Ap etter Hareide-talen: – Vi er klare for regjering

Det blir ekstraordinært landsmøte i KrF 2. november, bekrefter Knut Arild Hareide. Ap er klar til å gå i regjering med KrF, sier Støre.

Landsstyret i KrF satt samlet etter den historiske talen der Hareide ba partiet vurdere å gå i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Etter landsstyremøtet var over ved 18-tiden bekreftet Hareide på en pressekonferanse at det blir ekstraordinært landsmøte i KrF fredag 2. november.

Både Aps partileder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsket Hareide velkommen til samtaler om samarbeid. Mens Hareide holdt pressekonferanse deltok Støre og Vedum i NRKs Dagsnytt 18-sending , sammen med Ketil Solvik Olsen (Frp), Jan Tore Sanner (H) og Ola Elvestuen (V).

– Vi har ikke vært på regjeringsjakt, men om flertallet i Stortinget skifter, er Arbeiderpartiet klare til å ta den rollen, uttalte Jonas Gahr Støre på Dagsnytt 18.

Les også: Han kan tvinge Ap til å vrake SV

– Endel av sakene KrF har fått gjennomslag for i en borgerlig regjeringe vil stå i fare, advarte Sanner på Dagsnytt 18, som overfor NTB idag karakteriserte Hareides tale som «et historisk linjeskift».

Saken fortsetter under bildet. 

Hans Tore Sanner på Dagsnytt 18 ikveld
Foto: Skjermdump/NRK

Jan Tore Sanner, Høyres nestleder. Foto: Skjermdump

– Forfriskende

– Nå er det tid for å undersøke muligheten for hva slags gjennomslag det er mulig å få i samarbeid med Ap og Sp, uten SV, sa Hareide til landsmøtet. KrF har aldri tidligere gått i regjering med Ap.

Fremskrittspartiets partileder Siv Jensen advarer KrF mot venstredreining, og uttaler til NTB:

– Mange vil reagere på et KrF-samarbeid med venstresiden, spesielt på Sør- og Vestlandet.

Men sentrale KrF-aktører på Sør- og Vestlandet reagerer positivt på talen overfor Dagsavisen:

– Det er noe nytt i norsk politikk at en KrF-leder så klart signaliserer et formelt samarbeid med Arbeiderpartiet. Jeg synes det er forfriskende. Selv om jeg selv nok ville anbefalt å gå mot Høyre, sier Kjetil Glimstad, ordfører i Grimstad, den største av de 17 kommunene i landet der KrF har ordførerposten.

– Nå får vi tydeliggjort at Krf er et sentrumsparti. Det er ingen selvfølge å samarbeide med Høyre. Vi samarbeider der Krf får mest gjennomslag for sine saker, sier Glimsdal.

Leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn, syntes talen til Hareide var god:

– Det var en veldig god tale på mange måter, med god presentasjon av KrFs politikk. Så er jeg fortsatt uenig i konklusjonene, sier Gåskjenn, som tidligere i uka uttalte til Klassekampen at et samarbeid med Ap er «unaturlig» for KrF. KrF-lederen i Bergen ber nå statsminister Erna Solberg komme på banen.

 – Nå må Solberg kjenne sin besøkelsestid og komme KrF i møte hvis hun og regjeringen vil ha KrF med på laget. Det kan Solberg for eksempel gjøre gjennom budsjettet. Det kan også sendes ut signaler om verdisakene som ble berørt i Hareides tale. Ellers gjør hun det enklere for KrF å se i andre retninger, sier Gåskjenn.  

Begge KrFs nestledere uttalte på pressekonferansen at de har vært uenige i Hareides konklusjon om å skifte mot venstre.

Les også: Slik reagerer regjeringen på Hareides veivalg

Kabinettspørsmål

VG skriver fredag ettermiddag at statsminister Erna Solberg vil tvinge Hareide til å stemme for å felle henne som statsminister om han ønsker å gå i samarbeid med Ap. Om ikke Solberg og hennes regjering får vedtatt sitt budsjett i Stortinget, vil Solberg ifølge VG tvinge fram et kabinettspørsmål. Avisen Dagen var de første som meldte at KrF vil innkalle til ekstraordinært landsmøte i overgangen oktober/november, i tidsrommet hvor statsbudsjettet behandles i Stortinget.

Erna Solberg har varslet pressekonferanse i kveld klokken 19.