Innenriks

Ap-døra på gløtt

I løpet av høsten må KrF finne ut hvordan partiet skal forholde seg til Høyre/Frp-regjeringen. Ap-døra står fortsatt på gløtt.

Fire dager før valgdagen fikk et utspill fra KrF-leder Knut Arild Hareide stor oppmerksomhet. Da gjorde han det klart at KrF, gitt et flertall på blå side, ikke ville felle Erna Solbergs regjering selv om Høyre-lederen valgte å fortsette samarbeidet med Frp.

KrF har på sin side gjort det klart at det er uaktuelt å samarbeide med Frp, både i regjering eller gjennom en samarbeidsavtale.

Partiet har likevel gitt klart uttrykk for at de ønsker Erna Solberg som statsminister – i et forsøk på å presse Solberg til å gå med på KrFs førstevalg: En regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte på Hareides utspill med å si at «en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering». Replikkutvekslingen mellom Støre og Hareide ble oppfattet som om den langvarige tilnærmingen partiene imellom var over.

Dagsavisen har imidlertid fått opplyst fra sentralt hold i Arbeiderpartiet at strategien og samarbeidslinjen mot KrF ligger fast.

Les også: Støre og Giske: En stemme til KrF er en stemme til Frp

Mektig vippeposisjon

Valgresultatet ga et fortsatt mandat til statsminister Erna Solberg, men regjeringens parlamentariske situasjon er skjør. Til forskjell fra forrige periode, da regjeringspartiene bare trengte ett av de to støttepartiene Venstre og KrF for å sikre flertall, vil den i den kommende perioden være avhengige av begge.

For KrFs del kan maktposisjonen brukes til å vippe flertallet mellom rød og blå side i Stortinget. Hareide gjorde et poeng av vippemakten da partiets landsstyre var samlet i Oslo i går.

– Vi er nå posisjonert slik at vi har mulighet til å få politisk gjennomslag uten noen form for samarbeidsavtale, sa KrF-lederen til pressen etter åpningstalen han holdt foran partikollegene.

Hareide har avvist å felle Solberg-regjeringen umiddelbart etter valget, men det er ikke det samme som at regjeringen kan regne med ryggdekning fra KrF gjennom de fire neste årene.

I Stortinget venter Ap-leder Jonas Gahr Støre. For Ap handler det om å finne flertall som kan påføre regjeringen nederlag. At samarbeidsviljen mot KrF fortsatt lever i Ap, følger naturlig av at det er KrF som kan vippe flertallet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan gå med opposisjonen

Da Støre talte til Ap-landsstyret tidligere denne uka, ga han signaler om at partiet ville innta en tøffere opposisjonsrolle. Han var også tydelig på hvilke saker Ap umiddelbart vil fremme forslag om når Stortinget åpner, blant annet å gjeninnføre 14 dager pappapermisjon og reversere endringer regjeringen har gjort i arbeidsmiljøloven.

Begge deler er saker KrF, i utgangspunktet, er enig i.

Det betyr at KrF relativt raskt denne høsten kan bli stilt overfor valget om å sikre støtte for en annen politikk enn regjeringens.

Selv om KrF nå er i samtaler med regjeringspartiene og Venstre om politikk og samarbeidsform, avviser ikke Hareide å stemme for politikk som fremmes av opposisjonen i Stortinget.

– Vi må til enhver tid vurdere de sakene som kommer med klokskap og ansvarlighet, sier KrF-lederen.

Hareide er også møtt med spørsmål om hvorfor KrF deltar i samtaler med en regjering partiet verken vil regjere med eller knytte seg til gjennom en ny samarbeidsavtale.

– Jeg innrømmer at det kan være krevende å få til en Sentrum-Høyre-regjering slik det ser ut nå. Men før den konklusjonen er endelig, er det naturlig for oss å være med i samtalene, svarer han.

Samarbeidsform vil være et hett tema på partiets landsstyremøte fredag og lørdag. I enkelte deler av partiet er det vilje til likevel å sikre regjeringsmakt gjennom samarbeid med Frp, men et stort flertall av lokalledere i partiet vendte tommelen ned for et slikt samarbeid i en rundspørring gjennomført av avisen Dagen tidligere denne uka.

Kommentar: Ap topper laget (Arne Strand)

Mer fra Dagsavisen