Ansatt på Ullevål er smittet av koronaviruset

Ullevål sykehus har påvist koronaviruset hos en av sine ansatte på øyeavdelingen. Sykehuset har iverksatt såkalt grønn beredskap.

Saken er oppdatert

– Vi vil informere om at vi nå i ettermiddag har påvist koronavirus hos en av våre ansatte. Den ansatte jobber på øyeavdelingen og har vært på jobb mandag og tirsdag denne uka, opplyser administrerende direktør for Oslo universitetssykehus Bjørn Atle Bjørnbeth på en pressekonferanse fredag kveld.

Spurte om koronatest – fikk nei

Den ansatte som er smittet, hadde nylig vært på ferie i Nord-Italia, og Bjørnbeth sier at de er sikre på at vedkommende ble smittet der. Den ansatte kom i helgen hjem fra ferien. På mandag dro vedkommende på jobb, mens symptomene meldte seg natt til tirsdag. Tirsdag morgen spurte den ansatte sykehuset om det var nødvendig å teste seg for koronaviruset, skriver VG.
– Vedkommende fikk beskjed da om at det ikke var nødvendig. Det kan bero på at vedkommende hadde veldig lette symptomer, sier medisinsk direktør Hilde Myhren til avisen.

– Alvorlig situasjon

Situasjonen på Ullevål er alvorlig, sier Folkehelseinstituttet etter at en ansatt på øyeavdelingen har fått påvist det nye koronaviruset.

Områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet anser ikke situasjonen i Norge som mer alvorlig totalt sett, selv om det sjette tilfellet av koronasmitte i landet ble bekreftet fredag.

– Det er situasjonen på Ullevål som er alvorlig. Det er en alvorlig situasjon for det sykehuset, sier han til NTB.

Bukholm sier at de likevel ikke kommer til å revurdere retningslinjene for helsepersonell med det første.

– Men vi vil nok minne dem på at de bør holde seg hjemme hvis de har symptomer og kommer fra et område med risiko for smitte, sier han.

Fire testes

Fire andre ansatte på avdelingen blir nå testet for viruset. Bjørnbeth ville ikke svare på om den smittede er lege, av personvernhensyn, skriver VG. Men han la til at det betyr lite om vedkommmende er lege, sykepleier eller renholdspersonell, med tanke på smitte. Bjørnbeth sier også til NRK i kveld at den ansatte kan ha hatt kontakt med et tresifret antall personer - altså over 100.

Skal spore opp pasienter

I forbindelse med dette har sykehuset iverksatt såkalt grønn beredskap.

– Vi tar denne situasjonen veldig alvorlig, setter krisestab og går i grønn beredskap for å håndtere dette. Grunnen til det er at vi trenger å omdisponere ressurser og personell for å drive informasjon og oppsporing av pasienter som har vært på øyeavdelingen mandag og tirsdag denne uka, sier Bjørnbeth.

Fram til fredag ettermiddag var fem nordmenn bekreftet smittet av koronaviruset, men nå er altså tallet steget til seks.