Innenriks

Anmelder tyveri på nett

Vi anmelder lovbrudd via internett som aldri før. I år regner Oslo politidistrikt med at hele 17.000 lovbrudd blir anmeldt over nett.

- Det ser ut til at muligheten for å anmelde over internett fra hjem eller jobb dekker et reelt behov. Samtidig er det klart ressursbesparende både for publikum og politiet at tusener av kriminalitetsofre slipper å gå fysisk til politistasjonene for å anmelde disse forholdene, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon til Dagsavisen.

Fersk ordning

Det var høsten 2009 myndighetene åpnet for å anmelde lovbrudd over internett, og folk kastet seg over tastaturet. I siste halvår av 2009 mottok Oslopolitiet 3.519 anmeldelser via nettet. Antallet skulle vise seg å øke på. I 2010 ble 9.936 lovbrudd anmeldt via internett i Oslo, noe som utgjorde 36 prosent av alle nettanmeldelsene i landet. I fjor økte antallet til hele 12.798 nettanmeldelser i hovedstaden.

- For publikum er det en hjelp og en lettelse å kunne anmelde på denne måten, og vi merker at vi ofte får bedre og mer presise opplysninger på nett, sammenlignet med når personer møter fram ved politistasjonene og forteller muntlig over disk hva de er blitt utsatt for, sier Hansen.

Ni sykkeltyverier daglig

- De fleste saker som anmeldes over nettet er tyveri fra person, skadeverk og sykkeltyverier, sier analytiker Mattis Michaelsen ved Sentrum politistasjon til Dagsavisen. Totalt ble det levert 14.962 anmeldelser for tyveri fra person i Oslo i fjor. 8.698 av disse ble levert via internett. Mobiltelefontyverier og tyveri av lommebok eller veske på offentlig sted er vanlig blant disse sakene.

Tallene viser også med all tydelighet at mange sykkeleiere i Oslo ikke får ha sine kjære tohjulinger i fred, og at de som blir frastjålet sykkelen tyr til nettet når de skal melde fra til politiet. I fjor ble det anmeldt 3.329 sykkeltyverier i Oslo noe som innebærer at det hver dag - året gjennom - bli anmeldt ni sykkeltyverier i hovedstaden. Hele 2.146, eller to av tre av disse anmeldelsene, blir anmeldt via internett.

I tillegg til tyveri ble det anmeldt totalt 4.034 tilfeller av skadeverk i Oslo, 380 av dem ble sendt inn via datamaskin og tastetrykk hjemmefra.

Fire «nettansatte»

Sentrum politistasjon mottar nettanmeldelser for hele Oslo politidistrikt, og allerede etter kort tid etter at ordningen ble innført ble det klart at behovet for flere ansatte vokste.

- Vi fant lokaler i vårt tidligere passkontor og bygde dette om. I dag har vi fire ansatte som jobber heltid med å motta og registrere anmeldelsene, men alt tyder på at vi trenger to til da våre beregninger viser at antallet slike anmeldelser i år vil havne på rundt 17.000 i antallet. Man kan jo tenke seg hvilken besparelse det er at alle de som er rammet slipper å ta fri fra jobb for å reise ned på politistasjonen for å anmelde, sier Bjørn Åge Hansen. Astrid Aamodt er en av de som mottar nettanmeldelsene og mener systemet fungerer godt.

- Vi merker økningen godt, og for oss er det viktig å få sikret opplysningene best mulig. Noe som gjør at vi i en del tilfeller ringer opp den som anmelder dersom vi trenger mer informasjon, eller forholdet de har anmeldt ikke er blant de forholdene som kan anmeldes på nettet, sier Aamodt. Hun forteller videre at behandlingen av anmeldelsen er den samme som om den var blitt mottatt over disk i politivakta.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen