles det spørsmål om hvordan partiet nasjonalt ledes og mangelen på samsvar mellom det medlemmene er opptatt av og det ledelsen er opptatt av.

Flere av dem peker også på at avstanden mellom Groruddalen og rådhuset oppleves som stadig større og at partiet mangler lytteposter blant medlemmene. Andre mener problemene utelukkende handler om politikk. Partiet må bli tydeligere, er gjennomgangsmelodien.

Les også: AUF krever en tydeligere sosial profil fra Raymond 

Splittelse etter metoo

I tillegg til de dårlige valgresultatene, er også håndteringen av metoo en viktig del av årsaken til at Morken mener det er på sin plass at partiet også diskuterer personer.

Hun mener håndteringen av metoo i Ap har vært en skandale og viser konkret til Giske-saken.

– Vi kommer fryktelig dårlig ut av det som egentlig er et organisatorisk spørsmål som vi bare burde vært helt krystallklare på.

Morken opplevde at saken drøyde i tid og og bidro til mye uro i partiet.

– Opplever du at den splittelsen fortsatt er der?

– Det vil jeg si at den er, ja. Det nører opp under mer uro når boka til Haddy Nije kommer og løfter opp hele diskusjonen igjen. Noen mener Trond Giske burde vært ute for lenge siden, mens andre mener at han har tatt straffen sin. Den splittelsen er heller ikke noe bra. Jeg tilhører dem som mener Ap har vært for svak i sitt standpunkt. Det bør være klinkende klart at trakassering ikke er greit, sier Morken.

Saken fortsetter under bildet. 

AP-prosjekt. Grorud. FOTO: SOFIE PRESTEGÅRD

Mari Morken mener det er naturlig med en lederdebatt i Ap og peker på Raymond Johansen som en av de beste Ap har. Foto: Sofie Prestegård 

Hun mener en reell debatt om ledelsen i partiet også er på sin plass for at medlemsmassen skal ha en følelse av at de har noe å si – en medlemsmasse som stadig fornyes.

– Det er litt det som er Ap sitt problem – «dette er noe vi alltid har ment, så det skal vi fortsette å mene». Av og til må vi tørre å ta en helomvending.

Når det gjelder Arbeiderpartiets miljøpolitikk, mener Morken det er rom for å være modigere, selv om hun anerkjenner at det er et reelt dilemma her.

–  Vi kan ikke miste fagbevegelsen. Det er mye av råmaterialet til Ap, sier hun.

Etter å ha gått i et radig tempo i tre kvarter, stopper Morken brått.

Bak oss ligger en barnehage. Foran oss ligger et boligfelt som minner om de vi allerede har passert. Men noe er likevel annerledes.

– Dette er Haugen, sier Morken og peker.

– Nå er vi i kjernen av der vi har mistet mange av våre velgere.

Etter et kort stopp vender hun blikket fremover igjen og går videre. Det er ingen tid å miste.

Les også: Ny mangfoldsbyråd: Slik svarer han om Oslo-volden

– Ny leder med pondus og kraft!

Det er på tide å reise videre for å møte noen av de mange som har forlatt Arbeiderpartiet. Vi tar farvel med Morken der vi møtte henne, utenfor Furuset senter, og finner veien tilbake til T-banestasjonen. Vi skal dypere inn i dalen.

Linje 4 mot Vestli bremser inn på perrongen. Ut strømmer høylytte menn med telefonen klistret til øret og mødre med store handleposer.

Vi går av på Grorud-stoppet og blir nok en gang møtt av et kjøpesenter. Inne er det tilnærmet folketomt, bortsett fra en godt voksen gjeng som har funnet plass rundt et bord på «Cafehjørnet».

I gjengen møter vi en velger som gjorde helomvending ved årets kommunevalg.

Arild Ekstrøm har vekslet mellom å stemme Ap og SV i hele sitt liv, men valgte i år å stemme på Rødt.

