Innenriks

Ap etter Hareide-talen: – Vi er klare for regjering

Det blir ekstraordinært landsmøte i KrF 2. november, bekrefter Knut Arild Hareide. Ap er klar til å gå i regjering med KrF, sier Støre.

Landsstyret i KrF satt samlet etter den historiske talen der Hareide ba partiet vurdere å gå i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Etter landsstyremøtet var over ved 18-tiden bekreftet Hareide på en pressekonferanse at det blir ekstraordinært landsmøte i KrF fredag 2. november.

Både Aps partileder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsket Hareide velkommen til samtaler om samarbeid. Mens Hareide holdt pressekonferanse deltok Støre og Vedum i NRKs Dagsnytt 18-sending , sammen med Ketil Solvik Olsen (Frp), Jan Tore Sanner (H) og Ola Elvestuen (V).

– Vi har ikke vært på regjeringsjakt, men om flertallet i Stortinget skifter, er Arbeiderpartiet klare til å ta den rollen, uttalte Jonas Gahr Støre på Dagsnytt 18.

– Endel av sakene KrF har fått gjennomslag for i en borgerlig regjeringe vil stå i fare, advarte Sanner på Dagsnytt 18, som overfor NTB idag karakteriserte Hareides tale som «et historisk linjeskift».

Saken fortsetter under bildet. 

Hans Tore Sanner på Dagsnytt 18 ikveld

Jan Tore Sanner, Høyres nestleder. Foto: Skjermdump

– Forfriskende

– Nå er det tid for å undersøke muligheten for hva slags gjennomslag det er mulig å få i samarbeid med Ap og Sp, uten SV, sa Hareide til landsmøtet. KrF har aldri tidligere gått i regjering med Ap.

Fremskrittspartiets partileder Siv Jensen advarer KrF mot venstredreining, og uttaler til NTB:

– Mange vil reagere på et KrF-samarbeid med venstresiden, spesielt på Sør- og Vestlandet.

Men sentrale KrF-aktører på Sør- og Vestlandet reagerer positivt på talen overfor Dagsavisen:

– Det er noe nytt i norsk politikk at en KrF-leder så klart signaliserer et formelt samarbeid med Arbeiderpartiet. Jeg synes det er forfriskende. Selv om jeg selv nok ville anbefalt å gå mot Høyre, sier Kjetil Glimstad, ordfører i Grimstad, den største av de 17 kommunene i landet der KrF har ordførerposten.

– Nå får vi tydeliggjort at Krf er et sentrumsparti. Det er ingen selvfølge å samarbeide med Høyre. Vi samarbeider der Krf får mest gjennomslag for sine saker, sier Glimsdal.

Leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn, syntes talen til Hareide var god:

– Det var en veldig god tale på mange måter, med god presentasjon av KrFs politikk. Så er jeg fortsatt uenig i konklusjonene, sier Gåskjenn, som tidligere i uka uttalte til Klassekampen at et samarbeid med Ap er «unaturlig» for KrF. KrF-lederen i Bergen ber nå statsminister Erna Solberg komme på banen.

– Nå må Solberg kjenne sin besøkelsestid og komme KrF i møte hvis hun og regjeringen vil ha KrF med på laget. Det kan Solberg for eksempel gjøre gjennom budsjettet. Det kan også sendes ut signaler om verdisakene som ble berørt i Hareides tale. Ellers gjør hun det enklere for KrF å se i andre retninger, sier Gåskjenn.

Begge KrFs nestledere uttalte på pressekonferansen at de har vært uenige i Hareides konklusjon om å skifte mot venstre.

Kabinettspørsmål

VG skriver fredag ettermiddag at statsminister Erna Solberg vil tvinge Hareide til å stemme for å felle henne som statsminister om han ønsker å gå i samarbeid med Ap. Om ikke Solberg og hennes regjering får vedtatt sitt budsjett i Stortinget, vil Solberg ifølge VG tvinge fram et kabinettspørsmål. Avisen Dagen var de første som meldte at KrF vil innkalle til ekstraordinært landsmøte i overgangen oktober/november, i tidsrommet hvor statsbudsjettet behandles i Stortinget.

Erna Solberg har varslet pressekonferanse i kveld klokken 19.

Mer fra Dagsavisen