Anti-homonisme

La oss håpe de kristne miljøene tar et skikkelig tak i seg selv før de blir kamparena for en ny generasjon homofober.

Nye tall viser at Sverige opplever flere registrerte tilfeller av vold mot homofile enn noen gang, med hele 725 tilfeller. Det er 20 prosent av alle hatsakene i Sverige. Her i Norge har politidirektør Ingelin Killengreen sparket i gang en hatvoldkampanje sammen med Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH). Flere måneder inn i kampanjen, som hovedsakelig retter seg mot ungdom, aner ikke politiet om kampanjen er effektiv.

Omtrent halvparten av dem som begår homofobisk hatkriminalitet, er under 20 år, viser tallene fra Brå, det kriminalitetsforebyggende rådet i Sverige. – Ingen person fødes med det hatet og forakten som ligger til grunn for hatkriminaliteten, sier Sören Juvas, lederen for RFSL, Riksforbundet for seksuell likestilling. For når alt kommer til alt, er synet på homofili basert på hver og ens holdninger og kan aldri unnskyldes med for eksempel genetikk eller faktisk religiøs forankring. At opplysning hjelper, bekreftes av den ferske verdiundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå: Mens nordmenns mening om hvorvidt homofili kan rettferdiggjøres lå på under fire på en skala fra én til ti i 1982, er snittet nå på 7,7.

Denne uken diskuterer Det Norske Misjonsselskapet homofili under sin generalforsamling i Bergen. Over en tredjedel av de 1.800 påmeldte kommer fra Rogaland. Der har mange fortsatt ikke kommet over at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa gikk fra å være en sterk motstander av en felles ekteskapslov til å stemme ja. Statsråden er siden utsatt for alvorlige trusler særlig fra såkalte kristne miljøer, noe som underbygger at grensene for hva man kan si og agere på er lavere enn noensinne i kampen mot homofiles rettigheter.

Å opponere tiltrekker mange ungdommer. Å finne kanaler for å få utløp for dem er ikke vanskelig når det kommer til anti-homonisme. Det så man også tydelig da den unge sangeren Arnfinn Nordbø sto fram som homofil i Norsk Luthersk Misjonssamband. La oss håpe de kristne miljøene tar et skikkelig tak i seg selv før de blir kamparena for en ny generasjon homofober. God helg.