– Jeg snudde tvert om på alt denne gangen.

– Hvorfor det?

– Det ene suppehuet er ikke bedre enn det andre suppehuet. De roter og rører alle sammen. Det er ingen som er til å stole på. De gjør ikke det de sier. Så enkelt er det bare.

Saken fortsetter under bildet. 

AP-prosjekt. Grorud. Kafégjengen. Arild Ekstrøm. Groruddalen . Foto: SOFIE PRESTEGÅRD

Arild Ekstrøm har stemt Ap eller SV hele livet, men valgte i år å stemme på Rødt. Foto: Sofie Prestegård 

Han sitter godt tilbakelent i stolen med ytterjakka på, tett omkranset av fire likesinnede. På bordplaten står kaffekoppene tett i tett. Hese stemmer snakker på inn- og utpust om alt fra sviktende fødetilbud til regionreformen, kun avbrutt av noen kraftfulle latterkuler.

Fra andre siden av bordet kommer Arild Rasch den ferske Rødt-velgeren i forsvar.

– Det er politikerforakt, vet du. Du har kanskje sett avisen i dag med hun i Ap som hentet penger og penger og penger uten å ha vært der hun sa hun var?

– Du kan ikke stole på noen, konstaterer han.

Ved siden av Rasch sitter Steinar Johannesen. Han fikk «Arbeiderpartiet inn med morsmelka» og er gift med en tidligere vararepresentant til Stortinget fra Ap. Stemmer han noe annet enn Ap, har han ingen varm seng å krype opp i om kvelden. Men Johannesen mener partiet kaver noe voldsomt nå.

– Arbeiderpartiet har ikke noen saker å kjøre frem lenger. De må få en ny leder med litt mer pondus og kraft, sier han.

Ifølge Johannesen er Aps utfordring at de må bruke krefter på å motkjempe utviklingen Solberg-regjeringen har stått for med ostehøvel-kutt i staten og innskrenkinger av både trygderettigheter og arbeidsrettigheter. Samtidig er velferden såpass utbygd at det er krevende å finne kampsakene som engasjerer bredt nok.

– Det er vanskelig å finne noe å slåss for, vi har det rett og slett for godt her i landet. Derfor velger folk andre alternativer som Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Vi skal ikke begynne å snakke om hu Lan nedi byen her, sier han og rister oppgitt på hodet.

Les også: Aker-forsinkelse: – Innbyggerne i Groruddalen vil få et usikkert tilbud (+)

Saken fortsetter under bildet. 

AP-prosjekt. Grorud. Ap. Kafégjengen. Nils Magnus Preste,Arild Rach, Arild Ekstrøm. FOTO: SOFIE PRESTEGÅRD

Temperaturen er høy når Nils Magnus Preste, Arild Rasch og Arild Ekstrøm diskuterer Arbeiderpartiet rundt kafébordet. Foto: Sofie Prestegård 

Han er ikke alene om å være oppgitt rundt kafébordet.

– Størsteparten av befolkningen mener at Oslo har blitt en bedre by. Det skal vi ta hensyn til. Det gjelder både luft og biltrafikk, men vi behøver jo for faen ikke lage sykkelstier over hele byen for det. Og det må gå an å finne på noe bedre enn noen grønnmalte flekker på gata, supplerer Johannesen.

– Ap samarbeider med MDG her i byen. Hva tenker du om et mulig samarbeid med dem også nasjonalt?

– Da hadde jeg gått rett i en eller annen fjord, sier Johannesen, åpenbart ikke i fullt alvor.

Ekstrøm er minst like resignert. Han mener MDGs politikk er oppskriften på et fattigere Norge.

– De skal kutte det vi lever av – olja ute i Nordsjøen. Hva skal vi leve av da? Det handler altså om å bruke litt av det du har mellom øra, ikke bare bakhuet, sier Ekstrøm og peker demonstrativt bak i nakken.

Like bortenfor kafégjengen, på en benk utenfor et av senterets mange klesbutikker, møter vi bioingeniøren Tahir Fakhreldin fra Veitvet. Han vurderte å stemme bompengepartiet i årets valg og hevder at han betaler 2.000 kroner i måneden i bompenger.

Saken fortsetter under bildet. 

AP-prosjekt. Grorud. FOTO:SOFIE PRESTEGÅRD

Tahir Fakhreldin fra Veitvet vurderte å stemme på bompengepartiet i årets valg. Foto: Sofie Prestegård 

– Jeg bor på Veitvet og barna mine går på skole på Smestad, så jeg må betale bompenger fire ganger per dag. Jeg har to barn og både jeg og kona mi jobber. Hvordan skal jeg rekke å levere barna på skolen og kjøre kona til jobb, og så komme meg på jobb selv uten bil? Hvorfor må jeg betale mer penger fordi jeg kjører bil? Jeg betaler jo årsavgift og EU-kontroll, sier Fakhreldin.

Bompengenivået var hovedårsaken til at han ikke stemte Ap denne gangen.

– Hvis det fortsetter på denne måten, kommer Ap til å miste enda flere velgere i framtida. Jeg kom til Norge i 2005 da Ap satt med makten, og da hørte jeg at Ap skulle jobbe mot arbeidsledighet, men det skjedde ikke, sier han.

Les også: Slik blir politikken der du bor: Her vil de fase ut privatbilismen innen 2025 

A man on a mission

Det er på tide å oppsøke sjefen sjøl, byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Vi har avtalt å bli med ham på det han selv mener er ett av hans jevnlige møter med Ap-velgere og lokale tillitsvalgte. Stedet han har valgt seg er Deichmanske bibliotek på Stovner. Det er siste stopp på reisen inn i arbeiderpartiland.

T-banen snirkler seg forbi vinterkledd landskap og hutrende nordmenn inntullet i skjerf og med lua godt trukket ned i panna. Vintersola blinker skarpt i de mange vinduene i høyblokkene som suser forbi.

Vi forlater den mørke stasjonen og stiger opp i dagslyset, passerer Stovner senter og finner veien til baksiden.

Inne i biblioteket blir vi møtt av Johansen selv, rådgiveren hans og fire lokalpolitikere, pluss en spesielt engasjert velger. På et av stillerommene samler vi oss rundt to mørke trebord.

Johansen setter tonen. Han starter samtalen med å fortelle at han lenge har vært bekymret for Groruddalen, hvor han selv er bosatt. Han fortsetter med å gi sin egen analyse av hvorfor Ap tapte en hel haug velgere i Groruddalen, inkludert her på Stovner.

Saken fortsetter under bildet. 

Ap-politikere fra Grorud diskuterer fortiden og fremtiden sammen med Raymond Johansen.

Raymond Johansen dro til Stovner for å møte lokale tillitsvalgte og snakke om hva Arbeiderpartiet må gjøre for å gjenvinne de mange velgerne som nå har forlatt partiet. Her med Rashid Nawaz (t.v.), bydelsutvalgsleder på Stovner, og Magnus Nystrand (t.h.). Foto: Mina B. Ræge 

Han snakker om bompartiets framgang og bilen som en viktig identitetsmarkør, og at Ap står for mye av «det skulle bare mangle-politikken» velgerne tar for gitt.

Han frykter at mange av dem som stemte FNB ved lokalvalget, ikke engang har bil. Slik han ser det er bompengevalget 2019 det fremste symptomet på at identitetspolitikken har truffet Norge med full styrke.

Johansen mimrer tilbake til barndommen sin, da faren hans kom hjem med bil.

– Det var en frihet som var fantastisk. Verden åpna seg, vi kunne kjøre til Sørlandet, til fjellet, og byen ble planlagt rundt bilen. Det var arbeiderklassens måte å kunne bevege seg fritt på, sier han.

Når noen angriper bilen, blir det også et angrep på hvordan folk lever livene sine, mener byrådslederen.

Han har erklært det som sitt mission de fire neste årene å bygge bruer mellom sosiale klasser og mellom generasjoner.

– Ingen betviler behovet for at vi også må bidra til å redusere klimagassutslippene og få Oslo enda mer miljøvennlig. Så må vi klare å kommunisere at dette er faen skjære meg ikke et middelklasseprosjekt av og for høyt utdanna folk, det er også et prosjekt for vanlige folk. Du ser at de som er mest lidende for klimaendringer, er de med minst ressurser, sier Johansen.

Les også: Raymond med håndsrekning til ytre by 

– Følte de ble tatt for gitt

Tamina Rauf er den første som tar ordet etter Johansen. Hun er 13. kandidat for Ap fra Alna og tydelig engasjert. Rauf har en litt annen analyse av hvorfor Ap tapte så mange velgere i Groruddalen.

– Mange av dem jeg snakket med, særlig innvandrere, følte at Ap tok dem for gitt – at Ap sentralt tenkte «ja, ja, men de stemmer jo på oss likevel», sier Rauf.

Saken fortsetter under bildet. 

Ap-politikere fra Grorud diskuterer fortiden og fremtiden sammen med Raymond Johansen.

Tamina Rauf fortalte under møtet med Raymond Johansen at mange innvandrervelgere i Groruddalen følte at Ap tok dem for gitt. Foto: Mina B. Ræge 

Rett overfor henne sier Rashid Nawaz, bydelsutvalgsleder på Stovner. Han forteller at han i løpet av valgkampen merket konkurransen fra FNB, som endte med en oppslutning på 13,7 prosent i bydelen.

– Bommer var det som ble mest aktuelt under valget. Vi har mye å skryte av, men vi når ikke fram. Og så var vi utydelige i sykehusvalget, sier Nawaz.

Johansen griper inn.

– Nei, det var vi ikke. Det har vi undersøkelser på.

Men Nawaz gir seg ikke.

– Vi opplevde det sånn da vi stod på stand, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

Ap-politikere fra Grorud diskuterer fortiden og fremtiden sammen med Raymond Johansen.

Raymond Johansen er selv bosatt på Lindeberg i Groruddalen. Her gir han sin analyse av hvorfor Ap tapte så mange velgere i dalen til (f.v.) Rashid Nawaz, Magnus Nystrand og Tamina Rauf, som også har mye på hjertet. Foto: Mina B. Ræge 

Møt rapperen og groruddølingen Don Martin i dette portrettet: – Vi må kvitte oss med de lederne som er villige til å sende bombefly på SMS (+)

«Jævla fint kontor»

På tross av den store tilbakegangen i kjerneområdet for Ap i Oslo dette valget, er Johansen overbevist om at partiet hans må bli enda grønnere nasjonalt.

Eller som han selv sier det: «Et grønt parti må være rødt for å lykkes, et rødt parti må være grønt for å vare».

Han er tydelig på at MDG, som han omtaler som «flinke og dynamiske folk», har en naturlig plass i et rødgrønt flertallsalternativ i 2021.

– Vi kan i hvert fall ikke risikere å komme i en situasjon der vi støter dem bort og sender dem over på høyresida. Det er en luksus som vi ikke har, sier byrådslederen.

På spørsmål om han har ambisjoner om å ta steget opp og styre partiet, svarer Johansen at hans ambisjoner er «å styre byen».  

–  Det er jo det største vervet Ap har for øyeblikket, så det får da være bra.

Johansen snakker opprømt om det spennende, politiske prosjektet som følger med byrådsledervervet. Før han lattermildt legger til:

– Og et jævla fint kontor.

Les også: Byrådslederen: – Grønn politikk må være rød. Finansbyråden: – Det får stå for Raymonds regning

Mer fra Dagsavisen